2009-09-02 09:10

Sirius spetsar Uppsalakonkurrensen

Sirius spelade upp sig i SSL i våras. Målsättningen är att etablera sig – och att utmana rivalen Storvreta.

Uppladdning inför innebandysäsongen:

Lag: Sirius
Serie: SSLJesper Johansson, här mot Tyresö Trollbäcken i vårens kvalspel, och hans Sirius siktar på att hänga kvar. Foto: Pontus Altin.


Sirius vann division ett norra och spelade sig sedan upp i SSL tillsammans med Tyresö Trollbäcken via kvalspel.

Tränaren Lars Jedheim var naturligtvis nöjd med den bedriften.

– Förra säsongen får man säga var riktigt bra. Vi förlorade inte många matcher, en i serien och den första i kvalet, så det var egentligen helt enligt planerna eftersom målet var att vinna serien och vara bland de två bästa lagen i kvalet. Målen infriades och då måste man vara nöjd, säger Jedheim.

– Det är alltid svårt att vinna serier och kval eftersom det är täta matcher och små marginaler, och det betyder att det inte alltid är de bästa lagen som lyckas. Det är mycket psykologi inblandat.

 
Lars Jedheim går in på sin tredje säsong som tränare i Sirius och berättar att man ska bygga vidare på det grundspel man hade ifjol.

– Vi får väl spela en innebandy som gör att vi överlever. Det är svårt att komma in som nykomling, det är väl bara Falun och Täby som lyckats stanna kvar mer än ett år, även om det var lite fler i våras men då var det ju också fler nykomlingar än det varit innan, menar Jedheim.

– Framförallt gäller det att ha ett bra grundspel och det har vi med oss från ettan. Sedan gäller det att inte falla ihop om vi skulle förlora några matcher för det blir en omställning för oss som är vana vid att vinna i stort sett alla matcher. Nu kommer vi att förlora en del men det gäller att vi fortsätter spela vårt spel och tror på det vi gör. Vi kommer få att kämpa.

 
Ett tungt nytillskott är målvakten Mikael Karlsson som ansluter från rivalen Storvreta.

– Han fick inte stå så mycket ifjol och var besviken över det och behöver en nytändning, och Sirius låg ju nära till hands eftersom vi är i samma stad. Han är reflexsnabb och läser spelet bra, så det blir en tuff fight mellan honom och vår andra målvakt, menar Jedheim. 

 

Mikael Karlsson har värvats från rivalen Storvreta. Foto: Bildbyrån.


På backplats har man gjort klart med Juha Kivilehtos bror Tommi Kivilehto.

– En ganska ung spelare som var mycket skadad ifjol så vi får ge honom lite tid att komma in i det.

Framåt hoppas man mycket på Henrik Esbjörnsson som värvats från Gävle.

– Det är en riktigt bra lirare att få hem och han har sett mycket bra ut under försäsongen.

Även Patric Kettil, 7-Härad, och Patrik Jansson, comeback, är klara för spel men Lars Jedheim menar att det är svårt för en nykomling att värva riktigt bra spelare.

– De flesta spelarna vill spela i topplag. Storlagen har lättare att värva. Men de var ha fått är helt okej och de har överraskat positivt på försäsongen.

 
På förlustkontot finns bara ett par spelare men att tappa viktige och spelskicklige centern Dan Johansson till rivalen Storvreta var naturligtvis tungt.

– Vi har tappat Dan och det är naturligtvis ett tungt avbräck. Han gjorde över 70 poäng ifjol, säger Jedheim.


Lagkapten blir centern Erik Svenson.

– Spelarna brukar få bestämma vem som ska vara lagkapten och valet föll till 100 % på Erik och då blir det ganska naturligt. Han är en ledare både på och utanför plan, och är dessutom en bra spelare.

 
– Det är kaptenen Erik. Han gjorde flest poäng för oss ifjol så visst är han en viktig spelare, berättar Jedheim.

 
– Nästan alla är ju nya på den här nivån så det finns många att välja mellan, men det kan nog bli Henrik Esbjörnsson som har sett pigg ut på försäsongen.

 
Som nykomling är det givna målet för Sirius att klara nytt kontrakt.

– Målsättningen är att överleva och stanna kvar för det kommer att bli ett getingbo i botten. Vi ska stanna kvar, slår Jedheim fast.

– Vi har ett ganska bra grundspel och har bra spelare, men man ska ha med sig att det är ett stort glapp mellan division ett och SSL också. Får vi ihop vårt framgångsrecept från tidigare säsonger så får vi hoppas att det räcker.

Två av säsongens höjdpunkter blir givetvis derbyna mot Storvreta.

– Det blir heta bataljer och det brukar bli tufft och grinigt och det kommer det säkert bli i år också, säger Lars Jedheim.

Målvakter: Mikael Karlsson, Tomas Åhrberg, David Törling

Backar: Tobias Backström, Freddi Ramsell, John Barck, Johan Sjögren, Jesper Johansson, Tommi Kivilehto, Jonas Berggren

Forwards: Patrik Strandh, Erik Svenson, Patric Kettil, Henrik Esbjörnsson, Pontus Holmgren, Fredrik Sandquist, Johan Eriksson, Mattias Lundberg, Richard Masalin, Patrik Jansson, Johan Widh

Nedräkning inför säsongen


Författare: Jonas Gustavsson