2011-10-24 21:20

Hallå där …

... Crister Gustafsson, projektledare för SIBF:s 30-årsbok ”Innebandy – En världsidrotts födelse och expansion”.

Hur har arbetet med historieboken gått?
– Det har varit en väldigt lång och kämpig resa för oss alla inblandade parter. Men nu har vi anledning att snart kunna utropa ”Äntligen”!
 
– Processen från idé till färdig bok har tagit fem år, så det känns ju onekligen skönt nu att snart få hålla den tryckta boken i sin hand. Faktiskt är väl boktiteln nästan det enda som inte har ändrats under resans gång! I övrigt har ju både innehållet och bokens omfång utökats och förändrats för vart år som gått sedan den officiella starten inleddes under våren 2007.

Vilka är bokens författare?
– Förutom jag själv – som skrivit de inledande fyra kapitlen vilka avhandlar den äldsta historien om bland annat sportens ursprung och material, den första pionjärtiden och hur SIBF bildades samt även i ett stort kapitel sammanfattat de första säsongerna – så är det SIBF:s informatör Klas Pettersson som sammanställt ett digert och avslutande kapitel om nutidshistorien. Den tredje så viktiga parten för boken är Stefan Svensson som fungerat som både huvudfotograf och bildredaktör.
 


Crister Gustafsson är projektledare och en av författarna bakom den bok som Svenska Innebandyförbundet ger ut i samband med sitt 30-årsjubileum. Foto: Mari-Louise Eriksson.

 
Vad kan bokläsaren förvänta sig?
– Det blir förmodligen och förhoppningsvis en mycket ovanlig bokupplevelse som kommer att räcka länge! Boken borde nämligen passa utmärkt både för den som gillar mest att kika på bilder och bara vill läsa lite, som för den som därutöver vill kunna fördjupa sig i massor av extra historiska faktatexter!
 
– Denna”tegelstenstunga” dokumentäriska faktabok bjuder nämligen rikligt på allt detta, såväl mycket text som illustrationer. I snitt är det minst tre bilder per sida – och i många fall är det just tanken att bilderna ensamt ska få berätta speciellt den äldsta historien.

När kommer boken att lanseras?
– Den ska realeasas på kvällen den 11 november med oss tre författare på plats inför inbjudna gäster och media på Riksidrottsmuséet i Stockholm.

Hur köper man boken?
– Det kommer man att kunna göra i SIBF:s webbutik
Veckan efter jubileumsveckan (i mitten av november) är det planerat att boken ska kunna börja levereras till de första köparna.

Läs mer om boken här!

Författare: Daniel Karlsson