Vaara har laget i huvudet - Innebandy.se
2009-09-18 09:11

Vaara har laget i huvudet

Förbundskaptenen Jan-Erik Vaara var en av alla som fanns med på torsdagens upptaktsträff, och han berättade bland annat att VM-laget i princip är klart.

Några större överraskningar kanske därmed inte är att vänta när den preliminära VM-truppen offentliggörs i mitten av oktober.

– Det vore odugligt om vi inte redan nu hade en ganska klar bild över hur det ska se ut. Men faktum är att det inte är så många spelare vi funderar kring, det är några stycken, men i princip är det klart. I mitten av oktober är tanken att det ska vara helt klart, berättar Vaara.

Frågan är då om Vaara letar efter de bästa spelarna eller om han är ute efter spelare till de roller som är öppna i landslaget.

– Det handlar om att välja rätt spelare i förhållande till det spelsätt som vi ska utöva. Det är den definitionen jag skulle vilja plocka fram, menar Vaara och får kommentera det faktum att Sverige kommer att möta lag i VM som skiftar stort i kvalitet.

– Vi får rikta in oss på att ha spelare som klarar av att spela matcherna mot Finland, Schweiz och Tjeckien, har vi det så klarar vi av de andra matcherna ganska enkelt. Inriktningen är mot de bästa lagen när det gäller vilka spelare som jag tar ut. 

 

Jan-Erik Vaara berättade att han har VM-truppen i princip klar, bara några få frågetecken finns kvar. Foto: Jonas Gustavsson.


Jan-Erik Vaara fick tid på scen tillsammans med landslagskaptenen Karolina Widar där moderatorn Peter Ahnberg ställde frågor om VM. Förbundskaptenen gillade upptaktsträffen.

– Jag är positivt överraskad över uppslutningen. Det är mycket folk från utifrån innebandyn, så det var ganska välbesökt.

Alla stora riksmedier fanns på plats, det måste vara ett utmärkt tillfälle att prata om VM?
– Det är bra tillfälle för oss att få ut att det är VM och var vi ligger någonstans just nu i planeringen. Jag kan tänka mig att det blir mer uppståndelse längre fram när det närmar sig själva VM.

Damerna fick lika mycket plats som herrarna i år, vad tycker du om det?
– Jag tycker att det är bra, absolut. Något annat finns inte. Det är synd om man exkluderar någon grupp, så detta känns naturligt för mig, men jag vet inte om några andra idrotter gör så här. Vi är den mest jämlika sporten sägs det.

Svenska Spel presenterade odds för vilka lag som har störst chans att vinna guld:

IKSU, 2.90
Balrog, 3.75
Rönnby, 4.00
Falun, 6.50
Endre, 15.00
Pixbo, 20.00
Täby, 25.00
KAIS Mora, 35.00
Örnsköldsvik, 50.00
Huddinge, 100.00
Dalen, 150.00
Lockerud, 250.00
Karlstad, 400.00
Skellefteå, 500.00

– Oddset på Iksu och Balrog är kanske något högt, jag tror att Rönnby kunnat ha lite lägre. Jag tycker att tipset ser bra ut i stort. Kanske att Kais Mora skulle ha varit lite högre upp också, kommenterar Vaara.

Det är några riktigt höga odds, är ojämnheten i Elitserien ett problem?
– Ojämnhet och ojämnhet, jag tycker inte det faktiskt. Det är jämnt mellan dem som hamnar där uppe och det är jämnt mellan dem som hamnar bakom dem, och det brukar bli jämnt när det vankas slutspel, så jag tycker inte att det är så ojämnt. Topp-4 kommer nog att se ut som de gjorde ifjol av många skäl, men jag tror att det kommer att vara kamp kring strecken.

Vaara berättar att han och landslagsscouten Gunnar Bonnedahl kommer att se ett tjugotal matcher innan den preliminära VM-truppen tas ut, men att följa Elitserien är tufft. Ska man se på Elitserien måste man se den live.

– På det sättet har Kent Göransson det ganska bra eftersom han kan sitta hemma i soffan och äta chips och titta på innebandy på måndagar. Elitserien spelar ofta lördag och söndag och det innebär att om jag exempelvis är i Örnsköldsvik en lördag så missar jag resten av matcherna i omgången, så är det inte riktigt på herrsidan. Det är lite slitsamt på det sättet. Helgerna blir bokade men ändå får jag inte med mig så många matcher, berättar Vaara men håller med om att det kan finnas en liten fördel i att Elitserien spelar dubbelmöten på helgerna i och med att det blir ett tight spelschema i VM.

– Faktum är att det är en fördel på sätt och vis. Det är en nackdel sett i form av slitage och skador, men det känns ändå bra att det är många matcher och att de är vana vid omställningen och inställningen till nästa match.

Upptaktsträffen:
Skånsk prägel på Pixbo
Upptaktsträff i Stockholm
Bilder från upptaktsträffen


Författare: Jonas Gustavsson