2009-09-13 11:20

Umeå City ska vara bättre än ifjol

Umeå City var en pigg nykomling i SSL ifjol och i år siktar man på att vara ännu bättre – och tabellmässigt innebär det slutspel.

Uppladdning inför innebandysäsongen:

Lag: Umeå City
Serie: SSLDaniel Jernberg och Umeå City är ett år äldre och, förhoppningsvis, ett år bättre. Foto: Kenneth Strignérus.


Umeå City gjorde en bra säsong som nykomlingar ifjol och slutade nia i tabellen, blott en poäng från slutspel.

– Vi gjorde det med bravur, mycket bättre än vi tänkt oss, berättar tränaren Patrik Eklund.

– Vi fick ihop det bra, vi fick ett flyt och vann lite matcher i början. När man kommer från en division underifrån så är man van att vinna och det var viktigt för oss att inte förlusterna staplades på hög i början.

Att missa slutspel med blott en poäng kan tyckas bittert, men det tycker inte Patrik Eklund.

– Med facit i hand känns det nästan bra att vi inte tog oss till slutspel ifjol för det hade varit svårt att övertrumfa det den här säsongen i och med att vi hade fått mer press på oss. Jag tror att det var rätt bra som det blev, för nu kan vi vara ödmjuka inför den här säsongen och gå in och riva och slita precis som ifjol istället för att leva på en framgång från ifjol, menar Eklund.

– Ifjol hade vi inte så många spelare som spelat på den här nivån tidigare och hade vi gått till slutspel kanske vi hade fått för oss att vi är bättre än vi faktiskt är, men nu tror jag inte att det blir så.

 
Patrik Eklund, som kallar sig själv innebandynörd, går in på sitt sjunde år som tränare för Umeå City.

– Vi ska fortsätta med det vi har gjort de senaste åren och försöka bli ännu bättre på det vi håller på med. Vi har haft ett relativt ungt lag, och det har vi väl fortfarande även om spelarna blir äldre, och vi kan inte mäta oss mot de etablerade klubbarna genom att spela någon traditionell innebandy utan vi måste slita med alla fem gubbarna på planen. Det ska handla om fart och fläkt, men vi kan inte bara ösa på heller, utan vi måste också kunna bromsa ner och vårda bollen.

 
Bland nyförvärven sticker Henrik Söderkvist ut. Han återvänder till SSL efter proffsspel i Schweiz.

– Det är en kanonkille och det ska bli skoj att se hur han fungerar här uppe, han har ju varit borta från SSL i två år men han gjorde ju en bra säsong i Falun innan dess, berättar Patrik.

– Det är en ambitiös kille som spelar enkelt och sliter över hela banan. Han kommer att visa våra unga killar att man kan spela enkelt. Sedan är han ganska fysisk också. Han stämmer in vårt sätt att spela innebandy plus att han är mogen i sitt spel.

I övrigt finns det inga meriterade nyförvärv, men Ersbodaförvärven Erik Forsgren och Peter Reinholdt kan ändå bli spännande tillskott.

– Det blir jättespännande att följa dem. Bägge två har jättepotential och kommer att gå in direkt och tillföra mycket för oss, säger Patrik som också fått se Ersbodabacken Mattias Hedlund ansluta till truppen.

 
På förlustsidan svider tappet av poängkungen Jacob Lundmark till Falun mest.

– Det är jättetråkigt att ”Jacke” valde att flytta ifrån oss för det är en kille som varit i klubben sedan han var 16 år. Han stämde väldigt bra in i vårt sätt att spela på. Det är ett jättetapp för oss.

Även norrmännen Thomas Straete och Ole Mossin Olesen lämnar klubben och flyttar hem till hemlandet.

– Det var bra killar båda två. Thomas passade inte riktigt in i vårt sätt att spela och han hade det ganska svårt ifjol, han har mycket potential men vi lyckades inte få fram det, säger Patrik.

– Ole gjorde en kanonsäsong fram till VM ifjol, sedan gick det tyngre. Han ville gärna stanna men hade sin flickvän i Norge, vi får vara glada att han var här i två år och så får vi se om han kommer tillbaka i framtiden.

Umeå City har tappat ett antal andra spelare, men Patrik Eklund tycker att det ser okej ut ändå.

– Spelare som Ole kan vi ersätta, det är värre med ”Jacke”. 

 

Ole Mossin Olesen flyttar hem. Foto: Kenneth Strignérus.


Lagkapten blir Lars Bergström.

– Han är i den åldern som man vill ha i laget och han är en ambitiös och seriös kille som vet vad som krävs. Det är en riktig ledare som alltid föregår med gott exempel, det är en kanonkapten. 

 

Lagkaptenen Lars Bergström. Foto: Kenneth Strignérus.


– Erik Ställ blir en nyckelspelare i mål, han måste göra en bra säsong. I övrigt så är det laget som ska göra det om vi ska komma någonstans.

 
– Jag tror att de här Ersbodakillarna kan skrälla ordentligt: Erik Forsgren och Peter Reinholdt.

 
Nia ifjol och i år vill man bli något bättre.

– Målsättningen är att försöka överträffa fjolårssäsongen. Vi var nia ifjol, och först och främst ska vi se till att hålla oss kvar, men vi vill också vara med och slåss om en slutspelsplats, säger Patrik Eklund och menar att förutsättningarna finns.

– Ja, det tycker jag. Ifjol hade vi inte så många som spelat på den här nivån tidigare, men nu är alla ett år äldre och vet vad som gäller. Vi har tränat på bra under sommaren och förhoppningsvis har många spelare tagit ett steg framåt, och då ska vi kunna vara med där uppe.

Målvakter: Erik Ställ, John Edström

Backar: Lars Bergström, Andreas Tuomas, Johan Lindgren, Thomas Holmgren, Stefan Lindberg, Erik Olofsson, Mikael Eriksson, Per Beijar, Mattias Hedlund

Forwards: Joakim Lundmark, Mikael Zingmark, Peter Reinholt, Daniel Jernberg, Henrik Söderkvist, Mats Jonsson, Peder Viklund, Daniel Pettersson, Peter Larsson, Mattias Matsson, Erik Forsgren

Nedräkning inför säsongen


Författare: Jonas Gustavsson