2009-09-09 14:31

Europacupen ska utvecklas

IFF har ambitioner om att utveckla Europacupen de närmaste åren, inte minst kommersiellt. Redan till årets finalspel i Fredrikshamn införs prispengar.


Tomas Eriksson.
Foto: Stefan Svensson
.

Europacupen har varit, och är fortfarande, en turnering som diskuteras flitigt. Inte minst sedan flera svenska lag valde att inte delta i årets turnering och kval – bland dem SM-finallagen AIK och Warberg – på grund av de ansåg att de gick med ekonomisk förlust vid ett deltagande.

Men problemen, där man främst pekar på finansiella orsaker, finns inte bara i Sverige.

– Det är inte bara är de svenska klubblagen som diskuterar EFC, utan det är något som har diskuterats i många andra länder under en lång tid. Klubbarna tycker om Europacupen och det är inget större fel på upplägget, och min uppfattning är att man vill spela i turneringen men att det är finansiella faktorer som gör att man känner att man inte mäktar med att deltaga, säger IFF-presidenten Tomas Eriksson.

Att lagen inte deltar på grund av sportsliga aspekter tror inte Tomas Eriksson.

– Nej det tror jag inte, sportsligt håller turneringen bra klass och sju av åtta lag kommer generellt från de fyra stora nationerna och där blir det inga stora siffror.

IFF jobbar på att förbättra de ekonomiska förutsättningarna.  

– IFF:s verkställande utskott har beslutat att inför prispengar redan till årets turnering i Fredrikshamn, berättar Eriksson och säger att man jobbar på att arbeta upp turneringens status.

– Men vi ska inte missbruka benämningen Champions League ännu. När konceptet går mot Champions League i innebandy så måste man kunna dra paralleller till fotbollens och ishockeyns liknande arrangemang. Då måste arrangemangen vara fullt ut kostnadstäckta, ha TV-bevakning och det ska vara prispengar i potten. Det ska inte bara vara att man går break even, utan man ska ha ekonomisk vinning av att deltaga och då kommer vi också att höja statusen på Europacupen. Då blir det mer attraktivt att deltaga.

Tomas Eriksson vill också lyfta fram att arrangemanget måste lyftas och utvecklas för arrangörernas skull.

– Det handlar inte bara om hur det ska fungera ur klubblagens synvinkel, det handlar också om arrangörerna. Att arrangera Europacupen idag går inte helt och fullt runt eftersom biljett- och sponsorintäkter inte täcker kostnaderna, berättar Eriksson.

– IFF söker efter en titel- och/eller huvudsponsor. Vi söker också efter ett avtal med ett TV-bolag så att vi kan säkerställa att det alltid är sju, åtta, nio matcher som televiseras från Europacupen.

Upplägget av själva turneringen diskuteras också.

– Det har höjts frågetecken angående upplägget av Europacupen. Man kanske inte ska ha kval och sedan ett slutspel. Det tar tid att ändra, men det är inget vi är ovilliga att göra. Slutspelet består i huvudsak av deltagande klubbar från de fyra stora länderna med några få undantag, och då kan man tänka sig ett annat typ av upplägg, till exempel att man spelar under pågående säsong. Alla förslag är öppna, säger Eriksson.

Läs även:
Foreword IFF President EFC Final round in Denmark


Författare: Jonas Gustavsson