2011-10-03 10:25

I fokus: Alexander Carlström

För en vecka sedan chockade Alexander Carlström hela innebandy-Sverige genom att göra åtta poäng i IBF Faluns seger mot Sirius. Men vägen dit har varit lång och krokig. Och det hela började faktiskt i Italien.

Galante. Ja, han heter faktiskt så. Alexander Galante-Carlström är mer känd utan sitt italienska namn, men faktum är att han har en mamma som är från Italien och därför även bär namnet Galante. Men pappan är från Sverige och det var här hans innebandykarriär skulle inledas för länge sedan. Westra Aros IBK, en stadsdel i Västerås, var där allt började.

Redan här kom han att stifta bekantskap med en person som idag är en nära vän, och numera även kedjekamrat. Nämligen Rasmus Enström.

– Han spelade i Råby BK och jag i Westra Aros. Det var ofta derbyn mellan oss och efter några år lockade han över mig till Råby, säger Carlström.

Men efter en tid i Råby gick Alexander till Skälby Sharks och då följde Rasmus efter. Sedan dess har de avverkat åtta säsonger i samma lag, men med några avstickare på vägen.

– Det är riktigt roligt att vi spelar i samma kedja nu. Vi bodde till och med tillsammans i fjol då jag flyttade hit och nu umgås vi så gott som varje dag, säger han.

Men allt har inte varit frid och fröjd med Alexander under tiden i IBF Falun. Under fjolårssäsongen var han ofta bänkad och hade svårt att hitta glädjen i sporten. Men nu har flera omständigheter gjort att innebandyn fått en uppsving.

– För det första så har min flickvän flyttat hit så jag slipper pendla till henne, det är riktigt skönt.

Faktum är att även här drabbar han samman med sin gamla vapendragare. Rasmus är nämligen tillsammans med Alexanders sambos tvillingsyster, nämligen Frida Lindgren i IBF Faluns damlag. Och Alexander är alltså tillsammans med Anna Lindgren.

– Det gör ju att det blir svårt att undvika varandra, säger Carlström.


Alexander Carlström. Foto: Bildbyrån.

Men till årets säsong har mycket hänt. Alexander har gjort en bättre sommarträning och när både Christian Mattsson och Patrik Malmström lämnat laget fanns det mer plats för en högerskytt som honom.

– Det var ganska tufft i fjol. Jag hade inte mycket självförtroende och fick inte spela speciellt mycket och då presterade jag tyvärr inte. Nu har jag fått förtroende från tränarna och det känns bra med livet utanför innebandyn också och då går det bättre, säger han.

På fritiden har han numera fått en stabilare tillvaro då han tagit sig in på detaljhandelsprogrammet och studerar ekonomi. Något han kunde ha gjort redan i fjol, men det slarvade han bort på egen hand.

– Jag kom in som reserv men då skulle man tydligen ha accepterat platsen på någon hemsida så jag blev avregistrerad från kursen och började jobba på Proffice istället. Men det går ännu bättre att kombinera innebandyn med studierna.

Och man kan nog enkelt konstatera att Alexander fått en bra start på sitt nya innebandyliv med hela 14 poäng på de tre inledande superligamatcherna.

– Det har gått riktigt bra och det känns som vi har chans att bli topp fyra i år. Men ska vi göra det måste vi vinna matcherna vi förlorade ifjol som till exempel mot Mullsjö, Sirius och Umeå City. Det var där vi tappade i fjol. Men vi har alltid varit bättre mot bra lag och sämre mot de på papperet lite sämre lagen.

Hans egen målsättning är självklar. Det är A-landslaget han siktar på.

– Det vore kul att få testa på det. Det är väl allas dröm att komma dit. Jag vet inte hur stora de chanserna är, men jag har öppnat bra den här säsongen. Jag måste nog förbättra fysiken och bli jämnare i spelet, få en högre lägstanivå om det ska vara möjligt. Men man höjer sig när man spelar med två så bra innebandyspelare som jag gör just nu.

Vem vet vad som händer i framtiden. 14 poäng på tre matcher är ett faktum. Frågan är bara vad händer härnäst?

Författare: Lars Lindberg