Spindeln i nätet - Innebandy.se
2009-10-06 07:47

Spindeln i nätet

För att landslagsspelarna ska kunna koncentrera sig optimalt på matcherna krävs att allt runtomkring fungerar. Det ser koordinatorn Anette Rådström till att det gör.

Det talas ofta om att slumpen ska minimeras till att ha så lite påverkan som möjligt i idrott. Då krävs det dels perfektion vad gällande träning, kost och utrustning, men också att allt med tider, schema och ordning fungerar.

Damlandslagets koordinator Anette Rådström är spindeln i nätet som ser till att allt flyter som det ska.

– Jag är som en lagledare. Det gäller att se till att allt praktiskt fungerar när man väl kommer till landslagsläger. Förbundet sköter alla bokningar och så, men det är jag som ser till att det verkligen fungerar med bokningarna och planeringen på plats, berättar Anette som sällan upplever några större problem med planeringarna.

– Nej, ofta är det bra skött och det är sällan det är problem. Det brukar mest handla om att måltider måste flyttas framåt eller bakåt, eller att något extra mellanmål måste planeras in. Om det är någon spelare som blir sjuk så måste den få ett eget rum, och då får jag ordna det.

Spelarna och förbundskaptenen har sin mest hektiska tid under matcherna, men det kanske är då som du får slappna av?
– Det jag behöver göra innan match är att fylla i laguppställningen och lämna in den, men under själva matchen har jag det ganska lugnt. Efter matchen ska jag ordna om media vill ha tag i några speciella spelare eller om några spelare ska infinna sig på någon speciell plats.

Hur är landslaget att jobba med då?
– Det är väldigt lätta att ha att göra med. Det är inga större problem alls, utan allt brukar gå smidigt. De är professionella och de vet att de måste ställa upp på vissa saker just för att de är med i landslaget.

Vad kommer du att göra under VM i Västerås?
– Det är i huvudsak det som jag brukar göra. Det är möjligt att vi kommer att få extra hjälp med mediabiten eftersom det kommer vara mer av den varan den här gången i och med att mästerskapet spelas på hemmaplan.

 

Anette Rådström ser till att allt flyter på i landslaget - även kanoterna under lägret på Gotland. Foto: Jonas Gustavsson.


Anette Rådström går in på sitt tredje år som koordinator i landslaget där hon efterträdde Gunnar Bonnedahl som istället blev scoutingansvarig. Just Bonnedahl är också en av anledningarna till att Anette finns i landslagets ledarstab.

Karlstad är den gemensamma nämnaren för duon och även förbundskaptenen Jan-Erik Vaara.

– Det var väl Jan-Erik och Gunnar som fick in mig. Framförallt Gunnar har jag jobbat med mycket i Karlstad, och han tyckte väl att jag passade som koordinator, jag hade ungefär samma roll i Karlstad när han var tränare där. Han ser väl mig som en fixare. Det är det jag är bra på, säger Anette.

Under sin aktiva tid som spelare beskriver sig Anette som en defensiv back och främsta meriten hämtas från tiden i Sjöstad där hon 1994 var med och vann SM-guld. Spel med Munkfors har det också blivit. Därefter engagerade hon sig i Karlstad för att inte släppa innebandyn helt och hållet.

– Det var för att ha kvar innebandyn, men jag upptäckte ganska snabbt att det tog mycket mer tid att vara ledare jämfört med spelare. Som spelare kunde man gå hem efter träningen, men som ledare är det ofta arbete som är kvar då, berättar Anette.

– I landslaget är det väldigt intensivt när det väl är läger, men det är ganska lugnt där emellan.

Det är mycket som måste fungera runtomkring matcher och läger med tighta tidsscheman, hinner du någonsin slappna av?
– Jo, det gör jag, men man är på högvarv ganska mycket eftersom man vill att allt ska fungera och att tjejerna ska ha det så bra som möjligt. Jag har alltid schemat med mig, det är viktigt.

Du har ju spelat själv, brukar du coacha spelarna med spelmässiga tips också?
– Nej, det gör jag inte, det får de andra sköta. Men Janne och Gunnar frågar ibland vad jag tycker, och det är väl för att få lite feedback på deras egna idéer och tankar. Annars blandar jag mig inte in i det där, det är deras jobb och de kan det bättre än jag.

I december väntar alltså VM i Västerås och det blir Anette Rådströms första mästerskap. Att det blir på hemmaplan i Sverige är givetvis speciellt, och är både bra och dåligt enligt Anette.

– Det är klart att det är en fördel språkmässigt, det är blir ju lättare att ordna saker. Sedan upplevelsemässigt så kanske det hade varit roligt med ett annat land. Men å andra sidan blir intresset och pressen större på hemmaplan.

Staben kring Jan-Erik Vaara:
Martin Olofsson, Matchcoach
Gunnar Bonnedahl, scoutingansvarig

VM-guide på innebandy.se


Författare: Jonas Gustavsson