2009-09-15 08:24

Fysprofilen var ett nytt inslag

U19-landslaget genomförde ”fysprofilen” för första gången under lägret den gångna veckan. Tanken är att det ska bli ett återkommande inslag.

Fysprofilen handlar bland annat om att testa idrottare i förhållande till deras egen idrott.

– Fystesterna var rätt intressanta. Nu kan inte vi jämföra med någon annan kull eftersom detta var den första, men det lilla jag pratade med testledarna så var reflektionen från dem att snabbheten på de första tio eller 20 metrarna var väldigt bra. Och det utan att egentligen vara skolade i att springa, berättar förbundskaptenen Jan Gustafsson.

– Det är en av grejerna som vi tittar efter när vi är ute och scoutar, vi letar efter snabba spelare. Överlag hade vi enligt testerna alltså snabba spelare, och det är intressant och ger ett kvitto på att vi hittat rätt när vi letat spelare. Sedan är inte snabbheten det viktigaste, men det är en av delarna vi tittar på rent fysiskt. Vi fick en bekräftelse att vi är rätt ute i våra uttagningar vad gällande denna aspekt.

Jan Gustafsson tycker att fysprofilen är ett bra inslag och anledningen till att man börjat med testet är helt enkelt att man tycker att det är ett bra test.

– Vi vill göra dem helt enkelt, för vi vill se var U19-landslaget står någonstans, och tanken är att detta ska bli ett återkommande inslag. Damerna gjorde det i våras också.

– Sedan vill man också att föreningarna ska göra den här fysprofilen, det är den stora delen. I alla fall i SSL kan man tycka att det är något man borde genomföra, men det är kanske svårt att kräva det av alla. De föreningar som är på en någorlunda hög nivå kan man tycka skulle vara intresserade i alla fall.

Responsen från spelarna var också bra.

– Killarna tyckte att det här var kul, berättar Jan Gustafsson.

Stenhårt läger på Bosön
Bilder från Bosön


Författare: Jonas Gustavsson