Mats tar hand om medierna - Innebandy.se
2009-09-03 14:55

Mats tar hand om medierna

Mats Olsson kommer att vara presschef under VM i Västerås. ”Att ge service åt medierna så att de kan göra ett bra jobb är det viktigaste”, berättar Mats.


Mats Olsson.

Mats Olsson har massor av erfarenhet att falla tillbaka på när det gäller att arbeta med medier. Han har genom sitt egna företag specialiserat sig på att arbeta med just medier och idrott.

– Jag har varit presschef för fotbolls-, handbolls- och ishockeylandslaget genom åren. 2002 var jag presschef under handbolls-EM i Sverige, säger Mats och berättar om den roll som han ska ha i Västerås.

– Att vara presschef innebär att se till att det finns förutsättningar för journalisterna att göra ett bra jobb. Att ge service till media är den viktigaste biten, och vi ska se till att det skrivs så mycket som möjligt och att vi syns så mycket som möjligt. Det är viktigt att media blir nöjda och att de får den service de förväntar sig.

Mats Olsson ser redan nu fram emot VM.

– Det som kan bli lite speciellt är att det blir kompakt med många matcher på kort tid i bara två arenor. I och med att det är både A- och B-VM kommer det att bli många lag, och även om alla inte har journalister med sig så blir det ändå flera journalister från olika länder som har olika behov, vanor och önskemål. Det kommer att bli en intensiv period vilket är skoj.

Mats Olsson har jobbat åt Svenska Innebandyförbundet från och till under sju eller åtta år där han bland annat medietränat herr- och damlandslaget. Han har haft ett eget företag sedan 1999 och har en bakgrund som sportjournalist.

– Jag är en gammal sportjournalist och informationsmänniska kan man säga, och sedan tio år tillbaka är jag egen företagare inom sport och media, berättar Mats och säger också att det inte var självklart att arbeta med idrott till en början.

– Jag gick journalisthögskolan i början av 80-talet och även om jag har alltid varit sportintresserad och hållit på mycket med idrott så var det var inte meningen att jag skulle arbeta som sportjournalist. Jag började som vikarie och arbetade med allmänjournalistik, men man vill ju ha en fast tjänst och jag sökte allt vettigt jag kunde hitta i Stockholm. Så småningom blev jag sportjournalist på TT, mitt första fasta jobb,  och jag trivdes bra. Sedan dess har jag blivit kvar i sportbranschen.

1999 mynnade det alltså ut i ett eget företag.

– Jag var informationschef på Nike och när de bestämde sig för att omorganisera det svenska kontoret och då jag insåg att min tjänst skulle hamna i Amsterdam så ville inte jag vara med. Jag ville inte bo i Amsterdam, jag vill bo i Stockholm, berättar Mats.

– Under min tid på Nike så hade vi bland annat Tomas Brolin som vår största stjärna och han hade en del problem med media så jag fick hjälpa honom med hans mediekontakter. Jag insåg att det saknades någon i Sverige som hjälper idrottsmän att umgås med medier, dels som håller kurser, dels som arbetar professionellt som presschef. Eftersom jag ändå skulle byta jobb och hade den här tanken om att det behövdes någon som arbetade med media och idrott så startade jag eget.

 

Mats Olsson under medieträningen med damlandslaget för någon månad sedan. Karolina Widar grillar. Foto: Jonas Gustavsson.

 

Lagidrott är något som ligger Mats Olsson varmt om hjärtat och därför gillar han att arbeta med innebandy.

– Jag tycker innebandy är kul. Det är fart och fläkt men tyvärr är jag lite för gammal för att ha spelat själv. Generellt tycker jag att lagidrott är idrott när den är som bäst. Jag är inte lika förtjust i enskild idrott, även om jag gillar det också.

Idag arbetar Mats Olsson sporadiskt med VM men hans arbete kommer att intensifieras under hösten för att vara som mest intensivt under själva turneringen.

– Jag hoppas att det här ska bli en succé i Västerås med mycket publik. Och får jag vara lite egoistisk så hoppas jag att det kommer många journalister också, säger Mats Olsson.

Besök VM-guiden på innebandy.se


Författare: Jonas Gustavsson