2009-10-12 07:17

Kais Mora upp i serieledning

I helgen tappade Iksu serieledningen i Elitserien och istället är det Kais Mora – som bland annat besegrade just Iksu – som tagit över tätpositionen i tabellen.


Amanda Larsson, Kais Mora, uppvisar fin form.
Arkivfoto: Kenneth Strignérus
.

Kais Mora inledde helgen med att besegra nykomlingen Skellefteå med 6-3 och slog sedan tillbaka dåvarande serieledaren Iksu med 7-5. Toppduon Amanda Larsson och Therése Karlsson har varit tongivande i laget under helgen – bland annat gjorde Amanda två mål när Mora tog ledningen med 4-0 i den första perioden mot Iksu.

– Vi har fått spela ihop hela tiden den här säsongen, förra året blandade vi mer. Jag känner mig mer trygg nu och hela laget har lyft sig, sade Amanda Larsson (som nu är åtta i poängligan) till dalademokraten.se.

Iksu ligger kvar som tvåa i tabellen på samma poäng som vårens SM-finalister Falun. De två lagen spelade också oavgjort (5-5) under helgen. Falun räddade oavgjort i slutminuten sedan Malin Dalbjer kvitterat med sitt fjärde mål i matchen. Falun hann också slå tillbaka Skellefteå med 10-4.

Övriga slutspelslag i tabellen är just nu Rönnby (Karolina Widar visade klass mot Huddinge där hon sköt fyra mål i helgens 9-3-seger), Endre, Dalen och Örnsköldsvik. Det sistnämnda laget fick en trög start på serien men har spelat upp sig, vilket inte minst 6-1 mot Pixbo och 3-2 mot Lockerud i helgen vittnar om.

– Jag oroade mig aldrig över förlusterna i början av serien, inte minst därför att de kom mot lag som vi vet kommer att tillhöra toppen. Men allt eftersom har spelet blivit bättre och nu tycker jag det ser riktigt stabilt ut, säger Örnsköldsvikstränaren Martin Olofsson till allehanda.se.

Endres Sara Anteryd visade också att formen är i antågande efter skadeproblemen. Inför förbundskaptenen Jan-Erik Vaara sköt hon fem mål när regerande mästarna Balrog besegrades med 10-4.

– Jag är lite ringrostig så det tar tid att komma in. Men det känns bra nu, det har gått betydligt lättare att komma tillbaka än jag trodde så alla "cred" till tränarna, sade Anteryd till helagotland.se.

De sex lag som är utanför slutspel just nu lyckades tillsammans bara bärga en enda seger under helgen och den kom när Täby slog tillbaka Rönnby med 6-3 på hemmaplan efter bland annat två mål av landslagsforwarden Sara Bergström.

Just nu är Lockerud sist i tabellen och laget förlorade också mot Örnsköldsvik i helgen och står kvar på en inspelad poäng. Näst sist finns Karlstad – laget som släpper in minst mål, men som också gör minst mål. I helgen blev det 2-2 mot Huddinge.

– Vi behöver slipa målskyttet, inget snack om det. Det som känns tryggt att vi är starka bakåt och med lite tålamod kanske det lossnar framåt också, sade Karlstadstränaren Patrik Helgesson till vf.se.

Poängligan toppas alltjämt av Emelie Lindström som låg bakom samtliga fyra Balrogmål i 10-4-förlusten mot Endre. Lindtröm har gjort 23 poäng (11+12) på sex matcher.

Elitserien i helgen:
Falun – IKSU 5-5
KAIS Mora - Skellefteå 6-3
Dalen – Lockerud 5-4 
Örnsköldsvik - Pixbo 6-1
Huddinge – Rönnby 3-9

Täby - Rönnby 6-3
Falun - Skellefteå 10-4
KAIS Mora - IKSU 7-5
Endre - Balrog 10-4
Huddinge – Karlstad 2-2
Örnsköldsvik – Lockerud 3-2
Dalen – Pixbo 5-2


Författare: Jonas Gustavsson