2009-09-07 07:50

Storvreta går för guldet

Det tog en halv säsong innan Storvreta hackade igång ifjol – sedan gjorde man en toppsäsong där man till slut fick ge sig mot AIK i semifinal. I år ska man gå hela vägen.

Uppladdning inför innebandysäsongen:

Lag: Storvreta
Serie: SSLLandslagsbacken Mattias Samuelsson och hans Storvreta har siktet inställt på SM-guld. Foto: Kenneth Strignérus.


Storvreta slutade femma i grundserien ifjol, och kunde sedan slå ut Dalen i kvartsfinal innan man efter en fem matcher lång batalj föll i semifinalen mot blivande mästarna AIK.

Tränaren Stefan Forsman tycker det var en bra säsong.

– Efter jul gjorde vi det bra, berättar han och förklarar varför det tog ett tag in på säsongen innan lagbygget började leverera.

– Vi jobbade ganska hårt med grupprocessen innan jul och blandade och gav med femmorna, och efter jul bestämde vi oss för att sätta ihop allt och verkligen trycka ut det sista. I samma veva jobbade vi hårt med vår talangutveckling som fick spela i ligacupen. Efter jul gjorde vi mycket bra: vi satsade på talangerna som fick spela och vinna i ligacupen, och vi gjorde en riktig satsning med laget i mot och i slutspelet och vi gör det riktigt bra där också.

Semifinalförlusten mot AIK var tung, speciellt med tanke på hur jämnt det faktiskt var.

– Det är straffar, sudden death så det är jämnt och hårt. Slutligen var de lite bättre än oss och kunde vinna, men hade vi haft lite bättre utveckling på våra bästa spelare så hade vi kunnat slå ut AIK.

 
Stefan Forsman går in på sin fjärde säsong som tränare i Storvreta och berättar att vi kommer att känna igen Uppsalalaget under säsongen.

– Vi kommer att spela som vi brukar, berättar han.

– Det är 2-1-2 utan boll och jobba hårt från mittplan och skapa spelvändningar. Jag tror att vi kommer att ha lite mer boll i år, vi ska jobba mer med spelet med boll. Vi kommer också att jobba med att vinna bollen snabbare.

Någon lång inkörningsperiod som det blev ifjol ska det inte bli den här säsongen, nu vill man leverera direkt.

– Vi vill ändra på det och sätta det tidigare, säger Stefan.

 
Storvreta har uppgraderat sin offensiv ordentligt under sommaren. In kommer bland annat fjolårets poängkung i SSL: Fredrik Holtz från Mullsjö.

– Det är precis vad vi behöver. Dels så är han en jättebra och naturlig målskytt och han är dessutom bra att sätta upp spel för andra. Han har också egenskapen att vara härligt tjurig och vilja driva på, och han kommer in med kraft till oss, vilket är positivt, säger Stefan.

Från lokalkonkurrenten och SSL-nykomlingen Sirius har man knutit upp Dan Johansson.

– En kreativ spelare som inte ger bort bollen. Han är en bra playmaker, menar Stefan som nu har tre starka centrar i Johansson, Mika Kohonen och Joel Kanebjörk.

– Så vill vi ha det och de ska bära sina femmor.

Framåt har man också gjort klart med forwarden Peter Svensson från Örnsköldsvik – som Stefan Forsman berättar varit en positiv överraskning under försäsongen med sin kreativitet – och konkurrensen offensivt blir mördande i laget.

– Det blir tuffare. Vi hade velat värva någon back också för att få mer tryck där, men det kanske blir någon annan spelare som får spela back, det får vi se. Det kommer att bli konkurrens på backsidan ändå, menar Forsman.


 

Poängkungen Fredrik Holtz har värvats från Mullsjö som åkte ur SSL i våras. Foto: Bildbyrån.

 
På förlustkontot finns målvakten Mikael Karlsson som konkurrerades ut av Viktor Klintsten ifjol. Karlsson har flyttat till Sirius.

– Vi har Viktor som etta som vi behöver en annan backupmålvakt och det löser vi, säger Forsman som givetvis ser positivt på att få spelare lämnat laget.

– Ja, det är verkligen bra, vi kan fortsätta bygga på det vi har.


Lagkapten blir återigen finska stjärnan Mika Kohonen.

– Han gör det så jättebra. Han leder oss på plan med sitt spel, och han växer i sin roll i omklädningsrummet. 

 

Mika Kohonen fortsätter som kapten. Foto: Bildbyrån.


– Det är väl Viktor Klintsten, säger Stefan och håller med om att målvakten brukar vara avgörande.

– I slutändan brukar det vara så. Jag tror att Viktor kommer att fortsätta växa. Han knackade på landslagsdörren redan ifjol och hans slutstation, om det blir nu eller senare vet jag inte, är landslaget. Han har väldigt fina egenskaper.

 
– Det är svårt att säga vad man menar med genombrott men jag tror på Jocke Olsson. Han har varit fantastisk under försäsongen. Han har en udda och avig spelstil till skillnad från alla andra.

 
Den tunga förlusten mot AIK i semifinal i våras är lagd till handlingarna. Nu ska Storvreta ta sig hela vägen till Globen.

– Vår ambition är att vinna SM-guld eftersom vi var så nära ifjol, menar Stefan.

Målvakter: Viktor Klintsten

Backar: Staffan Jacobsson, Mattias Samuelsson, Jesper Berggren, Mattias Mikulski, Andreas Samuelsson

Forwards: Dan Johansson, Joel Kanebjörk, Mika Kohonen, Hannes Öhman, Kim Johansson, Fredrik Holtz, Henrik Stenberg, Gabriel Oredsson, Joakim Olsson, Peter Svensson

Nedräkning inför säsongen


Författare: Jonas Gustavsson