2011-10-25 15:00

Tisdagspanelen, vecka 43

Tre frågor till tre profiler. Det är det enkla receptet bakom Tisdagspanelen. "Lunkan", "Bult" och Gittan tycker den här veckan till om landslagsuttagningarna.

 

 
1

 
I veckan släpptes damernas trupp till EFT, extra spännande med tanke på VM. Vem/vilka saknar du och vem/vilka skulle du ta bort för att få med den/dem?
 

Helena Lundqvist Cabrera, 30 år. Spelare
i Sala Silverstaden. Meriterad med VM-guld bland annat.
 – Jag vill inte uttala mig om namn som inte borde vara med men det finns några spelare som inte tar för sig, som spelar fin innebandy och aldrig vågar göra det oväntade. Det är väldigt mycket rollspel, varianter, finspel. Jag saknar spelare som bryter mönster, tar stryk, åker över sargen en och annan gång, irriterar motståndarna. Inte spelare som tappar huvudet av en liten knuff.

Bra val med Dahlin på backen, tuff och lite större spelare som är jobbigt att möta. I Djurgården tycker jag Tschöp slår ut alla sina backkollegor. På forwardssidan har jag länge saknat Anna Jakobsson för att nämna någon. Men kanske blir det ett ansiktslyft efter VM 2011! För damerna i alla fall!

   

Mathias Larsson, 38 år. Avslutade i våras en lång och framgångsrik spelarkarriär. 
 


– Sedan Janne Vaara tog över rodret och satte en ny fysisk nivå på damlandslaget så verkar de inte kunna torska. Sverige förfogar också över så mycket duktiga spelare att de kan ta ut två lag som skulle bli 1:a och 2:a i VM. Men visst måste Janne kamma till sig och ta ut Hermine Dahlerus till den stundande VM-turneringen!
   

Gittan Ahonen Gunnarzon, 40 år.
Bloggande innebandy-
profil som tog flera SM-guld med Högdalen på 90-talet. 
 


– I stort ser truppen bra ut och det var inga större överraskningar. Jag är framför allt nöjd med att Anna Wijk och Johanna Dahlin är med igen. Målvakts- och backbesättningen är helt ok, men på forwardssidan vill jag ha in Hermine Dahlerus istället för Therese Strömberg. Hermine har varit bra i inledningen av serien och i Champions Cup. Sedan har eller är flera av de uttagna spelarna skadade, vilket oroar. Några bubblare är Moa Tschöp, Sandra Mattsson, Sara Helin, Petra Weiss och Malin Dalbjer.
   

 

 
2

 
Även herrarna ska spela EFT, vem saknas där och
vem ska i så fall bort?

 


– Jag saknar Kim Nilsson. En rivig spelare som bryter trender, irriterar motståndarna, spelar tufft, tar den raka vägen mot mål. Verkar vara ett ”litet” och tekniskt landslag, personligen tycker jag om den tuffa innebandyn där inte allting är så fint. Ska herrinnebandyn utvecklas så kan man inte peta spelare som tar en utvisning då och då, eller gör en skön solo ride. Alla vet väl hur lättirriterade finnarna är…!?
   


– Mikael Karlsson är självklar för mig. Han kommer inte att vinna varken beep- eller Coopertest, men är en fantastisk lirare som också säger vad han tycker. Det är ju precis det svensk innebandy skriker efter! Kevin Lieback Asp blev det som fick en "avtalströja". Det är ju sen gammalt att AIK har ett avtal med förbundet om att alltid ha fyra gubbar med i blågult. Tror att det löper ett par år till...
   


– Jag anser att en spelare som Kim Nilsson är given i landslagstruppen. Han är ett namn idag – och även ett framtidsnamn att bygga landslaget kring. Det finns säkert mer att ta ur Kims spel, men det han har presterat räcker ändå till en landslagsplats. Sedan vill jag ha med Micke Karlsson som för mig står för kreativitet. Kanske är han ingen speedkula, men har en makalös blick för spelet. För att få in dessa två herrar i truppen, skulle jag ta bort Alexander Bodén och Martin Karlsson. Det finns få riktigt givna centrar, men jag hade velat testa Jonas Adriansson istället för Joel Kanebjörk. Framför allt då detta inte är ett VM-år. Den stora överraskningen i truppen var unge Kevin Lieback Asp, som gör sin första säsong i SSL och blir uttagen till A-landslaget efter fyra omgångar. Kevin har det som krävs och har presterat i U19-landslaget, men jag trodde inte att uttagningen skulle komma än. Men varför inte.
   

 

 
3

 
Precis som U19-landslagen, dina reflektioner över deras trupper? 


– Tyvärr har jag lite dålig koll på U-19 och kan därför inte uttala mig om dem.
   


– Här ska jag säga att jag har lite dålig koll. Eller riktigt dålig koll för att prata klartext. Jag utgår ifrån att rätt gubbar är uttagna :)
   – Dam-U19 ska spela med mycket energi och förbundskaptenen har tagit ut en trupp som har bra konditionsvärden och teknik. Djurgårdens back Therese Andersson debuterade i Elitserien förar säsongen och lyckades spela till sig en ordinarie plats hos de blivande svenska mästarinnorna. Hon spelar respektlöst och med stor pondus. Annars är Amanda Delgado-Johansson, Dragana Mrksic och Frida Rydfjäll spännande namn.

Kring herrarnas U19-lag har det varit en del snack om avsaknaden av spelare från Göteborgsområdet då Partille är ett bra lag. Helsingborg har med inte mindre än fyra spelare och har framtiden för sig. Bland annat Jesper Karlsson, Kasper Hydén och Sebastian Nielsen spelade alla VM-finalen i våras och bör stå för rutinen i den uttagna truppen.

   

 


Författare: Lina Engstrand