2009-10-22 11:00

Tre VM-spelare i U19-truppen

Förbundskaptenen Jan Gustafsson har tagit ut den U19-herrlandslagstrupp som ska spela Euro Floorball Tour i Tjeckien i november. Tre av vårens VM-spelare finns med.


Jan Gustafsson.
Foto: Bildbyrån
.

Det handlar om målvakten Jon Hedlund, Skogshall, samt backarna Jimmie Pettersson, Mullsjö, och Tim Wiklund, RIG Umeå.

– Det är alltid viktigt att ha med några som varit med innan. Sedan har vi fler som gjort landskamper tidigare så de har varit med om hela proceduren och det skapar ett lugn i gruppen, säger Jan Gustafsson.

– Vi kan konstatera att vi får ihop ett starkt gäng. Vi har en del spelare som spelar kontinuerligt i SSL.

Bland SSL-spelarna märks bland annat en trio från Järfälla med Daniel Schmidt, Fredrik Stensved och Nicklas Hedengran. Men jämfört med VM-truppen i våras finns det färre SSL-spelare med. Då var det tio, nu är det åtta.

– Det kanske inte är exakt lika många som spelar i SSL nu jämfört med i VM men jag vet med 100 % säkerhet att det finns en spelare som tackat nej till SSL för att gå ut skolan. Den personen har varit i kontakt med mig och frågat om man blir hängd för det, men satsar man på skolan och vill göra klart det så straffas man absolut inte, säger Gustafsson.

– Det viktigaste är inte var du spelar, utan hur du spelar och hur bra du genomför det. Sedan är det klart att du utvecklas mycket om du lyckas ta en tröja i SSL och får spela, så är det ju, men det finns inget som säger att det är nödvändigt. 

 

Tim Wiklund är med i landslaget igen. Foto: Per Wiklund.


Bland skrällarna i truppen märks bland annat Patrik Sinerius som inte var med på utvecklingslägret på Bosön i början av september.

– Han är en forward som är snabb och skicklig med boll, men som också har utvecklats mycket i sätt att lira bollen, menar Gustafsson och belyser också intressante Jack Qvist.

– Han har varit ung och lovande i många år och var med oss i Euro Floorball Tour ifjol. Han har varit på gränsen hela tiden men har utvecklats väldigt mycket under föregående säsong. Han var med i diskussionerna kring VM också.

Jan Gustafsson har inte heller – liksom kollegan Marcus Holm i U19-damlandslaget – angett några positioner för spelarna i uttagningen.

– Det är helt riktigt. Det är säkert så att några som är vana vid att spela på en viss position kommer få spela på en annan position när vi formerar gänget. Så kommer det med 100 % säkerhet att bli.

I Euro Floorball Tour får Jan Gustafsson nu också sällskap av nygamle assisterande förbundskaptenen Stefan Edberg som han jobbat mycket med tidigare, bland annat i U19-landslaget. Edberg har ersatt Peter Wallin.

– Nu kör vi ihop igen. Det kommer att bli kanonbra och vi kommer inte att behöva någon uppstartssträcka utan det är bara att köra därifrån vi står nu. Vi behöver inte gå igenom saker och ting och övertyga varandra om hur vi ska göra.

Att utbildningen är viktigast i U19-landslaget är det ingen tvekan om.

– Utbildning och utveckling, men sedan vill vi gärna vinna också. Och helst ska vi vinna snyggt, säger Jan Gustafsson med glimten i ögat.

Euro Floorball Tour spelas i Tjeckien 6-8 november.


Truppen

Målvakter
Filip Ausmaa , Balrog B/S IK
Albin Engholm, RIG Umeå IBF / Hammarby IF IBF
Jon Hedlund, Skoghalls IBK

Utespelare
Alessandro Agus, Pixbo Wallenstam IBF
Jakob Drews, Storvreta Ungdom IBK
Jacob Eliasson, Röke IBK
Alexander Hallvars-Persson, KAIS Mora IF
Nicklas Hedengran, Järfälla IBK
Oskar Henriksson, Pixbo Wallenstam IBF
Robin Johansson, RIG Umeå IBF / Hässleholms IF
Anders Nygren, IBK Alba
Fredrik Ottosson, Team Thorengruppen
Jimmie Pettersson, Hide-a-lite Mullsjö AIS
Jack Qvist, Surahammars IBF
Daniel Schmidt, Järfälla IBK
Patrik Sinerius, Balrog B/S IK
Fredrik Stensved, Järfälla IBK
Jonas Svahn, KAIS Mora IF
Emil Söderström, Balrog B/S IK
Oliver Uhrberg, Munka-Ljungby IBK
Hakim Wafa, Hässelby SK IBK
Tim Wiklund , RIG Umeå IBF / Orminge Wallenstam IBK
Daniel Åkesson, Malmö FBC

Trio från Järfälla


Författare: Jonas Gustavsson