Västerås ska hålla sig kvar - Innebandy.se
2009-09-18 10:17

Västerås ska hålla sig kvar

Västerås har tappat massor av spelare inför säsongen, och nye tränaren Ola Thimrén menar att lagets realistiska målsättning är att försöka hålla sig kvar i SSL.

Uppladdning inför innebandysäsongen:

Lag: Västerås
Serie: SSLChristian Matsson är den givne stjärnan i Västerås som siktar på nytt kontrakt. Foto: Kenneth Strignérus.


Västerås blev elva i SSL ifjol och klarade nytt kontrakt med nöd och näppe.

– Det har inte varit så mycket snack om förra säsongen, inte så länge jag varit här i alla fall, säger nye tränaren Ola Thimrén.

– Jag har hört lite grand, och jag tror man var nöjda med tanke på hur man låg till ett tag. Avslutningen var riktigt bra och de ryckte upp sig rejält på slutet.

 
Ola Thimrén gör nu sin första säsong som tränare i SSL och det är första gången han är med på den här nivån. Han är medveten om att Västerås knappast är topptippade.

– Det är vi inte, men det var inte så oväntat heller med tanke på fjolåret, säger Ola.

– Vi kommer att spela väldigt olika, vi har tränat på olika spelsystem och vi kommer att anpassa oss en del efter motståndarna. Målsättningen är att klara nytt kontrakt och vi är medvetna att vi inte kommer att spela ut så många lag, så vi kommer att försöka kriga till oss poäng.

Att laget kan spela utan förväntningar på sig kan innebära en fördel.

– Vi kan spela helt utan press och det ingen som har några krav utifrån på oss. Ingen tror egentligen att vi ska hålla oss kvar. Vi har inget att förlora och kan gå in som underdog i varje match.

 
Det vimlar inte av etablerade nyförvärv i Västerås. På backsidan tillkommer Jani Muntila som gör comeback.

– Han har rutin och är en hård högerskytt som vinner mycket bollar. Det är en bra comeback, säger Ola om det enda tillskottet på backsidan.

– Backsidan är något tunn, vi har bara sex backar att tillgå i dagsläget.

På forwardssidan tillkommer det fler namn. Bland annat Tobias Hjelm och Magnus Cederberg från Surahammar.

– Hjelm har haft otur under försäsongen och har haft tre olika skador eller sjukdomar. Inför sommarträningen hade jag mycket höga förväntningar på honom men nu har jag tonat ner dem lite grand. Med tiden tror jag att han blir väldigt nyttig för oss. Han är löpstark har hög arbetskapacitet, säger Ola och kommenterar också Magnus Cederberg:

– Det är en målskytt. Får han friläge så gör han mål på minst vartannat i alla fall. Sedan har han rutin också.

En annan målskytt som tillkommer är Mikael Lindholm från MIK Västerås.

– Ganska likt Cederberg och är en utpräglad målskytt. Han kommer direkt från division två till SSL och kan behöva anpassa sig till tempot, men i rätt omgivning kan han bli riktigt bra.

Christian Isaksen ansluter från Storvreta.

– En allroundspelare som kan spela på de flesta positionerna. Han har mycket vilja och han gör alltid ett bra jobb.

 
Det vimlar av tunga förluster i Västerås. Inte minst Jens Frejd, Grünenmatt, och Simon Klein, Helsingborg.

– Det är olyckligt måste man säga, och det var väl inte riktigt förutsättningarna när jag hoppade på det här uppdraget heller. Det har droppat av en del namn under resans gång och det är helt enkelt olyckligt. Jag hade gärna sett att jag hade haft en bredare trupp, menar Ola.

– Spelarna utvecklas av konkurrens och jag kan känna att vi behöver mer konkurrens i truppen som det ser ut idag. Då får man bättre kvalitet på träningarna också, för det blir alltid lite skador och har man en tunn trupp är det svårt att få till riktigt bra träningar.


Landslagsforwarden Christian Mattsson blir ny lagkapten.

– Det är inga konstigheter, efter hans genombrott ifjol så förknippar alla Christian med Västerås. Förhoppningen är att han ska ta ytterligare steg framåt den här säsongen och ta ett större ansvar, motiverar Ola.

– Han är medveten om att andra året är svårare eftersom alla vet vem han är och kommer att hålla honom hårdare, så han kanske får göra lite andra saker i år jämfört med ifjol. Han kanske får bereda lite mer väg för lagkamraterna och ta större ansvar över hela banan.

Mattsson är en klasspelare i Västerås. En av få om man tittar på pappret.

– Media förknippar Västerås med Christian Mattsson, så är det. Han har blivit lite som en fixstjärna i Västerås och han blev ju landslagsman ifjol också.


Christian Mattsson är också en av nyckelspelarna i Västerås.

– Ja, det är givetvis honom men också målvakterna. Eftersom vi kommer att få kämpa i botten så måste vi ha målvakter som spelar på topp hela tiden, och framförallt är stabila. Vi behöver stabilitet. Vi har inte råd att bjuda på något. Vi måste spela tight och göra mål på våra chanser. 


– Niklas Winroth ser jag nästan som lagkaptensmaterial redan nu och han kommer att få dra ett tungt lass redan den här säsongen. Han kan bli en framtida landslagsman i mina ögon. Han är alltid där och levererar i alla väder. Han har hög lägstanivå, man vet vad man får av honom.

 

Niklas Winroth, som var med och vann guld i U19-VM i våras, kan vara på väg mot genombrottet i SSL. Foto: Kenneth Strignérus.

 
Målsättningen är alltså att klara nytt kontrakt.

– Ja, det har vi kommit överens om i gruppen, säger Ola Thimrén.

– Det känns som en realistisk målsättning i och med att vi tappat många spelare och värvat spelare som inte är så etablerade på den här nivån.

Målvakter: John Kvist

Backar: Mikko Nolvi, Jani Muntila, Joakim Bohlin, Rikard Björk, Adam Fernqvist, Martin Blomqvist

Forwards: Niklas Winroth, Andreas Rödlund, Fredrik Rydh, Alexander Carlström, Tobias Hjelm, Joakim Thörnroth, Magnus Cederberg, Christian Isaksen, Christian Mattsson, Gabriel Andersson

Nedräkning inför säsongen


Författare: Jonas Gustavsson