2009-09-24 07:30

Liisa en i den finska kolonin

Endre satsar på finskt denna säsong och har en ny målvakt i blott 20-åriga Liisa Kokkonen. Innebandy.se fick en pratstund med succéförvärvet Liisa.

Hur kommer det sig att du hamnade hos Endre på Gotland?
- Jag tog min studentexamen förra året och ville göra något nytt i mitt liv. När jag pratade med min lagkamrat Anna Vartiainen, berättade hon att Endre sökte en målvakt och då tog jag kontakt med dem.  Det var ett bra tillfälle att testa spelet i svenska Elitserien.

Du är en av tre finskor i laget, har det betydelse för dig?
- Anna (Vartiainen) och Anne (Toivanen) är lite äldre än jag och jag har inte spelat med dem tidigare. Jag hade ändå bytt till Endre ifall Anna och Anne inte hade spelat där, även om det är kul att ha några att prata finska med.

Är det inte lätt att ni tre blir en ”grupp i gruppen”?
- Nej inte alls, för det har varit lätt att komma in i laget och allt har gått jättebra. Tjejerna får oss att trivas och jag har inget negativt att säga om varken laget eller föreningen. Allt som har utlovats har blivit av vilket jag är glad över.

Det finns finska damspelare som har bytt till svenska Elitserien och inte alls varit lika tongivande som i den finska. Är det tuffare klimat i Sverige?
- Det är ett annorlunda spel i Sverige jämfört mot i Finland. Ni spelar mer fysiskt och är duktigare med boll och klubba. I Finland jobbar vi mer med taktiska bitar. Jag är van att vara väldigt aktiv i målet och prata mycket, men i början hade jag svårigheter med det svenska spelet. Nu har jag ändrat spelstil och måste täcka målet bättre eftersom man i Sverige skjuter mer utifrån. 

 

Liisa Kokkonen under uppvärmningen inför träningsmatchen mot Sverige i augusti. Foto: Jonas Gustavsson.


Liisa Kokkonen är en ung och lovade målvakt som har fått prova på landslagsspel genom ett läger i somras. Hon har ännu inte spelat någon landskamp, men finns med i diskussionerna inför VM i Västerås i december.

Vad tror du om Finlands möjligheter till VM-guld?
- Finland har en stor chans att vinna guldet, man har bra backar och ett stabilt försvarsspel.

Vem är Finlands bästa spelare?
- Det är svårt att säga, men backen Paula Jouhten är jätteduktig. Hon är lugn, rutinerad och lätt att spela med.

Du har fått idel lovord efter din första tid i Endre. Hur upplever du själv laget och omgivningen?
- Jag trivs mycket bra både i laget och vid sidan om, jag studerar industriell design vilket är intressant. I början blev innebandyn nog en kulturchock för mig, men efter två-tre månader borde allt fungera bättre.

Vad anser du Endre behöver bli bättre på och vad bör ni vara nöjda med i ert spel?
- Vi har bra forwards och kommer fortsätta göra många mål, men vi behöver satsa mer på försvarsspelet. Vi jobbar mycket med försvaret och backarna Anne Toivanen och Anna Vartiainen tillför ett välbehövligt lugn.

Vad tror du om Endres chanser till SM-guld?
- Vi har absolut en chans att ta det. Nu får vi äntligen spela matcher som gäller något och det ska bli kul att se hur alla lag i serien spelar.

Hur var matcherna mot Örnsköldsvik och Dalen? Din egen insats?
- De påminde om varandra, vi startade matcherna dåligt och gjorde många misstag. Vårt spel fungerade bättre i andra hälften av matcherna. Jag spelade på lördagen och mitt spel var väl helt ok, även om jag kan spela mycket bättre. Huvudsaken var att vi vann och fick sex poäng.

Nu väntar Täby i helgen, hur ser veckan ut inför den matchen?
- Vi ska träna som vanligt och rätta till detaljer i spelet som inte var bra i helgen. Vi hoppas att Anne Toivanen är tillbaka mot Täby. Hon skadade sitt knä och ska magnetröntgas i veckan.

Endres Sara Anteryd väntas vara tillbaka i träning om ungefär två veckor efter hennes förmodade blindtarmsinflammation som nu har diagnostiserats som lunginflammation. 

Det blir två tidigare elitspelare som gör upp coachmatchen. Roger Östergren (Fornudden, Balrog, Tyresö/Trollbäcken) i Täbys bås och Andreas Wahman (KFUM Örebro/Nerike, Warberg) hos Endre.

Gittan Ahonen Gunnarzon