2009-09-23 14:15

”Det är magiskt”

SM-finalerna i Globen är något speciellt och på fredag släpps biljetterna till finalerna 2010. För spelarna är finalerna i Globen otroligt stort - det tycker inte minst Balrogs Amanda Wendelstig.


2 DAGAR
TILL
BILJETTSLÄPP
SM-FINAL 2010

– Det går nästan inte att beskriva. Det är magiskt. Visst handlar det om att spela i Globen, men det är inte bara det utan det är allt runtomkring som också gör det till en upplevelse. Hela den helgen blir fantastisk. Jag tycker det är jättekul och det är ett superarrangemang, säger Amanda Wendelstig.

– Det är små detaljer som gör att allt blir professionellt och det gör sporten stor. Man kan lägga ner mycket tid på innebandyn eftersom man vet vad man kan få uppleva i Globen.

Amanda Wendelstig har spelat två finaler i Globen. Hon och hennes Balrog förlorade mot Iksu för två år sedan innan hon i våras fick sin revansch i och med finalsegern mot Falun.

– När jag spelade i den andra finalen i våras och det var tio minuter kvar att spela så märkte jag att speakern eldade på 13 000 personer på läktaren och då reste sig nackhåren. 

 

Amanda Wendelstig trivs i Globen. Foto: Kenneth Strignérus.


Önskningar finns, framförallt från föreningars sida, att göra om finalkonceptet och spela bäst av fem finalmatcher. Dels för att det skapar en bättre ekonomi, och dels för att hemmasupportrar ska få chansen att se sina lag spela i hemmaarenorna.

Men i dagsläget är det inte aktuellt att slopa en ren final.

– Vi har inte spelat bäst av fem någon gång men jag tycker att det är skithäftigt att spela i Globen. Om några år kanske man kan spela bäst av fem om man vill förändra, men jag tror inte att det skulle komma lika mycket publik. Man vill gärna spela i Globen, det är en upplevelse i sig, menar Wendelstig.

Sportsligt då, med tanke på att man spelar en lång säsong och ett tufft slutspel, är det verkligen rättvist att allt ska avgöras i en enda match där dagsform kan vara helt avgörande?
– Jo, det är klart, men det gäller för laget att pricka in formen till just den helgen. Alla vet när finalen ska spelas långt i förväg och då får man lägga upp träning och uppladdning så att man vet att man kan prestera om man kommer dit.

Det sägs att man behöver spela några finaler för att kunna prestera på topp i Globen, stämmer det?
– Första året när vi var i final så var allt nytt och det var mycket fokus på allt runtomkring. Allt var superhäftigt. När man kom dit i år så visste man lite mer vad som väntade och då kunde man fokusera lite mer på själva matchen, så det kan vara en fördel att spela några finaler. Att spela i en stor arena och inför mycket publik är speciellt.

Kan man fokusera på matchen ordentligt med tanke på inramningen?
– Det beror nog på en själv. För vissa är det svårt och för andra är det inte svårt, men det hör väl till att man ska vara lite nervös och pirrig inför en final. Det är klart att man ska fokusera på finalen, men man får inte glömma att njuta av allt runtomkring heller.

När man pratar med tränare och spelare i Elitserien och SSL så talar många fler om att målet är Globen, inte SM-guld. Globen har blivit en institution i innebandysverige.

– Det är ett mål i sig att komma till Globen men när man väl är där så är det guldet som gäller. Vägen dit är lång och det gäller att fokusera att komma till Globen först och främst, och sedan får man ta det som händer där när man väl är där, menar Wendelstig.

– Självklart vill man vinna, men det är en upplevelse att bara spela i Globen. Det är svårt att förklara och man är inte nöjd med att bara komma till Globen, men samtidigt ska man vara glad att man får uppleva inramningen i Globen. Har man varit i Globen så vill man dit en gång till, så är det bara.

Amanda Wendelstig vill i alla fall fortsätta spela finaler i Globen. Just upplevelsen där är en av motivationsfaktorerna att satsa på innebandyn.

– Förhoppningsvis blir det fler finaler för min del, det är magiskt att spela i Globen, säger hon.

Biljettsläpp till SM-finalerna
En SM-final under utveckling


Författare: Jonas Gustavsson