2009-09-10 07:20

Pixbo satsar ungt och lokalt

Storlaget Pixbo satsar lokalt och ungt, men sänker inte sina ambitioner för det. ”För en klubb som Pixbo är det alltid guld som gäller”, säger Vidar Jonsson.

Uppladdning inför innebandysäsongen:

Lag: Pixbo
Serie: SSLLandslagsbacken Martin Östholm får ta stort ansvar i unga Pixbo kommande säsong. Foto: Bildbyrån.


Pixbo slutade sexa i tabellen ifjol och föll sedan direkt i kvartsfinalen där man ställdes mot blivande mästarna AIK. Solnalaget vann med 3-0 i matcher.

Tränaren Vidar Jonsson tycker det var en okej säsong.

– Vi startade den på ett väldigt bra sätt och efter sex omgångar så var vi kanske det formstarkaste laget, men sedan när VM kom så fick vi ett ganska stort energitapp i vårt spel. Analysen som vi gjort är att vi gick ner oss mycket träningsmässigt och vi tappade formen i december och januari, berättar Vidar.

– Mot slutet av serien och till slutspelet så kom vi upp i form igen, men sedan mötte vi ett för bra lag i slutspelet och då var det inte så mycket att snacka om.

AIK vann med hela 7-1 i den tredje och sista kvartsfinalen.

– Det var ganska jämnt till början av den sista perioden och sedan gjorde de ett tidigt mål och då var vi tvungna att öppna upp oss för att skapa chanser och då fick de lite fler mål än vad de kanske hade fått i en annan match. Att det blev så mycket mål i den sista matchen bekommer mig inte så mycket, menar Vidar.

 
Vidar Jonsson går nu in på sin andra säsong som huvudtränare i Pixbo och han har ambitioner om att skapa ett lag som spelar totalinnebandy: superdefensivt när man inte har bollen och hyperoffensivt när man har densamma.

– Vår spelidé är att när vi inte har bollen så ska vi vara världens mest och bäst defensiva lag. Då ska vi försvara oss med allt vi kan och vara bäst på det helt enkelt. När vi väl har bollen ska vi vara kreativa och vara världens bästa offensiva lag. Det är vår ambitionsnivå.

 
Det mest spännande nyförvärvet i Pixbo inför kommande säsong är Janis Jansons som blir den förste letten i SSL.

– Det är ett spännande tillskott för hela SSL. Vi kommer att få se Lettlands bästa spelare komma till Sverige och vi får se vad han håller för nivå, säger Vidar och berättar vad han sett av Jansons så här långt.

– Det man kan säga om honom är att han har alla fysiska förutsättningar för att lyckas i SSL. Han har bra teknik och snabbhet, det klarar han av. Men sedan måste han anpassa sig till den svenska innebandyn som är betydligt mer taktisk än vad han är van vid. Därifrån han kommer har han kunnat vara överlägsen tack vare sina fysiska egenskaper men här i Sverige är alla bra tränade – här gäller det att han lär sig det taktiska.

I övrigt har Pixbo satsat på att plocka in lokala förmågor från närområdet samt att plocka upp spelare från juniorlaget.

– Det är en strategi som Pixbo jobbar efter. En del av truppen ska bestå av talanger från de egna leden, plus att det ska finnas lokala förmågor, och sedan ska laget spetsas med två eller tre spelare utifrån. I år har vi tyvärr gått bet på de här spelarna utifrån, vi har varit nära att knyta till oss några men de har valt andra föreningar, säger Vidar och berömmer ungdomarna som kommer in i truppen.

– Det är spelare som har en oerhörd talang i sig. Vi har en bra ungdomsverksamhet där det kommer spelare underifrån hela tiden.

 
Pixbo tappar en hel del rutin till nästa säsong, inte minst i form av trion Jerker Lundgren, Henrik Delborn och Daniel Dahl som alla slutar.

– Det är spelare med landslagsmeriter bakom sig och det är klart att vi tappar en hel del rutin. Det är klart att man alltid kan vrida och vända på saker och ett mynt har alltid två sidor, men jag som tränare kan inte gräva ner mig för att rutin försvinner utan jag ser det som att vi får in mycket ung entusiasm som kommer att sprida glädje omkring sig, och jag tror att vi har ett minst lika bra lag som ifjol, säger Vidar.

– Det man tappar med rutin är dock den höga lägstanivån. Unga spelare har ofta höga toppar men också djupa dalar medan äldre rutinerade spelare klarar av att hålla en jämn nivå.

Ett annat tungt tapp är Kalle Brännvall som lånas ut till schweiziska Ticinio under kommande säsong.

– Det är ett väldigt tungt tapp. Det är en härlig människa att ha att göra med, både på och utanför planen, och han höjer nivån och glädjen i truppen. Samtidigt fick han ett spelmässigt genombrott ifjol där han var vår tredje bästa poängplockare.


Andreas Berntsson blir ny lagkapten.

– Jag vet att många lag jobbar efter devisen att laget får välja lagkapten men i Pixbo har vi i lagledningen valt lagkapten. Vi tycker helt enkelt att Andreas besitter de egenskaper som behövs. Vi har dock inte kunnat utnyttja hans ledaregenskaper ännu eftersom han är skadad och troligen missar ett par matcher i början av säsongen. 


– Nyckelspelare för oss blir i stort sett våra landslagsaktuella spelare: Henrik Quist, Martin Östholm och Isaac Rosén. Quist hade varit ordinarie i landslaget om han bara velat, men det gäller för oss att de här tre håller en hög och jämn nivå under säsongen för att de har centrala roller i vårt spel. De måste lyckas helt enkelt. 

 

Henrik Quist är en av nyckelspelarna. Foto: Bildbyrån.

 
– Emil Julkunen, som vann guld i U19-VM i våras, har faktiskt tagit ett stort kliv framåt under försäsongen. Han har fått mer speltid och tagit det på ett jättebra sätt genom att producera poäng på löpande band. 

 

Emil Julkunen, här i aktion i U19-VM i våras, kan få sitt absoluta genombrott i vinter. Foto: Per Wiklund.

 
Senast storklubben Pixbo vann guld var 2003 och ambitionen i föreningen är att alltid gå för guldet.

– Vi kommer få svårt att vara bland de fyra bästa i längden i år vilket gör att vår målsättning är att knipa en plats i slutspelet. Sedan är det så här, jobbar man inom Pixbos verksamhet så strävar man alltid efter att få lyfta bucklan i Globen, men sedan måste man vara realistisk och inse att det kanske finns motståndare som har bättre slagläge än oss. Men hur man än vrider och vänder på det så strävar vi mot att stå med bucklan i april, säger Vidar Jonsson.

Målvakter: Anders Billquist, Andreas Gralen, Christian Jurkiewicz, Christoffer Axelsson

Backar: Oscar Thormählen, Johan Borgström, Oskar Henriksson, Martin Östholm, Henrik Quist, Andreas Johansson, Sebastian Ottosson, Lars-Göran Nilsson

Forwards: Andreas Berntsson, Jonas Ågren, Joel Rauswall, Christoffer Van Manen, Peter Sallen, Christian Reichenberg, Emil Julkunen, Jacob Grauers, Alessandro Agus, Mattias Ryberg, Isaac Rosén, Peter Runnestig, Daniel Karlander, Janis Jansons

Nedräkning inför säsongen


Författare: Jonas Gustavsson