Sävsjös lyckade integrationsprojekt - till slut - Innebandy.se
2016-10-13 18:53

Sävsjös lyckade integrationsprojekt - till slut

I de flesta integrationsprojekt inom innebandyn är det pojkar som börjar spela. Men inom Sävsjö IBK är det annorlunda. Där har i stället några flickor börjat träna med ett lag.
– Jag hoppas att de tycker att det är roligt, säger Sävsjös ordförande Mike Karlsson. 

Sävsjö IBK fick en förfrågan av Smålands Innebandyförbund att starta upp ett integrationsprojekt i klubben. De satte upp lappar om prova på-träningar i skolor och förberedde ett informationsmöte.

Men väl på mötet dök ingen upp.

– Då började jag fundera på vad vi hade gjort för fel. Och det var att vi inte hade satt upp lappar på det boende för nyanlända som finns här. Så jag åkte och pratade med föreståndaren, säger Sävsjös ordförande Mike Karlsson.

Bara två dagar senare kontaktade föreståndaren Karlsson och ville ta med några spelare till en vanlig träning för ett lag i klubben. Så det blev alltså lösningen, i stället för prova på-träningar. Och till skillnad från många andra fall, där pojkar provar på innebandy, var det nu några flickor som kom ner och spelade med Sävsjös flicklag födda 2006-08.

– Jag hoppas att de tycker att det är roligt. Oftast får de med sig någon till när de själva har varit här en gång.

Karlsson berättar att de nyanlända är ganska isolerade på sitt boende och bara umgås med andra som bor där. Där kan innebandyn göra skillnad.

– De träffar aldrig andra ungdomar. Jag tycker att om de vill bo här så ska de ta sig ut bland folket och lära känna andra.

Och då är innebandyn ett bra verktyg?
– Ja, det tycker jag. Det är kanske svårt att få dem själva att tycka om det, fotbollen är oftast i generna. Men det är kanske därför vi fick hit tjejer, där är det inte lika mycket fotbollstänk.

Om flickorna som har börjat träna vill fortsätta går de rakt in i Sävsjös verksamhet.

– Jag hoppas att, när det nu väl har börjat, de får med sig mer folk i alla åldrar. Sävsjös boende är inte jättestort, de har 16-18 ungdomar i åldrarna 6-18 år där. Men kan de få med någon till är jag jättenöjd.


Författare: Anton Rosenblad