2009-09-04 09:10

Nytt fräscht Järfälla

Det blev inget slutspel för Järfälla ifjol, men i år hoppas man kunna vara med i slutspelsstriden. Och man ska göra det genom att satsa ungt och hungrigt.

Uppladdning inför innebandysäsongen:

Lag: Järfälla
Serie: SSLSebastian Gafvelin är en av alla talanger som Järfälla satsar på för att nå slutspel. Foto: Bildbyrån.


Järfälla slutade tolva i serien ifjol och slapp med en poängs marginal undan ett negativt kvalspel. Tränaren Joachim Borgqvist tycker ändå att säsongen var bra.

– Förra säsongen gick vi in i nytänkandet med nya och unga spelare som har engagemang för klubben. Vi visste att det skulle bli lite bergochdalbana men vi gjorde en riktigt bra säsong fram till årsskiftet då vi var en poäng utanför slutspel eller något, men sedan orkade vi kanske inte fullt ut efter nyår, menar Borgqvist.

– Ser man till prestationen över hela säsongen så gjorde vi det riktigt bra. Vi hade många uddamålsförluster så vi var där men vi räckte inte riktigt hela vägen fram.

 
Joachim Borgqvist har funnits Järfälla i nio år med olika tränarroller och går nu in på sitt andra år i a-laget.

– Vi är mycket för att vi ska spela en snabb och teknisk innebandy. Vi har unga spelare men de är väl skolade och de står för en modern typ av innebandy med mycket fart på både fötter och boll, menar Joachim.

– Kortfattat så kommer vi att spela en innebandy med mycket speed eftersom vi är tekniskt kunniga.

 
Två av spelarna som ansluter till Järfälla är RIG-eleverna Adam Wiman och Emil Strandvad.

– Båda är spelare som jag personligen följt under lång tid. Det är två välskolade spelare som tar innebandyn på allvar och jag tycker att det är två spelare som går i bräschen för det här med träningsmentalitet, säger Joachim.

– Adam är en stor och stark back som är spelskicklig. Han har en bra touch i bladet och har ett bra skott. Emil är en helt fantastiskt en-två-touch-spelare. Stor, stark och har ett bra skott med god teknik.

I talangbanken som Järfälla hoppas mycket på har också Fredrik Stenswed, närmast från AIK, adderats.

– Det är ytterligare en spelare som jag har följt under många år. Under de senaste åren har han gått från klarhet till klarhet och jag har länge sett honom en spelare för SSL. Han har infriat det vi har tyckt och tänkt om honom så här långt.

Ny är också målvakten Stefan Willén från Åkersberga.

– Jag tror att han får sitt genombrott redan i år. Han är en fantastiskt bra målvakt. Han är lugn, men har fantastiskt fina reflexer och sitter rätt i mål. Helt klart en framtidsspelare.

 
På förlustsidan finns flera tunga och etablerade tapp: Andreas Ackevi, Armin Brunner, Jonas Thomsson, Patrik Stanley, Robin Mattsson…

– Helt klart så är det bra spelare som vi tappat men det är ingen slump att vi har det lag vi har nu, vi har valt en väg som vi följer. Den vägen vi valt är att vi ska satsa på de här unga talangerna och ska bygga ett nytt Järfälla med engagemang för klubben, menar Joachim Borgqvist.

– Några av dem som försvunnit är bra och etablerade spelare men de vi har nu är de vi vill ha, de vi tror på och de vi vill satsa på. Jag vill inte blicka på det som varit utan jag vill blicka framåt mot det som komma skall.

Man kan dock inte blunda för att om Järfälla hade fått behålla alla spelare man utvecklat genom åren så hade man varit ett lag för toppen.

– Hade alla spelare som spelat här stannat så hade vi i princip haft ett världslag, säger Joachim. 

 

Armin Brunner är en av alla som lämnar. Foto: Bildbyrån.


Lagkapten blir unge Daniel Schmidt, 18 år gammal. 

– Det finns en tanke med det också. Det är för att visa det nya Järfälla: det är den nya och moderna innebandyn som vi kommer att bygga på, berättar Joachim.

– Han är en mycket duktig spelare och trots sin ringa ålder gör han sin fjärde säsong i a-laget så för att vara så ung så är han rutinerad. Han är en perfekt spelare för att visa den nya bilden utåt för Järfälla.


– Det låter tråkigt men nyckelspelaren för oss är laget. Vi har så många otroligt duktiga spelare och det är just laget som har imponerat under försäsongen. Man får vara sig själv och får bidra med det man är bäst på: laget är vår största stjärna.

 
– Vi har en hel drös unga spelare som kommer att göra bra ifrån sig. Jag tror att Willén i målet kommer att visa sig från sin bästa sida, vi har unga spelare i Niklas Hedengran och Oliver Borgqvist som kan slå igenom. Största genombrottet kanske blir Emil Strandvad. Det är många som kan göra det bra och de kommer få chansen att visa upp sig. Det är svårt att nämna någon utan många kommer att göra en bra säsong.

 
Ifjol klarade man precis kontraktet – i år är målsättningen att kämpa om en slutspelsplats för nya, unga och fräscha Järfälla.

– Givetvis är målsättningen att vi ska vara med i kampen om en slutspelsplats. Vi är unga och många säger att vi är oerfarna, men det finns mycket erfarenhet i ledarstab och spelare runtomkring så jag tror absolut på slutspel, säger Joachim Borgqvist. 

Målvakter: Stefan Willén, Fred Lafquist

Backar: Andreas Westerlund, Adam Wiman, Daniel Schmidt, Oliver Lindquist, Jesper Löfbom, Per Kjellgren

Forwards: Joel Weiss, Andreas Ahlqvist, Alex Kjellbris, Fredrik Stenswed, Marcus Eriksson, Niklas Hedengran, Cédric Rüegsegger, Emil Strandvad, Sebastian Gafvelin, Oliver Borgqvist

Nedräkning inför säsongen


Författare: Jonas Gustavsson