2010-09-03 13:19

Generationsväxling i Lockerud

Yngsta laget i Elitserien är Lockerud, där den genomsnittliga spelaren är strax över 19 år. innebandy.se har pratat med tränaren Åsa Karlsson inför säsongen.

 

Det är inte bara Johanna Ekeroth som har slutat. Lockerud får även klara sig utan den här kvartetten (Jenny Lundman, Karin Didriksson, Jessica Andersson och Evelina Eklind). Foto: Peter Tufvasson.

 
Ni står inför den svåra andra säsongen i Elitserien. Hur ska ni klara den?
– Ofta sätter man lite högre målsättningar det andra året, kanske hade vi velat nosa på en slutspelsplats. Men vi har haft en stor generationsväxling och truppen är väldigt ung, därför får vi revidera det tänket och sikta på att hänga kvar i stället.

Rutinerade legendaren Johanna Ekeroth har vunnit elitseriens poängliga hela åtta gånger. Nu slutar hon spela, vem ska kliva fram nu?
– Ingen kan ersätta en sådan spelare som Johanna Ekeroth, men vi får göra det bästa av situationen och vi har flera intressanta spelare i truppen. Sandra Blomqvist och Jeanette Niklasson är uttagna till U19-landslagets läger och vi hoppas att bägge kan producera mer framåt den här säsongen. Sandra har varit med i A-laget sedan hon var 13 år och får stå för rutinen trots att hon är född 1993. Sedan har vi ett bra nyförvärv i Karlstads lagkapten Lina Segerblom.

Vilken är Lockeruds spelidé?
– Vi jobbar vidare med vårt spel som vi anammade i slutet av förra säsongen. Det gick dåligt fram till årsskiftet, men när vi vågade flytta upp laget och inte hamnade i knäet på vår målvakt, gick det betydligt bättre. Vi ska med andra ord flytta upp försvaret och vi ska absolut pressa vid rätt tillfälle. Det gäller att titta på spelarmaterialet och rätta oss lite efter motståndet.
 
– Det är viktigt att alla vet sina roller på planen och att vi tightar till och håller ihop laget. Truppen är relativt ung, men vi ska jobba som en enhet. Då kan vi nog ställa till det för de flesta lag.

Ni har ett innebandygymnasium i Mariestad. Drar ni nytta av det?
– Absolut, det finns spelare som Karlstads Adina Bengtsson, som flyttar till Mariestad för att gå på gymnasiet och då byter till oss. Målvakten Rebecka Rendtling går på gymnasiet och är på gränsen till A-laget, hon lär ha en bra innebandyframtid.
 
– SIBF certifierar innebandygymnasier som kan bli så kallade Rek, rekommenderade innebandygymnasium. Vi har sökt detta för att höja statusen på vårt innebandygymnasium.

Vad säger du om motståndet i Elitserien?
– Jag tror att Rönnby vinner SM-guld, men inte serien. Det gör Iksu eftersom de använder många spelare. Även Kais Mora och Djurgården kommer vara med däruppe i toppen. Endre kan utmana dessa fyra lag, men jag tror inte att de spelar SM-final. Kring nedflyttningsstrecket tror jag att Karlstad, Örebro och Örnsköldsvik befinner sig. Örebro kan möjligen överraska då de har vunnit sin serie, är på väg uppåt och ser allt positivt.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon