2009-09-05 08:00

Falun vill ta ett steg till

Falun pressade Warberg i fjolårets kvartsfinalspel men fick till slut ge sig. Nu vill man ta ytterligare ett steg framåt. Och gärna två om chansen bjuds.

Uppladdning inför innebandysäsongen:

Lag: Falun
Serie: SSLVasse målskytten Johannes Skog och hans Falun vill komma förbi kvartsfinalen i år. Foto: Kenneth Strignérus.


Falun blev sjua i serien och ställdes mot Warberg i kvartsfinal där man stod upp på ett bra sätt men till slut fick ge sig efter en fem matcher lång kamp. Att laget kunde störa en av förhandsfavoriterna Warberg så mycket var överraskande för många.

– Nja, jag hade hoppats på mer och det var väl andra som tyckte att det gick över förväntan. Men visst är vi ganska nöjda, säger Faluntränaren Thomas Brottman som menar att man tappade kvartsfinalserien i den andra matchen.

– Den andra matchen var en nyckelmatch där vi hade chansen att vinna och hade vi gjort det tror jag att Warberg hade fått det väldigt tufft, men nu vände de den kampen och vann istället.

Falun blev alltså sjua i serien, och det var okej menar Brottman.

– Det var mindre viktigt om vi kom femma eller åtta. Vi var klara för slutspel ganska tidigt och det var svårt för oss att tända till i slutet av serien. Det handlar också om rutin och vi har väl inte riktigt rutinen för att spela av matcher. Vi har varit ett lag som måste gå på 100 %, och är inte taggen där riktigt så har vi svårt att komma upp i 100 %.

I år ska man försöka hålla upp ångan hela säsongen.

– Det känns som att laget är hungrigare i år. De har väl på känn att vi kan komma längre i år, innan har väl kvartsfinal närmast känts som ett stort hinder. I och med fjolåret så kanske kvartsfinal känns som ett steg på vägen.

 
Thomas Brottman går in på sin fjärde säsong som tränare och efter att ha snackat om försvarsspel i flera år är det nu dags att börja utveckla anfallsspelet.

– Sedan jag klev på för snart tre år sedan så har det handlat om försvarsspel och vi har egentligen bara pratat försvar i två till tre år. Nu känns det som att vi har börjat satt det försvarsspelet, det finns i ryggraden, så nu har vi börjat prata med om offensiven. Jag hoppas att vi kan göra mer mål än vad vi gjorde ifjol, och det borde ju inte vara så svårt, skrattar Thomas.

 
Ett led i att spetsa offensiven har varit att värva Jacob Lundmark, Umeå City, och Rasmus Enström, Västerås, som svarade för 39 respektive 23 poäng i SSL den gångna säsongen.

– De båda har visat jättefina takter under försäsongen och går man till meriter så är ”Jacke” en som vi hoppas väldigt mycket på, han gjorde mycket poäng ifjol. Rasmus har allt som krävs för att kunna bli en storstjärna och det är bara hoppas att han tuggar på de kommande åren som blir som ett mandomsprov, men överlever han dem så kan han bli riktigt, riktigt stor. Det handlar om hur mycket arbete hur mycket man vill lägga mer, säger Thomas.

Offensiv kommer man också få från tjeckiske landslagsmannen Milan Garcar. Trots att han är back är det nämligen offensiven som är styrkan.

– Det vi har sett är att han är grym offensivt och sedan tror jag inte att han har behövt bry sig så mycket om defensiven hemma i Tjeckien. Han börjar hitta sina positioner och det gäller för mig att hitta rätt spelare som kan spela med honom och som kan täcka upp ytorna på rätt sätt. Han kan bli en fjärdeforward som kommer släpande.

Förstärker laget och klubbkänslan gör Henrik Olsson som efter ett sabbatsår gör comeback.

– Det är jättekul. Han är Falun personifierad och är ryggraden i föreningen. Han är en bra inofficiell ledare i gruppen och är väl antagligen en av de fem spelarna i SSL som har bäst fysisk status. Honom kommer vi ha mycket nytta av. 

 

Henrik Olsson är tillbaka i Falun. Foto: Bildbyrån.


Backen Mattias Carlgren valde i våras att lämna Falun och gå till Warberg, men under sommaren har han ångrat det beslutet och återvänt norrut. Han blir nästan som ett nyförvärv han också.

– Vi ska fundera om vi ska köra inkilning på honom också, skrattar Thomas.

– Han kommer att bli, om han inte redan är det, en av Sveriges bästa defensiva backar. Jag tror också att han har vissa offensiva kvaliteter som han ännu inte visat.

Thomas Brottman är nöjd med truppen.

– Det känns inte som att jag har så mycket att skylla på om det skulle gå dåligt, nu har vi täckt upp både defensiven och offensiven.

 
Bland spelarna som lämnar märks bland annat Fredrik Campese Olsson, Jonas Carlgren, Mattias Kokkonen och Gustav Zetterberg.

– Det är människor vi pratar om så visst kommer man att sakna dem. Sedan är det vissa spelare som faller på pensionsåldern, andra på ekonomiska bitar, men det handlar bara om att man får hitta nya dimensioner i spelet. Jag tycker att vi har hittat en bra mix som täcker upp det vi har förlorat, säger Thomas.


Christian Wagneryd blir lagkapten och han kommer att assisteras av Jonas Adriansson och Henrik Olsson.

– Christian Wagneryd brinner för det han håller på med, och för föreningen och klubben. Han är en vettig människa och han rör sig bland både yngre och äldre spelare i truppen. Det kändes klockrent att han ska vara lagkapten. 

 

Christian Wagneryd med kaptensbindel. Foto: Bildbyrån.


– Alla landslagsspelare är ju nyckelspelare för oss, men i och med att vi pratar om en mer offensiv innebandy så kanske vi får lita mer på målvakten nu än vi gjort tidigare. Ska man trycka på framåt så kan det bli så att man släpper mer ytor bakåt.

 
– Micke Norell tror jag stenhårt på i år och han har sett riktigt vass ut så här långt. Han har hittat motivation och glöd. Och sedan tror jag mycket på Rasmus Enström, säger Thomas som, liksom många andra tränare, vill framhålla hela laget.

– Jag tror att hela laget kan skrälla, det är inte många som tror att vi ska vara med där uppe och blanda oss i.

 
Kvartsfinalförlust ifjol – det givna målet för Falun nästa säsong är att ta minst ett steg framåt.

– I seriespelet vill vi vara med och kämpa om de fyra översta platserna i tabellen, men det är ingen katastrof om vi blir femma, men vi vill försöka få en extra hemmamatch i kvartsfinalen. I slutspelet vill vi ta minst ett steg till, är vi i semifinal är vi inte långt ifrån finalen, säger Thomas Brottman. 

Målvakter: Johan Rehn, Daniel Pettersson

Backar: Eric Björk, Kristoffer Asp, Milan Garcar, Emil Stenberg, Henrik Olsson, Daniel Apelqvist

Forwards: Christian Wagneryd, Andreas Johansson, Jonas Adriansson, Ciyo Hajo, Linus Hansson, Rasmus Enström, Mickael Norell, Jacob Lundmark, Patrik Malmström, Jonas Berglund, Johannes Skog, Mattias Helgesson, Niklas Fransson

Nedräkning inför säsongen


Författare: Jonas Gustavsson