Internationell mix i Endre - Innebandy.se
2010-09-24 08:28

Internationell mix i Endre

Två finskor ut och två schweiziskor in. Endre fortsätter att vara ett lag med internationell prägel på målvakter och backar. Framåt är det framför allt de egna gotländska produkterna som ska leverera.


Eva Didrikkson och Maria Jakobsson är två viktiga profiler i Endre. Foto: Peter Tufvasson.

innebandy.se har pratat med Endretränaren Andreas Wahman inför säsongen.

Nu har ni spelat två träningsturneringar. Hur har det sett ut under försäsongen?
– Det har varit både upp och ner hittills. Vi har jobbat mycket med positionsspelet och har stött på tufft motstånd, men det har sett bra ut. Sista tiden fram till seriepremiären slipar vi framför allt på försvarsspelet och försöker undvika fel på mittplan.

Vilka spelmoment ska ni förbättra för att Endre ska bli ett absolut topplag?
– Vi kan utveckla vårt anfallsspel och få in mer tyngd. Ibland är vi för sugna på avslut för fort, anfallen ska bli längre vilket blir jobbigare för motståndarna. I fjol koncentrerade vi oss mycket på vårt försvarsspel som vi givetvis fortsätter att jobba med.

Vad kommer en världsback som Simone Berner att betyda för Endres spel?
– Vi har tappat backarna Anna Vartiainen och Anne Toivonen som hade sina styrkor i framför allt defensiven. Simone Berner är en mer offensiv back och förhoppningsvis får vi ett rörligare backspel där backarna har större delaktighet i vårt anfallsspel. Simone är otroligt spelskicklig, en näst intill komplett spelare. Bara genom hennes närvaro och hennes sätt agera på planen får hon andra spelare att lyssna på henne.

Ni tappar förra säsongens poängbästa, Sara Anteryd. Hur fyller ni upp hennes poängskörd?
– Vi måste försöka lösa det, men jag tror att poängen kommer att spridas mer i år än i fjol. Sara hade väldigt mycket speltid och jag hoppas att andra spelare kan kliva fram samt att några av de unga spelarna blommar ut, säger Andreas Wahman.

Vilka är era nyckelspelare?
– Vi har två bra målvakter i Liisa Kokkonen och Lauma Visnevska ,som bägge spelade slutspel ifjol. Den som kändes hetast fick stå och eftersom det fungerade ser jag ingen anledning att ändra på det. Backen Eva Didriksson växte mycket både på och utanför planen förra säsongen och det har sett bra ut hittills.

Camilla Wahlström stod för en fantastisk säsong ifjol, men skadades under sitt första landslagsuppdrag.
– Camillas korsband gick oturligt av, men hennes operation och rehab har gått bra. Vi hoppas att hon ska vara tillbaka efter jul.

Endre har alltid välfyllda läktare, har intresset ökat eftersom det sportsligt gick så bra i våras?
– Vi bor på en ö och folk har inte så mycket annat att välja på i idrottsväg, så de kommer till våra och Visbys matcher. I slutspelet blev det nästan hysteriskt ett tag, men det är naturligt att det kommer mycket folk. Spelarna är igenkända här och folk känner folk som känner folk.
 
– Vi befann oss länge i den riktiga slutspelsbubblan i våras eftersom vi spelade tio slutspelsmatcher och fick en ovanligt lång säsong. Den viktigaste lärdomen är att vi ska vara som bäst när slutspelet börjar och bygga upp en känsla under året. Tidigare har det funnits en annan syn på detta, men etta eller åtta spelar ingen roll egentligen. Vi ska vara förberedda på allting när slutspelet väl börjar.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon