2011-10-21 18:30

I fokus: Sara Hjorting

Vissa talanger blommar aldrig ut till att nå sin fulla potential. Men vissa inser att talangen inte kan ta en hela vägen till den absoluta toppen och det var det tillsammans med en extraordinärt bra mentor som fick Sara Hjorting att blomma ut till en världsmålvakt.

Efter två säsonger som andramålvakt i Karlstad IBF bakom Kristina Dahlén fick Sara Hjorting äntligen chansen att visa upp sig som förstemålvakt i elitserien. Efter en bra säsong spåddes hon en lysande framtid, men då kom beskedet att en av Sveriges bästa målvakter genom tiderna – Malena Helmersson, som tidigare hade lämnat Karlstad för att pröva lyckan i Bodén – skulle återvända till Värmlandslaget och plötsligt såg Sara ut att ha väldigt långt till speltid.

– Jag fick spela rätt mycket medan Kristina Dahlén var förstemålvakt, men när Malle skulle återvända trodde jag inte att det skulle bli mycket tid mellan stolparna. Men jag lärde mig otroligt mycket av henne. Vi hade en liknande spelstil och hon fick mig att tänka på rätt sätt, få bättre självförtroende och var en förebild för mig både på och utanför planen. Jag har otroligt mycket att tacka Malena Helmersson för min utveckling, säger Hjorting som trots världsmålvaktens återkomst fick spela en hel del.

Efter en säsong slutade Helmersson och blev målvaktstränare åt Hjorting i Karlstad. Sara var numera solklar förstemålvakt och var en av lagets viktigaste spelare i bottenlaget Karlstad IBF.

– Det var på den tiden jag började komma upp i den standarden som jag tycker att jag håller nu. Jag blev reserv till landslaget och sista åren i Karlstad var inte laget speciellt bra och därför fick vi slita hårt för vår överlevnad. Något som sporrade och krävde att jag var bra varje match.

Men till slut blev bottenträsket av Elitserien för mycket och Sara ville pröva vingarna någon annanstans. Täby hörde av sig och det lockade Sara.

– Täby kändes som en bra förening. De satsade mycket på sitt ungdomslag och även damlaget. Såhär i efterhand blev det inte riktigt som jag hade tänkt. De höll inte riktigt vad de lovade och i början var det tufft.

Sara flyttade tillsammans med lagkamraten i Karlstad, Sandra Håkansson, och var lovade jobb och boende. Det tog tid, men till slut löste det sig och Sara började även prestera i målet.

– Det tog några månader innan vi fick jobb, något som gjorde att det var en lite turbulent tid, men jag kände mig ändå bra på planen. Tryggheten i laget fanns även om den utanför inte var på topp.

Bra insatser avlöste varandra och till slut fick landslagsledningen upp ögonen för Sara, den här gången inte bara som reserv. Finnkampen våren 2010 blev hennes första landslagsuppdrag. Men den gången blev det ingen speltid. Premiären kom istället att ske – på hemmaplan i Karlstad.

– Det var en ära att bli uttagen i landslaget och det var även ett mål som jag hade haft en lång tid. Det blev en grym tillställning i och med att det blev i Karlstad. Hela släkten hade flugit in för att se matchen på plats och många av mina vänner var på plats dessutom. Jag tror inte det går att få en bättre landslagsdebut, säger Hjorting.


Sara Hjorting. Foto: Idrottsfoto.


Två säsonger i Täby fick bli nog. Sara var less på att harva i mitten- och bottenträsket av tabellen efter åtta år i Elitserien. Då hörde Pixbo Wallenstam av sig och nu gick allt fort.

– Jag kände att Täby inte riktigt hade levererat vad de hade lovat och dessutom anade jag att det skulle bli en spelarflykt så jag valde tidigt att skriva på för Pixbo. De presenterade en lockande helhetslösning och visade att de satsade på både herr- och damlaget.

Flytten till Göteborg blev lyckad och Sara påbörjade studier i Borås där hon studerar textil. Ett minst sagt originellt studieval.

– Det kanske inte är speciellt vanligt. Men jag trivs bra med det. Man kan jobba som textilekonom, produktutvecklare eller andra områden inom klädbranschen. Det finns stora möjligheter i alla fall.

Tidigare arbetade hon i butik, ICA och Stadium har hon passerat, men nu är det alltså studierna som ska kombineras med innebandyn.

– Det funkar bra, men jag måste planera min tid lite mer när man pluggar.

Efter att ha rest runt från Kristinehamn, Karlstad och Stockholm verkar nu Sara ha hittat sitt kall i Göteborg.

– Jag tycker att jag har formats mycket genom alla personligheter man spelat med. Även tack vare att man flyttat runt en del. Det är nyttigt att röra på sig i den privata biten också. Men man har fått slita en del. Jag har inte glidit in på ett bananskal direkt. Det har varit väldigt hårt jobb som har tagit mig dit jag är idag och jag tror verkligen på mitt lag.

Hur bra är Pixbo i år?
– Jag tycker absolut att vi är bland de fyra bästa tillsammans med Kais Mora, Rönnby och Djurgården.

Författare: Lars Lindberg