2009-10-02 15:39

Olympisk kongress i Danmark

I helgen hålls den 13: e IOK-kongressen i Köpenhamn och det första formella deltagandet för innebandyn i olympiska sammanhang blir verklighet.

Helgens kongress är bara den 13: e IOK-kongressen (International Olympic Congress) sedan 1894. När kongressen hölls förra gången, 1994 i Paris, var det 100-årsjubileum.

Inför och under kongressen så kommer Köpenhamn att förvandlas till en stor idrottsfestival med massor av aktiviteter. Det kommer att synas en hel del innebandy. Bland annat spelades det under torsdagen innebandy på Rådhusplatsen, och på lördagen är det flera uppvisningsmatcher med innebandy i Bella Center.

– Att innebandyn syns så här mycket är viktigt. Att dela ut DVD-filmer och informationsmaterial är en sak, men att visa upp idrotten på riktigt får ett helt annat genomslag. Det kommer också att finnas ett bås med innebandyinformation i Bella Center, berättar IFF-presidenten Tomas Eriksson som är på plats i Köpenhamn.

Innebandyn blev i december 2008 erkänd som idrott av IOK och kongressen är det första formella olympiska eventet där innebandyn är med.

Bland annat kommer det att hållas flera semiarier under kongressen som berör temat hur OS ska utvecklas i linje med övriga samhället.

– Innebandyn kommer att vara med i diskussionerna på utvalda seminarier. Det gäller att vara aktiv och visa att vi är med, berättar Eriksson. 

Innebandyn har fortfarande en bit kvar innan man är med i diskussionerna om att på allvar bli en OS-gren, men första steget dit kan vara att bli en del av ungdoms-OS, kanske redan till 2014.

Under ungdoms-OS i Singapore 2010 kommer innebandyn att finnas med i kringaktiviteter för att uppmärksamma idrotten.

– Vi jobbar ständigt mot att bli en olympisk gren, och man ska komma ihåg att alla steg som innebandyn tagit framåt har gått mycket snabbare än vad många har trott. Nästa steg kanske är ungdoms-OS, säger Tomas Eriksson.


Författare: Jonas Gustavsson