"Vi måste arbeta med jämställdhetsfrågan" - Innebandy.se
2016-10-22 05:07

"Vi måste arbeta med jämställdhetsfrågan"


Charlotte Axelsson i Göteborgs IBF:s styrelse. Foto: Privat

Svensk Innebandys nätverk för kvinnor skapades i våras. Nu hyllas det av deltagaren Charlotte Axelsson.
– Det har blivit helt avgörande för att jag ska fortsätta engagera mig, säger hon. 

15 kvinnor, med olika ämbeten inom innebandyn, ingår i det nätverk som startade i våras. På mötena har man diskuterat jämställdhet och framtid ur olika aspekter, och på sikt är det tänkt att det här ska få flera kvinnor att faktiskt engagera sig i högre positioner.

En av dem som är med är Charlotte Axelsson, som sitter med i Göteborgs Innebandyförbunds styrelse.

– Det (nätverket) har blivit helt avgörande för att jag ska fortsätta engagera mig. Nätverket har verkligen bidraget till förståelsen att vi sitter i samma båt och för samma kamp. Vi kan hämta inspiration och kunskap från andra kolleger, säger hon.

Svensk Innebandy överträffar det mål Riksidrottsförbundet har satt upp till 2017 om att inget kön ska vara representerat till mindre än 40 procent i specialidrottsförbundens styrelser. Men även om siffrorna är gröna där ser det inte likadant ut i hela innebandysverige. Och det är ett arbete som nu ligger framför hela innebandyrörelsen att förändra.

– Vi måste arbeta med jämställdhetsfrågan i större utsträckning. Vi säger att det är en jämställd sport, men det är det inte. Det finns extremt få kvinnliga domare och ledare. Vi har en enormt lång väg att vandra, säger Axelsson.

Vems ansvar är det att se till att jämställdheten ökar, tycker du?
– Jag tänker att delvis är vi ju finansierade med offentliga medel. Och är vi det så har vi skyldighet att jobba med jämställdhetsfrågor. Kunskapen är låg, den måste spridas utåt. Det är inget valfritt arbete att jobba med sådana här frågor när vi har en finansiering.

– Vi måste prata om det här. Så länge vi inte gör det kommer det inte att hända något. Killarna är ganska tillfredsställda i den här sporten. För tjejerna finns det inte det på samma sätt.

Tidigare har Svensk Innebandy skrivit om Pernilla Bernhardsson, som är ordförande för Mullsjö AIS och Västergötlands IBF, som också ingår i nätverket.


Författare: Anton Rosenblad