2009-10-08 08:15

Positiva vibbar i Köpenhamn

I helgen hölls historiens 13: e IOK-kongress i Köpenhamn och innebandyn visades upp flera gånger under de idrottsspäckade dagarna.

Det var det danska innebandyförbundet som i samarbete med klubben Valby FC anordnade innebandyuppvisningar.

Under förra torsdagen var det tre idrotter som ännu inte är med på det olympiska programmet som visades upp på Rådhusplatsen, och det spelades innebandy tre mot tre plus att besökare fick testa speedshooting.

På lördagen visades 19 idrotter upp i Bella Center, en av dem innebandy, och meningen var att besökare och IOK-delegater skulle få chansen att se idrotterna och lära sig mer om dem.

– Vi måste visa upp idrotten. Internet var en genomslagskraft för fem år sedan men nu finns det så mycket där att det inte går att sticka ut på samma sätt. Jag menar inte att Internet är fel, men det gäller att nå fram till de personer som faktiskt tar besluten och då gäller det att verkligen visa upp idrotten och det har vi gjort under hela 2000-talet, berättar IFF-presidenten Tomas Eriksson som var med på IOK-kongressen.

– Innebandyn visades upp bara 15 meter från där alla delegater samlades så det var ju många som bevisligen såg innebandy i aktion vilket oerhört positivt.

Vad var intrycken från kongressen?
– Målsättningen var att gå igenom fem olika teman som handlade om hur idrotten ska utvecklas i framtiden. Det handlar om att man ska anpassa organisationen för att möta atleter och ungdomars villkor, det är det viktigaste. Det är bara positivt för innebandyn för det möter vårt behov mer än vad det möter många andra idrotters behov.
 
 

Tomas Eriksson omrkingad av innebandyspelande ungdomar.


Ett realistiskt mål för innebandyn kan vara att inom en snar framtid finnas med på ungdoms-OS. Idag får bara idrotter som är med på det olympiska programmet vara med på ungdoms-OS, men det är något som kan komma att ändras.

Det finns en tanke på att man ska lyssna mer till vad ungdomar vill ha, och öppna upp för nya och trendiga idrotter som faller ungdomarna i smaken.

– Om eller när man ändrar ungdoms-OS så finns en tanke på att fråga världens ungdom om hur man ska göra och vilka av världens idrotter som är ”heta”. Det öppnar för andra idrotter som är nyare och modernare, som till exempel innebandy, menar Eriksson.

– Om det inte är möjligt så får vi titta och se om det finns andra ungdomstävlingar där vi kan vara med. Ett annat alternativ kan vara studentidrotternas mästerskap, ett tredje alternativ är World Games, och ett fjärde alternativ kan vara att de idrotter som fått IOK-medlemskap men som inte är med i OS kan starta något eget event, men den startsträckan är lång.

Det känns som att innebandyn hela tiden tar kliv framåt?
– Även om vi innebandyfolk tycker att det tagit lång tid så har det gått mycket fortare för oss jämfört med andra idrotter, så är det bara.

Varför tror du att det är så?
– Jag tror att vi är mer aktiva samt mer ungdoms- och marknadsinriktade än vad andra konventionella idrotter är, mycket på grund av att de har inte har behövt vara det på samma sätt. Vi har aldrig fått någon silversked i mun utan vi har fått hantera vår egen utveckling i större utsträckning än många andra idrotter, och det gäller resurser, ekonomi och mycket annat.

Några av de gamla idrotterna kanske få passa sig för de nya och trendigare idrotterna?
– Man märkte i flera inlägg under kongressen att det finns flera idrotter på det olympiska programmet som kanske inte är så attraktiva – varken på OS-programmet eller bland unga – som nu tvingas slåss för sina villkor. 

 

Barn och ungdomar fick chansen att prova på att spela innebandy i Köpenhamn.


Författare: Jonas Gustavsson