2009-09-03 07:55

Rhöös ska lyfta Sten Sture

Ifjol vann Sten Sture division ett östra och fick kvala mot Elitserien, men lyckades inte ta sig hela vägen upp. Nu laddar föreningen om, och man gör det med en meriterad stjärnvärvning: Elin Rhöös från Iksu.


Elin Rhöös.
Foto: Bildbyrån
.

– Jag och min sambo kände att vi behövde röra på oss för att få jobb inom det vi var utbildade som. Vi började söka jobb i Uppsala och fick båda jobb här, så valet blev ganska enkelt till slut, berättar Elin om hur hon hamnade i Uppsala och hon säger också att det inte handlar om någon nedtrappning trots att hon tar ett steg nedåt i seriesystemet.

– Jag går in med målsättningen att prestera bra, annars är det inte roligt. Visst blir det ett kvalitetsmässigt steg nedåt, men samtidigt är det är inget som säger att man ska sluta utvecklas för det. Jag ska inte prestera mindre, utan man kan vara lika seriös oavsett vilken division man spelar i.

Vad kan du utveckla i division ett då?
– Jag har inte spelat i division ett innan, men jag kan tänka mig att man får lite mer tid på sig. Man kanske lär sig att bli lite kyligare.

Vad kan du bidra med?
– Jag hoppas kunna bidra med erfarenhet och jag vet vad som krävs för att göra en elitsatsning. Laget vill upp i Elitserien och då känns det som jag kan bidra med en del, jag har väl tio år i eliten att falla tillbaka på. Jag vet vad som krävs i form av professionalism från tiden i Iksu.

Du har ju spelat viktiga slutspelsmatcher med Iksu, vad kan du ta med dig från sådana matcher om det skulle bli ett elitseriekval med avgörande matcher?
– Allt kan hända i ett slutspel, det kan det verkligen. Man måste ha sin topp under just den dagen, i den matchen. Det handlar om att skapa sig de bästa förutsättningarna under serien så man är förberedd. Seriositeten är viktig, alla matcher och träningar måste tas på allvar. Oavsett om man möter ett strykgäng kan man alltid träna på något. Jag hoppas kunna bidra med den rutin jag har från sådana situationer. 

Elin Rhöös flyttar från ett innebandynäste till ett annat. Just Umeå, där Rhöös spelat i Iksu sedan 2002, och Uppsala är två av de starkaste innebandyfästena i Sverige.

– Det var lite så vi tänkte också, att vi ville flytta någonstans där man kunde utöva sin idrott. Men det är synd att det inte finns något elitserielag i Uppsala. Det finns otroligt mycket innebandy här så jag tycker det är konstigt att det inte finns något elitlag på högsta nivån. Det är populärt med innebandy här så jag är förvånad över att inget lag lyckats ta steget upp. När väl ett lag tar steget upp så blir det enklare, då blir det laget en naturlig samlingspunkt för de bästa spelarna i staden och då kan man bygga ett riktigt bra lag, säger Elin.

Kan Sten Sture bli laget som tar steget upp?
– Jag har inte sett något annat lag i division ett, men Sten Sture vann ju serien ifjol och fanns med i kvalet, så visst tror jag det. Men det är en stor skillnad mellan Elitserien och division ett också.

Sten Sture har ju fått byta serie också, från den östra till den norra serien. Vad tycker man om det?
– Vad jag har hört så tycker man att det är positivt utifrån det spelmässiga, tränarna är nöjda. Sedan är det ju tuffare ekonomiskt med längre resor, plus att man tappar intäkter på derbyn.

Det blir en del resor tillbaka till Umeå med tanke på bortamatcherna?
– Det känns ändå kul, eftersom jag får åka ”hem”. Jag tycker ändå att det är en nackdel med norra serien, jag har sett de här lagen innan och har träningsmatchat mot dem. Jag hade gärna spelat mot lite andra lag.

Förbundskoll: Dam Div 1 Norra
Nedräkning inför innebandysäsongen


Författare: Jonas Gustavsson