2009-10-22 10:59

Trio från Järfälla

Tre spelare från Järfälla kom med i Jan Gustafssons U19-landslagstrupp. Klubbens målsättning med att satsa ungt bär alltså frukt.


Daniel Schmidt.
Foto: Kenneth Strignérus
.

– Att vi är tre spelare från Järfälla som är med i U19-landslaget visar att vi unga utvecklas bra i klubben, säger backen Daniel Schmidt.

– Det har blivit så att klubben satsat ungt de senaste åren. Det här är mitt fjärde år i a-laget och Järfälla har med sin attityd hela tiden visat att de satsar på unga spelare oavsett ålder. De går på kvalitet istället. 

Förutom Daniel Schmidt så är även forwardsduon Nicklas Hedengran och Fredrik Stensved uttagna i U19-truppen. En trio som verkligen fått chansen att spela i SSL under serieupptakten och som tagit för sig ordentligt.

– Järfälla satsar på unga spelare och det tror jag märks utåt också. De har en bra juniorutveckling och sedan får man chansen, säger Fredrik Stensved som i somras bytte AIK mot just Järfälla, bland annat för att klubben vågar satsa på talanger.

– Självklart betyder det jättemycket att man vet att man kan få chansen. Man vill ha speltid och när man väljer klubb så spelar chansen till mycket speltid naturligtvis in.

Tror du att ditt byte från AIK till Järfälla var avgörande för landslagsplatsen?
– Det vet jag inte. Det har jag ingen koll på. Jag tog steget för att få speltid och få utvecklas, och man måste få speltid för att utvecklas. Får man inte spela är det inte lätt att komma med i landslaget.

Daniel Schmidt är den mest rutinerade i trion. Han var med i landslaget redan ifjol och i år är han, sin ringa ålder till trots, lagkapten i Järfälla.

– Det är fruktansvärt kul att vara lagkapten och jag är smickrad över uppgiften. Speciellt i Järfälla eftersom det är här jag är fostrad och började min karriär. Men det är en tuff uppgift och jag får stor hjälp av lagkamrater och framförallt av assisterande kaptenen Joel Weiss, berättar Daniel.

Du missade VM-truppen ifjol, var du besviken?
– Besviken är nog fel ord. Jag var nog mer besviken på mig själv i så fall, och det på grund av att jag inte tog chansen i Euro Floorball Tour ifjol. Där presterade jag inte alls i enlighet med vad jag kan. Jag var inte besviken på någon annan än mig själv, men samtidigt är det tuff konkurrens på alla platser i landslaget. Sedan tog landslaget VM-guld så det är inte mycket att säga om.

Vad har du för förväntningar den här gången?
– Jag har inga förväntningar alls mer än att jag ska försöka ta en plats i de femmor som spelar. Sedan ska jag bara njuta av turneringen.

Både Daniel Schmidt och Fredrik Stensved ser det som en ära att få vara med i landslaget.

– Det är jätteroligt naturligtvis. Det är klubblaget som gäller i första hand men det är en oerhörd bonus att få vara med i landslaget, säger Fredrik och får medhåll av Daniel:

– Det är mycket hedrande att få representera ett svenskt landslag, det är alltid en dröm. Jag var med i den här turneringen ifjol men det känns nästan större när man är med i sin egen åldersklass, säger han.

Tre VM-spelare i U19-truppen


Författare: Jonas Gustavsson