2011-10-20 14:10

Herrarnas trupp till EFT

Herrlandslagets trupp till Euro Floorball Tour presenterades på torsdagen. Laget som fokuserar på utveckling av offensiven innehåller tre debutanter.

Innan Jan-Erik Vaara tillträder som förbundskapten vid årsskiftet är det assisterande förbundskaptenen Isac Carlsson som har huvudansvaret för de svenska herrarna under turneringen i tjeckiska Brno 4-6 november.

Det relativt nyformulerade uppdraget från SIBF är ju att landslaget inte bara ska vara vinnande, utan också ha fokus på att det offensiva spelet utvecklas.

– Detta har funnits med i vårt arbete sedan i våras och jag ser positivt på att vi har ett så konkret uppdrag, säger Isac Carlsson.

– Roligt att förbundet vill ha en utveckling i den riktningen. Förhoppningen är ju att det på sikt även ska få genomslag på klubblagsnivå.

Målsättningen under EFT-turneringen präglas förstås av det nya arbetssättet.

– Det är ju lite speciellt nu i början av den här utvecklingsprocessen. Vi jobbar vidare med att utveckla uppspel och anfallsspel, både när det gäller tajming och delaktighet, säger Isac Carlsson som pekar på intensitet och rörelse som två viktiga nyckelord.

– Sedan är det förstås lättare att sälja in det här sättet att spela om vi vinner.
 


Johan Samuelsson i flygande fart mot Finland tidigare i år. Johan fanns med även i den EFT-trupp som presenterades under torsdagen. Foto: Bildbyrån.
 
 
Isac Carlsson berättar om truppens tre debutanter.

Anton Karlsson (back, Linköping)
– Han visade klass redan förra säsongen och har inlett nu i höst på ett bra sätt. En fysiskt stark spelare och duktig defensivt. Men han har även ett bra passningsspel och ett bra skott.

Kevin Lieback Asp (back, AIK)
– Har ju verkligen gjort en raketkarriär! Även om han kommer från U19-landslaget är det ju hans första säsong i SSL. Det här är verkligen en framtidsspelare och vi kände att vi ville se honom i landslagströjan redan nu. Kevin har sina styrkor i det offensiva spelet; passningsspelet och inte minst skottet.

Alexander Carlström (forward, Falun)
– Han gjorde ju en bra säsong med Västerås i SSL redan för två år sedan. Han gick ju till Falun förra året men det är först nu han blommar ut. Svårfångad och rör sig över stora ytor. Dessutom är han målfarlig.

Uppmärksammat sedan tidigare är ju att AIK:s Kim Nilsson inte finns med i truppen.

Här berättar Jan-Erik Vaara varför:

– Vi kommer att ta samtliga tillfällen i akt att sondera spelarterrängen inför kommande mästerskap. Vi är bara tvåa i världen just nu. Jag hoppas att alla inser att konkurrensen är hård, och det är precis så det ska vara.

– När det gäller Kim Nilsson är det vår samlade bedömning utifrån vad vi har sett under seriens inledning. Vi känner att vi vill få en genomkörare på de forwards vi har valt den här gången men självklart har Kim goda chanser till landslagsspel i framtiden.

Hela truppen till EFT

Målvakter
Patrik Jansson, AIK IBF
Johan Rehn, IBF Falun

Backar
Jesper Berggren, Storvreta IBK
Eric Björk, IBF Falun
Alexander Egebrant, AIK IBF
Anton Karlsson, Linköping IBK
Kevin Lieback Asp, AIK IBF
Mattias Samuelsson, Storvreta IBK
Mattias Wallgren, IBK Dalen
Martin Östholm, Pixbo Wallenstam IBK


Forwards
Alexander Bodén, IBK Dalen
Alexander Carlström, IBF Falun
Rasmus Enström, IBF Falun
Patrik Hagberg, Caperiotäby FC
Linus Henriksson, Warberg IC
Joel Kanebjörk, Storvreta IBK
Martin Karlsson, Linköping IBK
Karl-Johan Nilsson, AIK IBF
Linus Nordgren, FC Helsingborg
Johan Samuelsson, IBK Dalen
Henrik Stenberg, Storvreta IBK
Rasmus Sundstedt, Caperiotäby FC


Författare: Daniel Karlsson