2009-09-07 07:45

Svensk-norsk kraft ska hjälpa Nykvarn

Nykvarns IF är nykomlingar i division ett och först och främst riktar sig föreningen in på att hänga sig kvar i serien. Och till sin hjälp har man värvat från väst: nämligen i form av svensk-norskan Johanna Ottosson.

– Vi flyttar till Nykvarn på grund av min sambo är född och uppvuxen här. Vi kände att vi ville tillbaka till Sverige efter att ha bott i Norge i tio år. De var bra att de hade ett innebandylag här också, så det ska bli skoj att testa på att spela i division ett med Nykvarn, berättar Johanna som alltså spenderat en lång tid i Norge.

– Jag flyttade dit för att testa fotboll och innebandy, men det blev bara en säsong med fotboll, men jag fortsatte med innebandyn. Det blev bara så att jag blev kvar.

Johanna Ottosson är född i Nässjö, men blev under sin tid i Norge norsk medborgare och har också spelat två VM för Norge.

– Jag fick förfrågan inför VM 2003, men då kände jag mig osäker, och tyckte inte att man skulle byta medborgarskap om man var osäker. Men sedan är det så att jag är gift och har barn och jag trodde väl att jag skulle bli kvar i Norge, och då kändes det ganska naturligt att byta inför VM 2005. Man ville spela med sina kompisar i landslaget också, berättar Johanna.

– Jag var på en breddsamling med det svenska landslaget också, men där kände jag mig mer som en främling än vad jag gjorde i det norska landslaget eftersom jag hade fler kompisar där.

Men du siktar på att spela vidare i norska landslaget?
– Jag vet inte om jag blir uttagen. Jag spelade inte så mycket innebandy på grund av min rygg ifjol, och då var jag inte med i landslaget heller, så nu ser det inte ut att bli något VM. Det är lite tråkigt, men det får man ju acceptera. Det är ju landslagsledningens val. Vi får se vad som händer.

Vad säger du om norsk innebandy då?
– Den saknar väl bredden tycker jag. Det finns många bra lag och spelare, men de är för få. Det blir lite ojämn nivå och det är stor skillnad mellan de bästa och sämsta lagen i den högsta serien. Det finns också stor skillnad i träningsmentaliteten, det tränas med i Sverige.

Johanna Ottosson ska göra sin första säsong någonsin i division ett, precis som laget Nykvarn, och hon vet inte riktigt vad hon ska förvänta sig.

– Jag vet inte så mycket om svensk innebandy och har inte sett någon match i division ett, så det är svårt att säga något om nivån. Jag tror att det blir skillnad och jag tror det blir jämnare och tuffare matcher jämfört med i Norge. Där var det kanske ett par toppmatcher om året där man verkligen var tvungen att kämpa järnet, här tror jag att det kommer att bli att kämpa järnet hela tiden. Det blir nog en större påfrestning och tuffare mentalt.

Vad ska du bidra med till Nykvarn?
– Jag kan säkert bidra med min rutin, jag har varit med i många år. Jag beskriver mig själv som en tvåvägsspelande center som alltid ger max hela tiden, både på träning och i match. Jag är ganska fysisk i spelstilen också.

Du blev mästare med Tunet i våras också, du bidrar med lite vinnarmentalitet också?
– Det var det fjärde NM-guldet jag vann. Jag har en vinnarskalle, det beskriver mig ganska bra, och det är något som tränare brukar säga att jag har. Det kanske jag också kan bidra med: vinnarmentaliteten. Det hoppas jag kan smitta av sig på de andra spelarna i Nykvarn.

Förbundskoll: Dam Div 1 Västra
Nedräkning inför innebandysäsongen


Författare: Jonas Gustavsson