2009-09-30 07:30

Han håller koll på motståndet

Visst har Jan-Erik Vaara sista ordet när landslagstrupperna presenteras, men scouten Gunnar Bonnedahl är också högst delaktig i uttagningarna. Dessutom är det han som kartlägger motståndarna.


Gunnar Bonnedahl.
Foto: Bildbyrån.

– Jag är läktarcoach under matcherna och då är det jag, Janne och Martin (Olofsson) som tillsammans coachar laget. Huvudansvaret för min del är att se på motståndarna och hur de spelar, men jag kollar även på Sverige, berättar Gunnar Bonnedahl som också ser en hel del innebandy för att scouta spelare till landslaget.

– Det blir rätt mycket. I lördags körde jag från Stockholm till Västerås tur och retur för att kolla på match, och i söndags körde jag Mora tur och retur för att kolla på match, så det blir en del resande.

Gunnar Bonnedahl inledde landslagssejouren som koordinator, men har de två senaste åren varit scout.

Han och förbundskaptenen Jan-Erik Vaara har en ständig dialog om spelare, och de har också vissa riktlinjer de går efter när de letar efter spelare som ska passa in i landslaget.

– Ja, det får man säga att vi har. Under de här fem åren som vi har jobbat tillsammans har vi arbetat fram ett arbetssätt som fungerar och man kan väl säga att vi blir mer och mer samsynta. Vi vet vad vi tycker är bra och mindre bra hos spelare, men generellt kan man säga att det viktigaste för oss är att se att spelarna verkligen vill. De ska brinna för det de gör. De ska vara villiga att satsa och ska visa att de satsar, det är det viktigaste.

Kan man se det under enskilda matcher?
– Jo, det ser man. Är det en spelare som spelar och inte brinner för det så syns det extremt tydligt. Sedan ser man också väldigt snabbt om en spelare orkar springa och leverera i tre perioder. 

 

Gunnar Bonnedahl jublar efter VM-guldet 2007. Foto: Bildbyrån.


Gunnar Bonnedahl och Jan-Erik Vaara känner varandra sedan en lång tid tillbaka. Bonnedahl, som själv spelat i Elitserien under flera år, lärde känna Janne i Karlstad. Men resan mot landslaget började tidigare än så.

– Det började med att jag var tränare för ett norskt lag där vi vann NM-guld, och sedan fick jag förfrågan om att ta över Norges landslag och det nappade jag på. Vi tog ett VM-brons i Riga bland annat. Sedan kom jag hem till Sverige och fick erbjudande om att träna Karlstads damer, och då lärde jag känna Jan-Erik Vaara som var sportchef i klubben, berättar Gunnar.

– Det visade sig att jag och Janne har samma filosofi på hur man ska spela och se på innebandy, och då tyckte han att jag var bra att ha med i landslaget. De första två åren var jag koordinator och hade ingen scoutingroll, i alla fall inte på pappret även om jag tittade på många matcher, men eftersom jag varit med så länge som ledare i inom innebandyn så tyckte Janne att jag hade ett bra kapital som borde utnyttjas och då blev jag sedermera coach.

Du och Janne har samma syn på innebandy, vad går den ut på?
– Det ska vara modernt. Man ska förflytta sig snabbt, man ska kunna göra allt i hög fart: teknik, kraft, styrka och det ska vara ett rakare spel fram mot mål. Man ska undvika sargerna. Det ska vara en hög teknisk nivå och det ska kunna ske i hög fart.

Och spelarna för att spela en sådan innebandy finns i Sverige?
– Det är nästan bara här de finns skulle jag vilja säga.

Janne har sagt att VM-truppen i princip är klar i hans huvud, finns det utrymme för några överraskningar?
– Det blir alltid överraskningar i VM-trupper, så är det bara. Om det sedan innebär att spelare som gemene man tror ska hamna utanför kommer med låter jag vara osagt, men överraskningar finns det alltid.

Är du och Janne oense om vissa spelare då?
– Det händer dagligen (skratt).

Gunnar Bonnedahl berättar att han kommer att se på en hel del innebandy under säsongsupptakten, och att VM-laget ska formeras så fort som möjligt. Det handlar om att skapa en trygghetskänsla för spelarna.

– Vi vill formera laget så tidigt som möjligt för att spelarna som blir uttagna så tidigt som möjligt ska känna förtroende och kunna förbereda sig inför VM. Vi vill inte att spelarna ska behöva högprestera hela tiden med rädslan av att missa VM, utan vi vill ge dem besked så tidigt som möjligt.

Men kan det inte vara bra att elda på vissa spelare?
– Det är det helt klart, men trygghetsaspekten kommer alltid att vara viktigare än konkurrensaspekten för de flesta spelarna.

Till sist, du som ser mycket innebandy, hur ser utvecklingen ut internationellt?
– Det går väldigt mycket framåt, framförallt de något bättre b-nationerna har tagit flera steg framåt. B-VM är betydligt bättre nu än för tio år sedan. Annars tycker jag att Sverige har lett utvecklingen de senaste åren, och det tycker jag att våra resultat också visar.

Staben kring Jan-Erik Vaara:
Martin Olofsson, matchcoach

VM-guide på innebandy.se


Författare: Jonas Gustavsson