2009-10-20 15:57

Vaara imponerad av Iksu

Jan-Erik Vaara var på plats under Europacupen i Danmark och förutom att han tycker att den internationella innebandyn går framåt så fick han se Iksu prestera den bästa innebandy han någonsin sett.

Iksu sprang igenom turneringen obesegrade och var aldrig hotade av motståndarna. Förbundskaptenen Jan-Erik Vaara var mycket imponerad av insatsen.

– Det finns mycket att säga om Iksu, men jag har aldrig sett en sådan bra prestation av något lag någonsin. Det inkluderar alla matcher, det var ingen match som var dålig. Det var på den allra högsta nivån i samtliga matcher och jag kunde inte se någon nedtrappning vad gällande något, säger Jan-Erik Vaara.

– Självklart var matchen på lördagsmorgonen lite speciell med tanke på att de spelade sent kvällen innan, men på det sättet de spelade var häpnadsväckande. Det var inspirerande och ruskigt underhållande.

 

Förbundskaptenen Jan-Erik Vaara var, liksom många andra, imponerade över Iksus spel i Europacupen. Arkivbild: Bildbyrån.


Han skickar uppmuntrande ord till nye Iksutränaren Johan ”Jocke” Sjöström som han menar är anledningen bakom framgångarna.

– Iksu har bytt lite fot. De har varit ganska passiva och försiktiga tidigare, men nu gått till att bli aktiva och aggressiva och det ska den nya tränaren ha cred för. Fart, teknik och sammanhållning har de haft innan, men nu tar de för sig och kör över motståndarna. De har en ny tränare och ett nytt sätt att spela och det kommer att bli framgångsrikt, menar Vaara.

Vad är det Iksu gör så bra?
– Det är att Iksu numera spelar på ett resurseffektivt sätt. De här spelarna ser hungriga ut och man har frångått en mer passiv taktik till en väldigt aktiv och aggressiv taktik och det passar de här spelarna väldigt väl. Om vi talar om resursutnyttjande och effektivitet så har det hittat precis rätt. De har spelare som orkar springa och de gör det snabbt och de kan hantera snabbheten. De spelar på en hög teknisk nivå.

Och de körde över Dietlikon i finalen?
– Då måste man fråga sig om det är för att Dietlikon är dåliga? Nej, de gör en av sina bästa matcher när det gäller att hantera en sådan här press, och ändå räcker det inte till. Jag har inte varit på en match eller turnering där så många är så djupt imponerade av Iksus framfart. Det handlar om funktionärer, IFF-toppar, andra förbundskaptener eller tränare som var och tittade. Jag aldrig mött ett sådant unisont erkännande av ett lag, och man frågar sig runt om vad man ska göra för att möta upp det här.

Såg vi den perfekta innebandyn menar du?
– Ja, jag såg delar av det i alla fall, men det öppnar också nya områden att utveckla så det finns ytterligare dimensioner att bygga på. Det är inte slut på det här men det var ett steg in i framtiden, helt klart.

Att prestera i fem raka matcher är imponerande och förutom en aktivare och aggressivare taktik så kan Iksu också ståta med en fantastisk bredd där landslagsbacken Malin Eriksson till exempel fick spela ytterforward i finalen.

Bredden betyder mycket.

– Det betyder ofattbart mycket. De kan råka ut för i princip sex eller sju skador och de kommer ändå att kunna prestera på den här nivån. Det har en väldigt stor flexibilitet där de kan spela med fyra backar, tre hela femmor eller kan matcha backar som yttrar, menar Vaara.

Förutom Iksus fantastiska spel var Jan-Erik Vaara imponerad över standarden i turneringen. Flera lag har gått framåt och har de inte det så visar de i alla fall en vilja att utvecklas.

– På ett internationellt plan tycker jag att det på många håll var en positiv överraskning och på andra håll var det glädjande att det går framåt sakta men säkert. Det är viktigt att komma ihåg att de sker en upptrappning, säger Vaara.

– Det vi kan konstatera är att schweiziskorna i form av Red Ants Rychenberg och UHC Dietlikon har förbättrat sitt spel, sin fart och sina prestationer i spelet. Där har det skett en utveckling. Finskorna såg bra ut i början av turneringen men tappade sedan i och med att det blev motigt. Det vi ser vad gällande tjeckiska Tigers SJM och lettiska Rubene är att de verkligen försöker sig på en spelande innebandy. De försöker vara spelförande och är taktiskt lagda.

Det låter lovande inför framtiden?
– Det är bra för standarden att det blir bättre och bättre spel och bättre och bättre försök att verkligen spela innebandy. Utförandet och tekniken håller på att trappas upp.

Resultat och spelprogram i Europacupen
Iksu vann Europacupen igen
Talangen kom med i All Star Team


Författare: Jonas Gustavsson