2011-10-29 18:50

Falun bäst i Dalarna

Förra helgen vann Ikus derbyt i Umeå. Under lördagen var det dags att avgöra vilka som för tillfället är bäst i Dalarna, svaret blev, Falun.

Efter Iksus seger mot Dalen förra veckan var det under lördagen dags för ytterligare ett derby i damerna elitserien, Falun - KAIS Mora.

-  Ett derby är alltid ett derby, det kan gå åt båda hållen, självklart var det skönt att det gick åt vårat den här gången, säger Sara Kristoffersson.

Sara Kristoffersson spelade själv i KAIS Mora ifjol, dit hon gick från just Falun. Inför säsongen bytte hon tillbaka.

- KAIS Mora är en jättebra förening, de blir farliga i år. De har en stomme som de bygger ifrån och de tar verkligen hand om sina unga spelare. Så att KAIS Mora var obesegrade inför matchen mot oss förvånar mig inte.

Första perioden i Daladerbyt var jämn både skott- och målmässigt. I slutet av den satte dock Falun 1-0, Sara Kristoffersson målskytt.  KAIS Mora kvitterade tidigt i den andra perioden genom Caroline Sundbye. Falun svarade två gånger om några minuter senare, Johanna Holmbom och Sara Kristoffersson målskyttar. Therese Karlsson i KAIS Mora reducerade i powerplay i mitten på perioden innan Falun svarade igen, nu genom Erika Andersson.

- Jag hoppas att det var en rolig match att titta på. Det var många chanser åt båda håll och två bra försvarsspel.

Malin Dalbjer utökade Faluns ledning till 5-2 i mitten av den tredje perioden. Detta utökades till både 6-2 och 7-2 (Tone Einstuen och Therese Strömberg). Två reduceringsmål i slutet (genom Natalie Stadelmann och Therése Karlsson) av matchen räckte inte för KAIS Mora, säsongens första förlust var ett faktum.

Sara Kristoffersson och hennes Falub tog en skön seger innan landslagsuppehållet. Foto: Bildbyrån.

Segern mot KAIS var inte bara en derbyseger, det var också Faluns första seger efter fyra raka förluster. Senast mot Pixbo Wallenstam blev det hela 4-16.

- Vi pratade ut efter den matchen vilket var väldigt skönt. Vi har inte varit tillräckligt aggressiva i försvaret och inte gett varandra understöd i börja på säsongen. Det var saker som funkade idag och vi har hela tiden vetat att vi kan mer och att vi vill visa det.

Många trodde att Falun skulle gå som tåget inför säsongen då du kom tillbaka och Malin Dalbjer får en hel säsong. Blev pressen för stor?

- Det skrivs en del del men man få ha i baktanken att vi har många nya spelare och att det tar ett tag att få ihop det. Vi har ett bra lag och det är inte nu vi ska vara som bäst. Målet har hela tiden varit slutspel, jag är och har inte varit speciellt orolig. Jag tar hellre en förlust i serien kontra slutspelet.

Du gjorde två mål idag och nu väntar en EFT turnering nästa vecka. En viktig uppladdning inför VM, vad är dina tankar?

- Självklart är det skönt att göra lite poäng men framför allt vill jag ha en bra form i VM. Det viktigaste är dock alltid att laget vinner, avslutar Sara Kristoffersson


Författare: Daniel Karlsson