2009-09-18 09:05

Skånsk prägel på Pixbo

Det är skåningar som styr i Pixbo i år. Martin Schön var klubbens representant för herrlaget under torsdagens upptaktsträff och trivdes i vimlet.

– Jag tycker att det varit bra, det är första gången jag varit här. Det har varit lärorikt, menade Martin.

Martin Schön är assisterande tränare och precis som huvudtränaren Vidar Jonsson och stjärnan Henrik Quist från Skåne. Några språkliga barriärer upplever han inte.

– Det går rätt så bra, skrattar Martin.

– De är ju ganska vana eftersom de haft Henrik Quist här i ganska många år, han är från Helsingborg precis som jag och Vidar. Det blir lite gliringar då och då, men det är saker som lyfter laget också. 

 

Martin Schön i vimlet under upptaktsträffen. Foto: Jonas Gustavsson.


Martin har själv spelat i Högaborg och när han lade av på grund av skada så hamnade han i ledarstaben, och när han träffade tjej och flyttade till Göteborg blev han först tränare i Mölndal och hamnade sedermera i Pixbo.

Pixbo har tappat en hel del rutin inför årets säsong och har ersatt med talanger, men det är inget som oroar Martin Schön.

– Pixbo kommer med vår kraft och energi att gå till slutspel. När vi väl är där kommer vi att ta en match i taget och gå för guld, något annat finns inte i Pixbo. Det finns en fantastisk vinnarkultur i föreningen, berättar han och håller inte med om att mycket av vinnarkulturen kan ha försvunnit med den flyktande rutinen.

– Visst har tappat rutin, men vi har fått in många unga spelare som kommer att ge oss den kraft och den energi som vi behöver för att lyfta hela laget. Vi kommer att göra det här tillsammans.

Ni har fått in ett exotiskt inslag i letten Janis Jansons?
– Han har imponerat väldigt mycket under försäsongen. Han är högerskytt, det behöver alla föreningar, så jag tror mycket på honom den här säsongen.

Men han ses främst som en offensiv kraft?
– Han är bra defensivt också faktiskt. Med den speeden han har så är det full fart hela tiden, och det är det även i hemjobbet. Sedan finns det vissa taktiska bitar som han kan bli bättre på.

Finns det något han kan plocka med sig från Lettland då?
– Han har ju rutin. Han har spelat i landslaget och mycket i numerärt överläge, så det tar han givetvis med sig. Han är en spelare som får sina lägen och som sätter sina lägen.

Och språket?
– Han läser lite svenska. Han blir bättre och bättre, både han själv och vi har sagt att han översätter allt själv och sedan är det så att vid vissa taktiska moment tar vi honom vid sidan och pratar separat. Det blir lättare för honom att lära sig att komma in det om han försöker klara sig själv redan från start.

Upptaktsträffen:
Vaara har laget i huvudet
Upptaktsträff i Stockholm
Bilder från upptaktsträffen


Författare: Jonas Gustavsson