2011-10-04 16:02

Landgren Carestam föreläste i London

I samband med European Women and Sport Conference  den 15-18 september representerades innebandyn av Kristina Landgren Carestam. Konferensen hölls i den nybyggda Olympic Park i London.

European Women and Sport (EWS) är fristående grupp som arbetar med att främja jämställdheten inom den europeiska idrotten.

Kristina Landgren Carestam har varit förbundskapten för Sveriges damer, herrar och U19-damer. Numer är hon sportchef i Pixbo Wallenstam. Nyligen valdes hon in i RF:s elitkommitté.
 


Kristina Landgren Carestam var en av talarna vid European Women and Sport Conference i London.

 
– Det var naturligt för mig att tacka ja till inbjudan då konferensen adresserar ett mycket viktigt ämne både för svensk och internationell idrott, berättar Kristina Landgren Carestam.

Under det brittiska ordförandeskapet 2009-2011 har EWS fokuserat på att erbjuda ledarskap, utveckla strategiska partnerskap med sport-och statliga organ, och påverka beslutsfattare inom idrotten i Europa.

Invigningen av konferensen hölls i den nybyggda Olympic Park och som värd stod London Organising Committee of the Olympic and Paralympic Games (LOCOG). Konferensen omfattade cirka 200 deltagare från 32 länder med föreläsare från 16 olika länder. Från Sverige var det tre inbjudna föreläsare.

– Min föreläsning fokuserade på de erfarenheter från min tid som klubb och landslagstränare i innebandy samt insikter från min roll som sportchef för ett klubblag på elitnivå.

Föreläsningen ingick som en av två delar i ett föreläsningspass där den andra delen presenterades av Biz Price, förbundskapten för det Brittiska Konstsimlandslaget.

– Mitt föredrag handlade mycket om mina framgångsfaktorer att träna tjejer och killar. Jag belyste också på vikten att ha en förmåga att hantera kritik och att hantera den enorma fokuseringen från omgivningen och media på mig som kvinna där fokus kanske snarare borde varit på min kompetens och mina meriter. Föredraget var mycket uppskattat då det både belyste svåra frågor men också gav perspektiv samt råd till dem som strävar efter eller redan arbetar som tränare på elitnivå, berättar Kristina.

– För mig var det otroligt roligt att få representera Sverige och innebandyn och därmed visa upp vår fantastiska idrott. Ett kortare videoinslag med highlights från VM-final 2006 där jag med herrlandslaget vann VM-guld var ett bra sätt att både visa upp vad innebandy är och marknadsföra idrotten inför den internationella församlingen som närvarade.

– Jag tror att det är viktigt att vi tar alla tillfällen vi erbjuds att visa upp vår idrott, samt att Sverige finns med och representerar på olika kunskapsarenor inom idrotten. Att medverka på internationella konferenser är också värdefullt för att vi i Sverige skall få insikter och hur vi kan bidra på en internationell nivå. I detta sammanhang var konferensen mycket lyckad ur ett personligt perspektiv då en mängd nya personliga kontakter knöts efter föredraget. För mig är det en stark indikator att mitt budskap nådde fram och att svenska ledare har ett fortsatt stort värde på den internationella idrottsarenan.


Författare: Daniel Karlsson