2009-09-16 07:50

Warberg tillbaka efter mellanår

Tränaren Isac Carlsson beskriver Warbergs fjolår – trots SM-final – som ett mellanår. Nu har man, enligt Carlsson, återigen bredden för att på allvar utmana om guldet.

Uppladdning inför innebandysäsongen:

Lag: Warberg
Serie: SSLChristian Kjellman och Warberg hoppas på att gå hela vägen den här säsongen. Foto: Bildbyrån.


Warberg vann serien ifjol och nådde hela vägen till Globen där man föll mot AIK i SM-finalen.

– Vi ser nästan fjolåret lite som ett mellanår, för även om vi gick till final så var vi inte riktigt på topp, berättar tränaren Isac Carlsson.

– Vi hade lite av en generationsväxling. Vi hade också en hel del problem med sjukdomar och skador, speciellt i slutet av säsongen, så det var en tuff säsong för oss. Men vi konstaterade också innan säsongen att det skulle bli tufft eftersom vi också spelade i Europacupen och hade flera spelare som var aktuella för VM.

Men även om Isac Carlsson anser att fjolåret var något av ett mellanår så är det en styrka av föreningen Warberg att ändå ta sig hela vägen till Globen.

– Det är det verkligen. Vi har en bra stabilitet i föreningen och laget trots att vi hade ganska många som försvann ifjol och trots att det kom in många nya. I år har vi hittat stabiliteten igen med en ganska låg spelaromsättning. De som kom in som nya ifjol kommer att ta steg framåt i år och vi har också fått några vassa nyförvärv.

 
Isac Carlsson går in på sin fjärde säsong som huvudansvarig i Warberg och hoppas på att laget ska hitta tillbaka till spelet som förde laget till SM-guld 2008.

– Förhoppningen är att vi ska hitta tillbaka till spelet vi hade för två år sedan där vi hade högt bolltempo och bra passningsspel. Vi var det spelförande laget i nästan alla matcher då.

 
Bland nyförvärven sticker landslagsmannen Henrik Olofsson från Jönköping ut. Olofsson, som kan spela både back och center, är en mångsidig spelare.

– Vi har diskuterat var vi har mest nytta av honom, men i dagsläget känns det som att det är back som gäller, säger Isac.

– Han är kraftfull och kanske en spelartyp som vi saknat tidigare. Han bidrar mycket med sin kraft och inställning.

Förstärkning kommer också ifrån Schweiz i form av Tony Eriksson som återvänder till klubben.

– Vi kommer väl förmodligen använda honom som forward och han är, eller har egentligen alltid varit, en liten doldis. Han är en lagspelare som är viktig för laget men han kanske inte syns så mycket alla gånger.

Warberg har dessutom gjort klart med centern Rickard Eriksson från RIG Umeå.

– Han är nybliven U19-världsmästare och han har en fantastisk potential. Om utvecklingen fortsätter så kommer han troligen att spela i seniorlandslaget inom ett par år. Han är kraftfull, vältränad men också men väldigt bra spelsinne, säger Isac som också fått in poängstarke forwarden Johan Bengtsson från Växjö.

– Han har lite mer rutin från seniorinnebandyn om vi jämför med Rickard, och han är redan etablerad på division ett-nivå. Det ska bli kul att följa honom och se om han håller i SSL. Han har alla kvaliteter för att kunna göra det med spelsinne, målsinne och fysik. Det är en stark och kvick spelare.

 
Den tyngsta spelarförlusten är utan tvekan veteranen Mathias ”Bult” Larsson som lägger av.

– Det är väl en av Sveriges mest rutinerade spelare och han har dessutom en unik spelstil. Vi har inte letat upp någon spelare som är en kopia av honom för det går inte, utan det handlar mer om att de backar som vi har kvar får stiga fram och bidra med de är bra på, säger Isac.

Klubben tappar också Mattias Hasselström, Anders Östling och Joakim Friberg. Dessutom har Mattias Carlgren som i våras värvades från Falun valt att avbryta samarbetet med Warberg för att flytta tillbaka till Dalarna.

– Vi blev av med honom innan han ens hann spela några matcher med oss. Man får se det så att det är bra att det händer nu och inte mitt under säsongen, säger Isac och är nöjd med den låga spelaromsättningen.

– I och med att Tony Eriksson är nygammal så blir det bara tre helt nya spelare. 

 

Mathias "Bult" Larsson lägger av. Foto: Bildbyrån.


Jimmy Lindblom fortsätter som lagkapten.

– Han har bra ledaregenskaper, är stabil och pålitlig, och sedan är han också en väldigt bra spelare som är betydelsefull för laget. 


– Det är många som kommer att bli viktiga för oss, men det brukar alltid vara viktigt att ha bra målvakter och jag tycker vi har två bra burväktare i Peter Sjögren och Per Svedin, säger Isac.

– Sedan är det svårt att inte nämna vår förstakedja med Emanuelsson, Svensson och Canerstam. Man ska också tillägga att vi har en stark backbesättning med kanske till och med fem spelare som skulle kunna spela i landslaget. Egentligen är det bredden som blir nyckeln för oss. Vi kanske föll lite på att vi var för tunna när sjukdomarna och skadorna slog till ifjol, men i år har vi bredden. 

 

Martin Emanuelsson är en av flera nyckelspelare i Warberg. Foto: Bildbyrån.

 
– Där får jag nog säga Rickard Eriksson med tanke på att han inte spelat seniorinnebandy på mer än division två-nivå tidigare. Det känns som att han kan slå igenom rejält, menar Isac och tror att Rickard kan leverera från start.

– Det tror jag. Det är inget som vi kräver eller kanske räknar med, men chansen finns och av det han visat upp hittills så ser det lovande ut.

 
Etta i serien ifjol men ”bara” en silvermedalj efter finalförlusten i Globen. Målet inför säsongen är givet.

– Det är helt klart att ta tillbaka guldet, säger Isac Carlsson som tycker att förutsättningarna att vinna finns.

– Det finns det absolut. Det finns några lag som på pappret kanske känns snäppet starkare än övriga och som kan vinna, och vi är väl ett av de lagen.

Målvakter: Peter Sjögren, Per Svedin

Backar: Daniel Falk, Joakim Hansson, Oscar Lindengren, Joakim Andersson, Kimmo Eskelinen, Jimmy Lindblom, Henrik Olofsson

Forwards: Martin Emanuelsson, Rickard Eriksson, Christian Kjellman, Tony Eriksson, Jim Canerstam, Simon Nilsson, Johan Bengtsson, Magnus Svensson, Joel Ljungberg, Anders Engberg, Magnus Danielsson

Nedräkning inför säsongen


Författare: Jonas Gustavsson