2009-09-15 08:25

Stenhårt läger på Bosön

U19-landslaget hade ett massivt och intensivt utvecklingsläger på Bosön i helgen. ”Det är många killar som kommer vara trötta”, säger förbundskaptenen Jan Gustafsson.


Jan Gustafsson.
Foto: Bildbyrån
.

Herrarnas U19-landslag samlades förra onsdagen och åkte hem i söndags, och under dagarna på Bosön hanns det med en hel del.

– Det är ett massivt läger, berättar Jan Gustafsson.

– Vi hade bland annat kostföreläsning och då konstaterade vi att vi nog äter för lite, i alla fall i anslutning till träningar och matcher, och det är ett generellt problem bland idrottare. Där ska vi bli bättre. Vi tycker att vi äter ganska mycket, men vi har fått lite tips på hur vi ska utveckla det, och det handlar bland annat om bättre kostplanering.

U19-landslaget gjorde också fysprofilen för första gången, men även fler fysiska övningar.

– Vi har kört grundläggande styrketräningsteknik och rörelsetekniker. Det mottogs positivt av killarna, menar Gustafsson.

– Vi körde också mental träning med Klas Persson som föreläsare. Det handlar bland annat om att du ska lägga till en känsla när du gör något bra och det är något som vi jobbar med. Då är det också viktigt att du inte lägger till någon känsla när du gör något tokigt.

– Om du slår bollen i gapet på en motståndare ska du bara konstatera att du gjorde det, medan om du gör något bra så ska du minnas det och samla de bra minnena så du kan använda dem när du hamnar i samma situation igen.

Intensivt läger var ordet.

– Plus att vi har ett spelsystem att gå igenom också, fyller Gustafsson i.

– Men det går fruktansvärt fort för killarna att anamma det. De är otroligt skickliga på det.

Men det handlade inte bara om kost, fysik, mental träning och spelsystem – naturligtvis spelades det också en hel del innebandy på Bosön. Detta är också första gången som utvecklingslägret hålls på hösten istället för våren, och det märktes enligt Jan Gustafsson.

– Det kändes som att spelarna var lite bekvämare med klubba och boll generellt eftersom spelarna mer är inne i säsongen nu än vad de brukar vara under våren då säsongen mer eller mindre är över.

Och ni spelade matcher också?
– Som vanligt som vi spelar internmatcher så blir det otroligt mycket mål. Vi har matcher som slutar 14-14 och det är under tre gånger 20 minuter rullande tid.

Varför blir det så många mål?
– Det man kan säga är att i början blev det många mål på grund av att spelarna inte vågade kliva upp i vårt försvarsspel, vi blev långa och överspelade, medan under de senare matcherna blev det fler mål på grund av att bollen vanns mycket snabbare. Man kan ifrågasätta försvarsspelet när det blir många mål, men det är vårt bra försvarsspel som gör att det i förlängningen blir ännu fler mål. Spelarna vinner bollen så högt upp i banan att de kommer till snabbare avslut. 

 

Jon Hedlund, som var med och vann guld i U19-VM i våras, var en av alla spelarna på lägret. Foto: Per Wiklund.


Klassiskt i herrarnas U19-landslag är också humorn. Jan Gustafsson och hans ledarstab brukar köra klassiska humorklipp och upplysa de unga killarna om Hasse och Tage, Galenskaparna med flera som de inte upplevt tidigare.

– Vi måste få en avspänd stämning också, det får inte vara allvar hela tiden. Det var till och med killar som frågade sista dagen, då det var tight schema, var humorn var någonstans, och då sade vi att på finaldagen kör vi humorn efter tränandet, inte innan som annars. Det är roligt, berättar Gustafsson.

– Det är viktigt att vi får en avspänd miljö så att killarna kan slappna av och känner sig trygga. De måste känna att det är okej att göra några misstag och slå bort lite bollar. Det viktiga är att du vågar och försöker.

Vill du dela ut någon individuell kritik efter lägret?
– Detta läger genomförs inte för att ta ut ett lag, utan det är för att få ut vår syn på hur innebandy ska spelas. Frågan är vad spelarna ska ta med sig, och vad de ska göra för att de ska bli bättre. Då är träningslära, styrketräning, kost och mental träning viktigt. Vi sår lite frön här och var och vill du bli bäst så kommer spelarna att söka mer information. Det är nyckeln med lägret.

Och det ser bra ut för herrinnebandyn i framtiden?
– Alla har möjlighet att bli bäst, frågan är bara om de är villiga att lägga ner den tid som krävs. Det krävs en hel del tid och svett, så är det, och det måste man vara medveten om.

Fysprofilen var ett nytt inslag
Bilder från Bosön


Författare: Jonas Gustavsson