2009-10-27 11:00

Två debutanter i herrlandslaget

Det blir två landslagsdebutanter i den trupp som förbundskaptenen Kent Göransson tagit ut för spel i Euro Floorball Tour i Tjeckien.

På centersidan väljer Kent Göransson att testa Johan Samuelsson som tagit stort ansvar i höstens Dalen – ett Dalen som tappat massor av spelare sedan ifjol.

– Vi tyckte att han tog stort ansvar ifjol och i år har han blivit en auktoritet på planen. Han är löpstark, positionssäker och bra med klubba och boll. Han var ett naturligt val för oss för vi ville testa någon ny center bakom Karl-Johan Nilsson och Fredrik Djurling, säger Kent Göransson.

Debutant nummer två är ytterforwarden Daniel Johnsson från Helsingborg.

– Han har varit en lovande talang i många år och framförallt varit ett hot med sin fantastiska bössa. I den offensiva regionen har han varit bra länge, men han har fått ordning på defensiven också. Vi måste våga testa någonting. Niklas Jihde är borta på högersidan vilket är ett stort tapp, och vi måste få in något nytt.

I övrigt på center- och forwardssidan är det inga stora förändringar sedan i World Challenge i Piteå i våras. För att ge plats åt Johan Samuelsson och Daniel Johnsson har Alexander Bodén, Mattias Helgesson och Joel Kanebjörk fått stiga av.

– Kanebjörk är skadad annars hade han varit aktuell, berättar Göransson som också valt att plocka med Warbergs Magnus Svensson trots att bara spelat från och till under hösten.

– Det är en dialog som vi haft med Magnus Svensson, sedan får vi se om han är med hela vägen till Tjeckien. Rätt eller fel, Magnus är en spelare som kommer att spela VM nästa år om han är hel och frisk. Han har inte varit med sedan VM så det är viktigt att han är med.

Västerås trollgubbe Christian Mattsson samt Helsingborgs oömme Marcus Gullstrand – som kom med till World Challenge i våras efter en skadefylld säsong – får alltså fortsatt förtroende.

– Mattsson ser ut att vara i bra form. Han spelar i ett lag som får inrikta sig mycket på defensiven medan vi kommer att vara mycket spelförande, men han är fantastisk med klubba och boll och är en artist. Gullstrand är en högerskytt som vågar gå in och göra skitjobbet. Det är viktigt att vi har sådana spelare. 

 

Christian Mattsson, Mattias Samuelsson och Kim Nilsson - en del av det nya landslaget - är uttagna igen. Foto: Peter Skaugvold.


På målvaktssidan är det fortfarande Peter Sjögren, Warberg, och Daniel Ramsin, Caperiotäby, som är med. På backsidan blir det ett nytt namn sedan World Challenge i våras: Alexander Egebrant, AIK.

– Egebrant var tvungen att tacka nej i våras på grund av sin jobbsituation, annars hade han nog varit med där. Han har en stigande formkurva. Nu spelar han visserligen i AIK:s tredjefemma men han balanserar upp den på ett fantastiskt sätt, motiverar Göransson.

Med finns också veteranen och meste landslagsmannen Peter Fischerström.

– Han har en erfarenhet som man inte ska underskatta. Även om det är det nya landslaget så måste vi ha någon som vet vad det handlar om, och förutom sin kompetens på banan så har han bra ledaregenskaper.

Martin Östholm, Pixbo, och Henrik Olofsson, Warberg, finns också kvar i truppen, men däremot har Kristoffer Asp, Falun, lämnats utanför.

– Det är tuff konkurrens om platserna helt enkelt, säger Göransson.

Landslaget spelar Euro Floorball Tour 6-8 november i Tjeckien. Turneringen handlar dels om att vinna, dels om att skapa ett embryo till VM-truppen 2010.

– Kan vi göra båda sakerna är det jättebra, säger Kent Göransson.

– Vi vill alltid vinna men vi måste också utvecklas, och hänger vi inte med i utvecklingen så kommer vi att bli ifrånsprungna. Vi kommer att testa lite nya grejer under turneringen som kan vara intressanta inför framtiden.Hela truppen

Målvakter
Daniel Ramsin, Caperiotäby FC
Peter Sjögren, Warberg IC

Backar
Peter Fischerström, AIK
Alexander Egebrant, AIK
Martin Östholm, Pixbo Wallenstam IBK
Mattias Wallgren, Wiler–Ersigen
Mattias Samuelsson, Storvreta IBK
Jesper Berggren, Storvreta IBK
Henrik Olofsson, Warberg IC
Rasmus Sundstedt, Caperiotäby FC

Forwards
Fredrik Djurling, AIK
Karl Johan Nilsson, AIK
Johan Samuelsson, IBK Dalen
Danne Bron Sundbom, Caperiotäby FC
Daniel Calebsson, Könitz
Christian Mattsson, Västerås IBF
Marcus Gullstrand, FC Helsingborg
Daniel Johnsson, FC Helsingborg
Magnus Svensson, Warberg IC
David Gillek, AIK
Kim Nilsson, AIK
Patrik Hagberg, Caperiotäby FC

Johan får debutera i blågult


Författare: Jonas Gustavsson