2009-10-20 08:18

Storbritannien siktar mot VM

I februari spelas kval mot VM i Finland 2010. En av nationerna som siktar på att kvala in är Storbritannien – nationen som varit femma i B-VM som bäst.

Under innebandy-VM:s historia har det blivit fler och fler nationer som deltar och konkurrensen har också blivit större. Det har inte minst Storbritannien fått uppleva.

Nationens placering i B-VM från år 2000 till 2008 visar på en dalande kurva: femma, tia, sexa, nia, tia.

Men nu när VM från och med 2010 spelas med 16 nationer har Storbritannien chansen att kvala in till A-VM. Nationen spelar kval i februari och gör upp med Danmark, Polen, Belgien, Österrike, Ungern, Frankrike och Serbien om två VM-platser.

– Just nu letar vi efter spelare med rutin i Sverige och andra länder som har brittiskt pass, berättar svensken Johan Nordin som är GM för Storbritannien och uppmanar alla spelare i Sverige som har ett brittiskt pass att höra av sig till honom (kontaktuppgifter i slutet av artikeln).

Johan Nordin leder landslaget tillsammans med två andra svenskar: Torbjörn Folkesson och Jonas Kårberg som är förbundskaptener.

– Landslagets primära målsättning är att genomföra ett riktigt stark kval i Polen i februari. Först och främst siktar vi på att ta vår första landlagsvinst sedan B-VM 2006. Får vi ihop gänget på ett bra sätt och alla är beredda att jobba stenhårt har vi även en vision om att nå VM- slutspelet. Även om det inte händer i år så ser framtiden ljus ut, med många riktigt lovande spelare som kommer att växa sig starka.

Vad har innebandyn för status i Storbritannien?
– I år ordnas tre seniorligor spridda geografiskt i Skottland, Sydöstra England samt Sydvästra England. Antalet lag växer lavinartat inför denna säsong och vi har tackat nej till ett antal lag då det inte funnits plats. Det finns planer på att sätta ihop en "South Premier league" inför nästa säsong samt behålla South West och South East samt introducera en "South Central". Det finns även en Universitetsliga med 8 lag, och två ungdomsligor (U-15) med 20 lag. Antalet registrerade medlemmar uppskattas att bli cirka 1 000. Det är ytterligare cirka 10 000 människor som spelar innebandy var och varannan vecka på hobbynivå. 

 

Storbritanniens lag i senaste världsmästerskapet.


Ambitionen är att innebandyn ska växa sig starkare i Storbritannien och det är något som GBFUA (Great Britain Floorball & Unihockey Association) jobbar hårt med.

– Många känner inte till innebandy i England och när man nämner "floorball" får man svaret - "floor-what?". Det är en utav huvuduppgifterna för GBFUA att marknadsföra sporten. Sporten "floorball" är erkänd av Sport England som är motsvarigheten till Svenska Riksidrottsförbundet, säger Johan Nordin.

– I England har man väldigt goda förutsättningar för att få innebandy att växa sig stark. Alla under tio år vet vad "Unihoc" är, alltså de där plastklubborna som vi alla lekt med som barn. Man glömmer sedan dock snabbt bort sporten "Unihoc" och spelar sedan istället hockey. Vi jobbar för att få ungdomarna att förstå att "floorball" är roligare och bättre än Hockey. Skolarna vi jobbar med älskar innebandy och föredrar det framför hockey. Hockey orsakar många skador på barn och skolorna ser innebandy som ett kanonalternativ. Man kan nu ha innebandy som specialämne i A-Levels, vilket är motsvarigheten till det svenska gymnasiet. Första omgången spelare som kör A-levels i Floorball är även navet i U19-landslaget.

Anslagstavlan där du hittar kontaktuppgifter till Storbritanniens landslag


Författare: Jonas Gustavsson