2009-09-23 08:24

Ladies Edition är tillbaka

Efter en helrenovering av webbplatsen under sommaren är Ladies Edition nu tillbaka online. Och den är, enligt projektledaren Malin Bäckström, betydligt bättre än förra säsongen.


Malin Bäckström, här i Dalendressen, är en drivande kraft bakom Ladies Edition.
Foto: Kenneth Strignéru
s.

– Det var på tiden, det tog sin tid att bygga om allt. Det tog tre månader nu på sommaren, säger Malin Bäckström om lanseringen och berättar vad vi kan vänta oss för bevakning av Ladies Edition under säsongen.

– Vi ska försöka bredda bevakningen jämfört med ifjol då det mest var fokus på Elitserien. Ifjol hade vi brist på skribenter, men intresset är mycket större i år och vi har fyllt många platser på den fronten. Folk har hört av sig hela sommaren om att hjälpa till och det betyder att vi kan ha en bredare bevakning och lyfta upp fler artiklar från division ett-matcher, och även från division två-serierna. Sedan är tanken att vi ska få in artiklar om innebandyn i andra länder. I VM hade vi till exempel tänkt ha bevakning på alla länder som deltar.

Ladies Edition, som såg dagens ljus för första gången förra säsongen, är ett projekt för att lyfta daminnebandyn mediemässigt.

– Det fanns en lucka att fylla, berättar Malin.

– Det fanns bara Innebandymagazinet och dåvarande Innebandynytt som skrev om damerna, och det var inte så stort utbud, och tanken var att vi helt enkelt ville skapa mer utrymme för daminnebandyn i media. I och med att vi började skriva på Ladies Edition så började också Innebandymagazinet skriva mer om damerna och det är bara positivt, det viktiga är att damerna syns mer och vilka som är källan är egentligen oväsentligt.

Och allt det här sker alltså ideellt?
– Alla som arbetar med Ladies Edition jobbar ideellt, inklusive vi som jobbar i bakgrunden, så det ingen som har arvode för det de gör. Det är både bra och dåligt. Det är bra att folk har ett sådant brinnande intresse att de vill offra sin fritid för att skriva, men det är klart att man hade velat ge dem ersättning för det de gör. I dagsläget finns inte ekonomin till det, och det kommer att ta tid att få ihop de ekonomiska pusselbitarna.

Men ni fick bra respons under fjolåret?
– Fjolåret blev ett testår där vi ville kolla om det fanns ett tillräckligt intresse för att hålla uppe en webbsajt som den här. Vi ville också se om det fanns intresse av andra medier att snappa upp nyheter från oss, och det var ett intresse som ökade under säsongen. För ett år sedan, vid lanseringen, hade vi få besökare men det ökade under säsongen och ökade radikalt de sista månaderna.

Under sommaren har Ladies Edition varit stängd för renovering, och i helgen återlanserades sajten med nytt innehåll, ny layout och nya funktioner. Bland annat så kan man som besökare bli medlem samt logga in och kommentera. Men communitydelen ska utvecklas ytterligare under hösten, och en tanke är bland annat att skapa erbjudanden till medlemmar genom Ladies Editions samarbetspartners.

Nya Ladies Edition har alltså fått en ordentlig ansiktslyftning.

– Det vi främst har fokuserat på är göra en uppfräschning och se över användarvänligheten både för besökarna och de som jobbar med sajten. Tidigare har vi inte haft något artikelarkiv till exempel, men nu har vi lagt till en sökfunktion. Vi presenterar också fler nyheter på startsidan, berättar Malin.

– Vi har också gjort sajten lite ljusare, ifjol var det mycket svart. Vi har velat ha svart och rosa som grundfärger men vi har tonat bort mycket av det svarta och arbetat mer med ljusa färger.

Rosa är den genomgående färgen på Ladies Edition, något som kan uppfattas som stereotypt kvinnligt men som också kan tyckas aningens kaxigt om man betänker att man vill lyfta fram just det kvinnliga på ett tydligt sätt. Fast så vill inte Malin Bäckström säga att man tänkt.

– Faktiskt inte, personligen är jag inte så förtjust i att rosa förknippas med kvinnligt. Rosa blev ändå det bästa alternativet av det vi testade. I dagsläget tycker jag faktiskt att varumärket sticker ut mer än färgen. 

Ladies Edition


Författare: Jonas Gustavsson