2009-09-08 07:00

Jönköping rusar vidare uppåt

Herrlaget i Jönköpings IK må ha åkt ur SSL, men i damlaget andas man optimism. Laget ska kommande säsong spela i division ett södra.

Jönköpings damlag åkte 1999 ur Elitserien och lades ner i samband med det, bland annat på grund av en massiv spelarflykt, men nu har man ett nytt damlag på gång.

Laget ställde upp i division tre för tre säsonger sedan och vann då serien, men fick inte flyttas upp eftersom man var ett utvecklingslag. Säsongen efter vann man återigen division tre, som seniorlag, och ifjol rusade man som nykomling igenom division två obesegrade.

Nu ska man spela i division ett södra – och det har gått väldigt fort för det unga laget.

– Ja, det kan man säga, erkänner tränaren James Hamrin som, liksom alla utifrån, var imponerad av lagets insats i division två där man inte förlorade en enda match.

– Det var vi också förvånade över. Vi var förberedda på att förlusterna skulle komma i division två eftersom det var ett stort steg för oss att gå upp i den serien. Målsättningen var att etablera oss i tvåan, men vi såg redan vid jul, då vi ledde serien med ett antal poäng, att vi nog kommer vara med i toppen.

Och det höll hela vägen?
– Det var klart i teorin redan två omgångar från slutet.

Hur förklarar man den här framgångssagan då?
– Vi har haft ett ungt lag som spelat ihop i många år och jag tror att det kan vara en del i det. Vi har haft ett lag som vi kunnat spela ihop, och det varit en trygghet.

Var Jönköpings IK står i konkurrensen i division ett är svårt att sia om, men klubben har ett enkelt mål.

– Vi ska försöka hänga kvar och etablera oss i division ett. Det är väl det realistiska målet. Vårt mål är att nosa på en kvalplats till Elitserien om kanske tre år, menar James Hamrin.

Och det kommer att ske med samma lag igen?
– Nu har vi insett att vi behöver få in lite mer rutin. Vårt lag har bestått av i stort sett enbart spelade födda 1991. Nu inför säsongen har vi värvat fem spelare som är lite äldre, för vi tycker att vi behöver lite mer rutin i division ett.

Vad blir den största omställningen från tvåan till ettan?
– Jag tror nog att det kan bli tempot. Jag tror att tempot är lite annorlunda. Sedan är det nog lite mer spel, det blir inte det här tuffa som är i de lägre serierna, utan det blir mer tanke bakom allt man gör på planen.

Laget är lovande, är det inte dags att vi får se ett småländskt lag i Elitserien snart igen?
– Det kan man tycka för det har gått väldigt dåligt för småländsk innebandy på sistone. Ifjol ramlade tre småländska lag ur division ett, och nu är det väl bara vi och Husqvarna som finns i de två högsta divisionerna.

Föresten, ser vi ett maktskifte i Jönköpings IK – är det så att damerna tar över efter herrarna nu?
– Tittar man på de sista åren kan man kanske tycka det, men jag tycker herrarna fått ihop ett bra lag i år med, och de kommer säkert vara med i toppen. Men jag tycker att vi ska kunna ha både dam- och herrlag i toppdivisionerna i framtiden.

Förbundskoll: Dam Div 1 Södra
Nedräkning inför innebandysäsongen


Författare: Jonas Gustavsson