Tyresö-Trollbäcken går ”all in” - Innebandy.se
2009-09-12 07:10

Tyresö-Trollbäcken går ”all in”

Den naturliga målsättningen för en nykomling borde vara att hålla sig kvar. Men tränaren Jonas Gafvelin ser det inte så. ”Vi siktar på slutspel”, säger han.

Uppladdning inför innebandysäsongen:

Lag: Tyresö-Trollbäcken
Serie: SSLVictor Ferraresi och hans Tyresö-Trollbäcken siktar högt under debutsäsongen i SSL. Foto: Pontus Altin.


Tyresö-Trollbäcken var knappast favorittippade i kvalet mot Svenska Superligan ifjol, men lyckades ändå spela upp sig i förstadivisionen.

– Vad ska man säga? Vi gjorde en kanonsäsong och vi spelade bra från början till slut i serien, och det vara väl egentligen bara när vi var klara för kval som det var lite problem med motivationen. Då hade vi tankarna i kvalet och förlorade några matcher, berättar tränaren Jonas Gafvelin.

– Målsättningen var egentligen att vi skulle gå upp först om tre år, men det vi träffade så rätt med nyförvärven att det lyckades redan nu.

Trots treårsplanen anser Gafvelin att Tyresö-Trollbäcken är redo för SSL redan nu.

– Ja, det är vi absolut. Styrelsen har gjort ett jättejobb och vi har bra uppbackning. Vi har truppen och vi har allt runtomkring och jag tycker att vi visade i kvalet att vi håller på en högre nivå.

 
Jonas Gafvelin gjorde sitt första år som tränare för a-laget ifjol och fick alltså en flygande start med avancemang till SSL direkt. Laget kommer inte att ändra spelstil sedan ifjol.

– Vi spelar 2-2-1 där vi ligger lågt och har snabba spelvändningar, det är det vi lever på, menar Gafvelin.

– Vi har ett väldigt tryggt försvarsspel och det är där vi lägger grunden. Vi kommer att spela som vi gjorde ifjol eftersom det bevisligen fungerade, och nu har vi dessutom fått några nyförvärv så vi har stärkt upp truppen på de platser vi vill så det känns väldigt bra.

 
Tyresö-Trollbäcken har adderat intressanta spelare. Inte minst Mikael Jakobsson som kommer hem från en proffssejour i Schweiz.

– Han tillför tyngd vilket vi behöver eftersom vi har ganska små forwards i övrigt. Han är en bra targetplayer med ett bra skott som är målfarlig, säger Gafvelin.

Även Markus Palokangas från Balrog kommer till.

– Han är en underbar kille på alla sätt och vis. Han har jättefina handleder och ett mycket bra spelsinne. 

 

Markus Palokangas är klar för Tyresö-Trollbäcken. Foto: Bildbyrån.


Fredrik Cederborg gör comeback.

– Han var lite i början av fjolåret med åkte sedan till alperna och jobbade, men han är tillbaka nu. Det gick egentligen lite knackigt för honom ifjol men nu har han verkligen visat framfötterna under försäsongen där han fått en lite ny roll som topp istället för center. Det är en rivig spelare med bra flås.

Från Älvsjö hämtas poängstarke Fredrik Ström.

– Det ska bli jättekul att följa honom och han har väl bäst fysik i laget när det gäller löpning. Det är en kille som producerat i division ett i alla år och han kanske inte kommer att vara dominant direkt, men när han får komma in i tempot och får förtroende så tror jag att han kan blomma ut ordentligt. Det är en rivig spelare.

Samtliga tunga nyförvärv är forwards, och förutom backen Sonny Andersson, Engelholm, har man inte värvat något till de bakre leden och det har man inte känt behov av heller.

– Nej, det gjorde vi faktiskt inte. Vi har fått in Sonny och Robin Ullström som är tillbaka från skada och det känns bra med det.

 
Tyresö-Trollbäcken har inte tappat några tongivande spelare: Fredrik Dehlin och Henrik Thomsen slutar och Lars Lindelöf återvänder till Nynäshamn därifrån han var inlånad.

– Nej, vi har inte tappat någonting egentligen, säger Gafvelin som givetvis är nöjd att man kan få med sig hela laget upp i SSL.

– Absolut, och sedan är det så att vi är bra som en enhet. Vi har en oerhörd sammanhållning i truppen. Hittar man på någonting så är alla med, det är inte grupper utan alla umgås med alla. Det är lite unikt. Det känns som att de nya killarna varit här i flera år.


Lagkapten blir nyförvärvet Mikael Jakobsson.

– Han har internationell rutin från spel i Schweiz och han har åldern inne. Han är trygg i sig själv.


– Det blir målvakterna Benjamin Löfdahl och Andreas Beckius, berättar Gafvelin.

– Båda är ödmjuka. De spelade varannan match ifjol och det spelade ingen roll vem man slängde in så höll han världsklass. De sporrar varandra. De vet att om de inte får spela så kommer det en ny match nästa vecka där de får chansen. De har hållit kanonklass trots rotationen och jag har velat hålla igång båda målvakterna. Att den håller samma klass i år är en nyckel för oss. 

 
– Jag tror på Fredric Gustavsson faktiskt. Det är en liten kille som kommer att gå på topp och han kommer att spela med Mikael Jacobsson och Markus Palokangas. Han är en kvick och irrationell toppspelare som alltid ger allt. Han var bra i kvalet och jag tror han kan få sitt genombrott, och han kan bli årets rookie om det vill sig väl. 

 
Tyresö-Trollbäcken är ingen blyg nykomling i SSL och målsättningen för tränaren Jonas Gafvelin är given.

– Det är slutspel, säger han bestämt och vill inte sikta lägre än så.

– Nej, det finns ingen anledning, det har jag aldrig gjort som coach. Vi kör ”all in”.

Målvakter: Benjamin Löfdahl, Andreas Beckius

Backar: Ola Jonson, Sonny Andersson, Jonas Dahmén, Per Björk, Viktor Thorslund, André Parnéus, Kevin Dyckman, Robin Ullström

Forwards: Peter Öhrn, James Ramanius, Fredrik Ström, Linus Näsman, Mikael Jakobsson, Fredric Gustavsson, Peter Lindgren, Markus Palokangas, Victor Ferraresi, Martin Rustas, Fredrik Cederborg, Anton Lithén

Nedräkning inför säsongen


Författare: Jonas Gustavsson