2011-10-09 22:58

Hallå där…

… Tomas Engholm, förbundsstyrelsemedlem sedan tre år och numer med landslag och internationella frågor som sitt bevakningsområde i styrelsen. innebandy.se tog en pratstund med honom efter Champions Cup.

Har du hunnit komma igång med det arbetet?
– Ja, lite grann. Jag har bra kontakt med landslagsledningarna och självklart med Emil Persson som är ansvarig tjänsteman för dessa frågor på SIBF:s kansli. Men just nu handlar det mest om att komma igång och lära sig.

Du var på plats i Mladá Bolelslav och Champions Cup, hur var det?
– Det stämmer, jag var där fredag till söndag och hade möjlighet att se semifinalerna och finalerna. Fantastiskt kul att vi fick med oss ett guld genom Djurgårdens vinst.

Dina intryck?
– Flera skiftande intryck av olika saker. Först tycker jag att tjeckerna hade gjort ett fint arrangemang. Många funktionärer, trevligt bemötande och inte minst ett enormt mediearbete. Om jag fattade rätt så hade tjeckisk tv sextio (60!) medarbetare på plats, 7-8 kameror för produktionen och totalt sändas tydligen 15 matcher live.
 
– Jag slogs också av att det var flera nationer och lag som hade folk på plats för att analysera spelet och ta intryck av matcherna och arrangemanget, Tyvärr saknades svenskar på läktaren, förutom en grupp storvretafans och styrelsefolk därifrån och några få djurgårdsdito. Jag mötte bara en representant från en svensk elitklubb på läktaren. Synd då innebandyn utvecklas just nu.

Hur menar du med utvecklas?
– Jag tyckte mig se att de herrlag jag såg där spelar en mer offensiv innebandy med ständiga positionsbyten och ett spel som ser ut att ta sin inspiration från det finska landslagets sätt att spela under förra VM. Jag kan känna en liten oro att vi inte anammat ett rörligare spelsätt i våra SSL-klubbar som exempelvis finska SSV så framgångsrikt nu spelade under Champions Cup. Men även Tatran och Wiler är på väg åt samma håll.
 
– Vi behöver öka vår omvärldskoll så vi inte blir frånåkta! Vi ska utveckla vårt sätt att spela utifrån vad vår analysgrupp kommit fram till och visa att "den svenska modellen" alltid ligger främst. Snabba fötter, stor fexibilitet och hårt arbete.
 
– På damsidan ser det fortfarande ut som vi är bäst tränade och har de mest spännande idéerna. Men även där behöver vi ha en god koll på vad som händer i omvärlden. Inte minst lär finska förbundet ha något på gång inför deras VM om fyra år.

Det låter som om du menar att vi inte har en världsledande position längre?
– Nja, det jag med mina begränsade kunskaper och erfarenheter ändå kan se, är att det tänks mycket och analyseras ständigt inom flera lag och nationer. Det finns en stor kreativitet, nyfikenhet, kunskap och vilja till att förändra och förbättra. Vi behöver jobba hårt och ödmjukt för att behålla/ta tillbaka vår position.

Hur vill du från förbundsstyrelsen bidra till detta?
– Jag vill vara med och skapa möjligheter till möten och samtal mellan tränare, sportchefer, landslagsledningar och förbundsfolk så att vi kan hålla i den inslagna väg vår analysgrupp kommit fram till. Vi ska vara världsledande inom alla områden inom innebandyn.


Författare: Daniel Karlsson