Stefan Edberg tillbaka igen - Innebandy.se
2009-09-25 12:35

Stefan Edberg tillbaka igen

Stefan Edberg har varit inblandad i landslagsorganisationen på något sätt väldigt länge, och nu blir det en fortsättning. Han blir nämligen assisterande förbundskapten i U19-landslaget i ett år framöver.

Han ersätter därmed Peter Wallin som har svårt att få landslagsuppdraget att fungera med sin nuvarande arbetssituation, plus att han i år ska studera.

Stefan Edberg känner förbundskaptenen Jan Gustafsson väl.

– Ja, och det är en stor anledning till att jag går tillbaka, U19-landslaget är en verksamhet som vilar på mina och Jannes värderingar med de taktiska grunderna. Vi behöver inte ha någon uppstartssträcka utan det är bara in och köra egentligen. Vi har samma syn på hur det ska fungera, berättar Stefan.

Bakgrunden är att Stefan Edberg först var assisterande förbundskapten i U19-landslaget i tre år innan han tog över som förbundskapten i fyra år. Och som förbundskapten hade han Jan Gustafsson som assisterande förbundskapten. 2006 steg Edberg av tåget och Gustafsson tog över som huvudansvarig.
 

Stefan Edberg, här som förbundskapten för U19 2004, är tillbaka i U19-landslaget. Arkivbild: Bildbyrån.


Tidigare har duon också kamperat ihop i Järfälla där Janne var huvudtränare och Stefan assisterande tränare.

– Vi växlar lite. Jag var huvudansvarig när vi körde i Kista Järfälla tillsammans och sedan var Stefan förbundskapten och jag assisterande. Nu är det tvärtom igen, berättar Jan Gustafsson och håller med om att titlarna mest är formalia.

– Det är det väl mest faktiskt, men precis som vanligt är det den som är förbundskapten som har sista ordet. Det är väl det enda egentligen. Vi har jobbat ihop förr och det har fungerat bra.

Stefan Edberg, som också jobbat som scoutingansvarig för herrlandslaget fram till i våras, är inne på samma linje.

– Janne får väl prata lite mer med gruppen för det brukar vara den huvudansvariges uppgift, han får föra lagledningens talan gentemot gruppen helt enkelt. Han har också sista ordet, så är det bara. Sedan jobbar vi med de kompetenserna vi har för att optimera verksamheten, menar Stefan.

Hur kom det sig att du åtog dig det här uppdraget?
– Först och främst så är det ett år och jag hade inga andra innebandyåtaganden den här säsongen heller eftersom andra barnet kom under senvåren så jag hade tänkt ta det lugnt det här året.

Då passar bra i och med att det är ett hyfsat lugnt år för U19-landslaget utan mästerskap?
– Absolut, men man ska inte säga att det är lugnt. Det är få läger, visst, men sedan kan man göra hur mycket som helst bakom kulisserna, men att det är få läger passar bra för min familjesituation.

Har du koll på talangerna ute i Sverige?
– Jag har inte sett distriktslags-SM de två senaste åren så där har jag missat lite, men vi följer spelarna så pass länge så jag har sett de killarna som är aktuella nu för tre eller fyra år sedan. Jag känner till spelarna.

Janne Gustafsson ser fram emot att få jobba med Stefan Edberg igen.

– Han har en enorm erfarenhet och han har varit med på landslagsnivå två år längre än jag själv, berättar Janne.

– Han är alltid glad. Han passar perfekt in hos oss. 


Författare: Jonas Gustavsson