2011-10-08 14:42

Historisk herrfinal

Som svensk domare får man sällan döma de internationella herrfinalerna. Bara en tidigare herrfinal i VM eller europacuperna har varit utan svenskt lag. Storvretas finalmiss på fredagen öppnade dock för domarna Råsbrink/Grahn Gustavsson som nu får döma lördagens final i Champions Cup.

Officiell webbplats
 
 

På damsidan har det hänt ett par gånger att Sverige har missat VM-finalen eller att Sverige saknat deltagande lag i Europacupen.

På herrsidan har däremot detta inte varit lika vanligt. Av 26 finaler i VM eller europacuperna har det endast blivit en final utan svenskt deltagande. Det var 2009 i Fredrikshamn – då inget svenskt herrlag deltog.

Den gången blev det i stället en helfinsk final mellan Tapanilan Erä och SSV. Den dömdes av Håkan Grahn-Gustavsson och Johan Råsbrink. Samma domarpar får nu döma lördagens herrfinal i Champions Cup mellan SSV och tjeckiska Tatran Stresovice.Håkan Grahn-Gustavsson och Johan Råsbrink har blivit utsedda till Årets domare de tre senaste säsongerna. På lördagens dömer de herrarnas final i Champions Cup. Foto: Stefan Svensson.

 
Champions Cup 2011 är alltså första gången som Sverige deltar på herrsidan utan att nå fram till finalen.


Författare: Daniel Karlsson