2009-10-21 11:00

Många elitseriespelare i U19-truppen

Förbundskaptenen Marcus Holm har tagit ut den U19-damlandslagstrupp som ska spela Euro Floorball Tour i Finland i november. Och det vimlar av elitseriespelare i truppen.

17 av 23 uttagna spelare håller till vardags till i Elitserien.

– Det bygger på det som jag kommenterat tidigare med att de äldre spelarna slutar i Elitserien i förtid och att de yngre får komma in tidigt, vilket är både bra och dåligt. Men många av dem får mycket speltid vilket är positivt, kommenterar Marcus Holm som dock inte vill säga att han prioriterar elitseriespelare.

– Vi är öppna för alla divisioner. För två VM sedan hade vi en tjej från division två med, så vi diskvalificerar ingen bara för att de inte spelar i Elitserien. Fast vi märkte på utvecklingslägret i maj att de som spelar i Elitserien har ett försprång vad gällande fysik, tempo och passningskvalitet, bland annat.

Euro Floorball Tour är viktig för U19-damlandslaget eftersom man ska spela en VM-turnering i maj. I den här turneringen spelas tre av säsongens blott fyra landskamper. Marcus Holm hade förstås gärna sett att man hade spelat fler landskamper inför VM.

– Det här är en utmaning. Vi har trots allt bättre spelarmaterial än övriga nationer vilket är positivt, å andra sidan har de andra nationerna generellt fler samlingar och landskamper innan VM vilket ger dem en fördel. 

 

Förbundskaptenen Marcus Holm har börjat uppladdningen inför VM i maj. Arkivfoto: Bildbyrån.


Sverige plockade guld i de två första VM-turneringarna för U19-damer, men tappade det senaste guldet till Schweiz.

– Vi kommer att satsa stenhårt på att ta tillbaka VM-guldet och därför har vi tagit ut 23 spelare vilket vi inte brukar göra. Vi brukar aldrig ha med oss tre målvakter. Detta blir ett led i uttagningar mot VM-truppen, säger Holm.

– Vi kommer ha tre mål med turneringen. Det första är att vinna alla matcher och vinna turneringen, det andra är att det är ett uttagningsläger för att se vilka spelare som är aktuella för VM, och det tredje är att rent taktiskt föra in grunderna i vårt spel.

Spelartruppen består till stor del av 91:or, en handfull 92:or och en 93:a: Anna Torstensson, FBC Uppsala.

– Anna är ett unikum som är lika bra i fotboll som i innebandy, och hon var med på utvecklingslägret och visade verkligen framfötterna. Hon är en av dem som kommer att kämpa om en plats i VM.

Alla spelare i truppen utom en var med på vårens utvecklingsläger.

– Den enda är Sofia Atterfors från Örebro, men hon var med på utvecklingslägret året innan. Alla som är med i truppen har varit med i landslaget någon gång tidigare.

Trots att spelarna i truppen är unga som finns det ändå en hel del rutin och erfarenhet. Med finns inte minst färska Europacupmästarna Cassandra Edberg och Iza Rydfjäll från Iksu, men också Frida Norström, Skellefteå, och Jorunn Göransson, Pixbo, som trots sin ålder båda är lagkapten i sitt klubblag.

– Förutom på det spelmässiga så tittar vi mycket på att de ska vara föredömen ute i föreningarna och att de ska vara mogna som människor vid sidan av banan. Det gäller generellt för alla fyra landslagen att man inte bara tittar på det spelmässiga utan också på personligheterna, berättar Holm. 

– Många av spelarna som är med i den här truppen har varit lagkaptener i sitt distriktslag eller klubblag och det är självklart positivt. När det bränner till lite grand och blir tuffare matcher är det viktigt att de kan ge laget energi.

Euro Floorball Tour spelas i Finland 6-8 november.

Truppen

Målvakter
Elin Jonsson, Karlstad IBF
Pauline Karlsson, RIG Umeå / Gävle GIK
Josefin Wallin Börjesson, IBK Lockerud Mariestad

Utespelare
Sofia Atterfors, Örebro SK IBK
Madelene Backlund, Västerås IBF
Cassandra Edberg, IKSU
Melinda Folmerz, IBF Falun
Andrea Gidlund, IBK Dalen
Jenny Gustafsson, IBK Dalen
Jorunn Göransson, Pixbo Wallenstam IBK
Natalie Hansson, Täby IS IBK
Johanna Holmbom, IBF Falun
Alexandra Högberg, Rönnby IBK
Therese Karlsson, KAIS Mora IF
Ida Linné, IBK Dalen
Emelie Marklund, Skellefteå Innebandy IF
Frida Norström, Skellefteå Innebandy IF
Julia Persson, RIG Umeå IBF / Orminge Wallenstam IBK
Iza Rydfjäll, IKSU
Michelle Rydin, KAIS Mora IF
Alice Tonneman, Rönnby IBK
Anna Torstensson, FBC Uppsala
Amanda Wall, Sten Sture BK

Frida får en ny chans


Författare: Jonas Gustavsson