2009-10-23 07:20

Talang utöver det vanliga

19-åriga Huddingecentern Anna Wiman är en talang utöver det vanliga, men för hennes Huddinge har säsongen hittills varit tuff. Innebandy.se har intervjuat Wiman om laget Huddinge och hennes eget spel.

Ni har haft en trög inledning på säsongen. Varför?
- Det har varit turbulent i truppen och Linda Larsson samt Lina Berg har slutat på grund av tidsbrist. Det har också varit många skador och eftersom vi har en ganska liten trupp märks det väl när några faller bort. Vi har varit få på träningarna och det har inte varit lätt för tränarna att planera, men det börjar bli bättre nu. Dessutom har vi mött lagen som är topp fem i serien.

Jämför säsongens Huddinge med förra. Vad har förändrats?
- Vi har som sagt en mindre trupp och yngre spelare. Vi har tappat Anna Sölveskog och andra som bidrog med rutin. Många spelare är inte vana vid det högre tempot och vi hade nog behövt få in elitserierutin i truppen.

Nykomlingen Huddinge dök upp i Elitserien som en frisk fläkt med anfallsglad innebandy. Har det straffat sig för er att spela med hög press i år?
- Förra året pressade vi mot alla lag, men hittills har vi dragit oss tillbaka mer. Det har egentligen bara varit i två matcher där vi borde ha fört matchen. Mot Karlstad försvarade vi oss bra men hade problem med anfallsspelet. Alla är inte vana vid taktiken och blir då osäkra vilket har påverkat spelet.

Du själv lovordas och har gjort 10 U19-landskamper. Vad behövs i ditt spel för att du ska nå A-landslaget?
- Jag har väl fått kritik för att jag är ganska lättläst, att jag hellre passar än skjuter så jag borde förbättra skottet. I landslaget är det svårt att ta plats som center och kanske är det lättare i ett bättre lag. Jag vill gärna spela i landslaget, men det är svårt när det är VM år eftersom de nog inte vill testa så mycket då.

 

Anna Wiman, här i Finnkampen 2007 som lagkapten för U19-damlandslaget, är en stor talang. Foto: Bildbyrån.


I Huddinge är du lagkapten, är det en roll du trivs med?
- Det är roligt och jag var det i RIG också. Där var det svårt att få ihop ett lag eftersom alla som spelade var bäst i sina respektive lag de kom ifrån. I Huddinge har det varit tufft när det inte har gått så bra, men det är då jag ska pusha och visa vägen på planen. Det är ett stort ansvar.

Hur var det att gå på Riksinnebandygymnasiet i Umeå?
- Jätteroligt! Jag tränade mer och utvecklades både på och utanför planen.

Varför blev du inte kvar i Umeå?
- Under mitt sista år åkte jag hem mycket och insåg att jag trivdes bäst i Stockholm. Jag kände att jag inte behövde spela med ett lag som siktar på SM-guld, utan ville få speltid, och därför blev det inte Balrog. Sedan provtränade jag med både Huddinge och Täby, men eftersom Huddinge ligger söder om stan där jag kommer ifrån, blev det Huddinge.

Till Umeå kom du från din moderklubb Högdalen AIS, som har producerat många innebandytalanger. Vad hände med ert lag och varför har Högdalen svårt att etablera ett lag i Elitserien?
- Det var strul med organisationen och många slutade spela. Vi fick ställa upp med F-88 laget i Elitserien och det gick ju som det gick. Vi hade valet att spela i Elitserien eller börja om i division 4, vilket vi inte ville. Det var alldeles för stor skillnad och fel beslut så här i efterhand. Många har nu slutat spela innebandy på hög nivå.

I Stockholm har Huddinge konkurrens av Balrog och Täby. Är ni för många lag för att behålla en hög kvalité på era trupper?
- Det finns så pass många talanger i Stockholm att det borde räcka till flera lag, men alla unga spelare klarar inte av en satsning i Elitserien. Det krävs tid och engagemang. Det är konkurrens om rutinerade elitspelare i Stockholm. Det är svårt för oss att värva från till exempel Täby, eftersom många av deras spelare bor på norra sidan om stan och har då nära till Täbys träningar.

Varför ska man spela i just Huddinge?
- Vi har en bra organisation och engagerade ledare. Vi har en person som i princip jobbar heltid för oss. Vi har ett ungt, utvecklingsbart lag i samma åldersspann med en bra sammanhållning. Alla har kommit in i laget och även om det har gått sämre för oss nu i början, har det förstärkt lagkänslan då alla peppar varandra.

I helgen möter ni Lockerud på bortaplan, hur ska ni vinna?
- Vi mötte Lockerud två gånger på försäsongen förra året och hade svårt mot dem. De har ju Johanna Ekeroth och henne måste vi hålla koll på. Lockerud har även duktiga målvakter. Vi måste våga ta avslut och skjuta mer. Vi har haft bra träningar så det känns jättebra inför matchen.

Gittan Ahonen Gunnarzon