Hjärnan i fokus vid SM-finalen - Innebandy.se
2010-09-24 13:10

Hjärnan i fokus vid SM-finalen

Barnhjärnan kommer att vara i fokus vid säsongens SM-finaler i Malmö Arena i april. Företag erbjuds att ge en valfri summa för varje såld biljett som går till forskning om barnhjärnan.

Först ut är advokatfirman Vinge som bidrar med två kronor per såld biljett. Blir innebandyfinalen slutsåld innebär det 25 000 kronor till forskningen.

– Vinge vill värna om både idrott och hälsa. Därför var det ett lätt beslut att medverka till att stödja forskningen om barnhjärnan. Nu hoppas vi på en fullsatt Malmö Arena så att vi kan hjälpa till att skänka pengar till Hjärnfonden, säger Krister Azelius, advokat och styrelseordförande i Vinge Skåne.
 


Foto: Stefan Svensson.


Det här är startskottet för en större satsning som Hjärnfonden och Svensk Elitinnebandy kommer att göra mot svenska företag för att öka kunskapen om de hjärnsjukdomar och skador som barn kan råka ut för. Näringslivets sociala engagemang är en mycket viktig byggsten när det kommer till forskningsresurser och man hoppas därför att fler företag ska ansluta sig till kampanjen.

– Att företag får chans att bidra till forskningen om barnhjärnan i samband med innebandyfinalen är ett led i Svensk Elitinnebandys samarbete med Hjärnfonden och ger ett bredare perspektiv på sporten, säger Jan Ögren Fjellestad som är ordförande i Svensk Elitinnebandy.

Närmare 12 000 av de 100 000 barn som föds varje år har någon form av hjärndiagnos. Det finns ungefär 180 000 barn och ungdomar i Sverige som har kognitiva eller motoriska funktionsnedsättningar. Behovet av ökade resurser till forskningen om barnhjärnan är stort.

– Hjärnfonden kommer de närmaste åren att göra en offensiv satsning vad gäller forskning och behandling av barn med någon form av hjärndiagnos. Det här ett forskningsområde som är eftersatt men vi har många duktiga forskare i Sverige och förutsättningarna för avgörande framsteg är mycket goda, säger Ewa Johansson, stf generalsekreterare Hjärnfonden.