2011-10-28 09:05

Innebandyn firar 30 år på Riksidrottsmuseet

På Riksidrottsmuseet firar Svenska Innebandyförbundet från och med imorgon lördag 30 år med en jubileumsutställning. Ta chansen och se innebandyns utveckling - och nostalgiska tillbakablickar.


"Köttmuren" innebar att spelare fick ställa sig i målgården vid frislag. Taktiken förbjöds 1995. Foto: Stefan Svensson.


Innebandyns historia är inte särskilt lång. Det började på 1970-talet när några unga killar började importera träningsbollar för baseboll och streethockeyklubbor från USA.

– Träningsbollarna såg nästan identiska ut med dagens innebandybollar. Allt fler skolor, fritidsgårdar och korpklubbar skaffade platsklubbor och boll. Reglerna var olika och mestadels spelades innebandy som ett rent tidsfördriv, berättar Karl Örsan, intendent på Riksidrottsmuseet.Tekning i Sala Cup. Foto: Svenska Innebandyförbundets arkiv.


1979 bildades världens första innebandyklubb i Sala. Fler föreningar följde och den 7 november 1981 bildades Svenska Innebandyförbundet. Riksidrottsmuseet uppmärksammar 30-årsjubileet med en utställning som berättar om innebandyns framväxt i ord, bild, film, statistik och några spännande föremål. Utställningen visas 29 oktober 2011 - 8 januari 2012.

– Sporten har sedan dess vuxit lavinartat och över en halv miljon svenskar spelar regelbundet innebandy. Internationellt utövas sporten i fler än 50 länder. Och dess popularitet växer stadigt, säger Karl Örsan.

Under höstlovet (29 oktober till 6 november) kommer det att finnas en mindre innebandyrink på museet där besökare kan prova på spelet under lustfyllda former. Tisdagen den 1 november kommer landslagsspelare från Djurgårdens damlag och AIK:s herrlag att vara på museet och besökarna kan utmana dem på rinken.

Innebandy är en ung idrott som växte fram i Sverige och som ligger i framkant i en rad frågor, inte minst när det gäller lika behandling och arbetet med att förebygga och motverka sexuella trakasserier. Med samma pionjäranda har Svenska Innebandyförbundet också varit först med att ta bort serier med tabeller i de lägre åldrarna för att undvika tidig toppning.

– För oss har det varit viktigt att ta tag i de värderingar som är viktiga inom idrotten och att ta beslut som gör att vi lever som vi lär. Att vi är ett så ungt förbund gör att vi inte är lika tyngda av traditionerna som många andra idrotter. Antagligen har vi en större möjlighet att kunna fatta sådana beslut tack vare vår ungdom, säger Christer Johansson på Svenska Innebandyförbundet.

Utställningen har producerats av Karl Örsan i samverkan med Svenska Innebandyförbundet och har formgivits av Karin Robling.

För mer information kontakta

Karl Örsan, Riksidrottsmuseet 
karl.orsan@rf.se, 08-699 60 15

Magnus Fantenberg, Svenska Innebandyförbundet
magnus.fantenberg@innebandy.se, 08-514 274 04