Johan får debutera i blågult - Innebandy.se
2009-10-27 10:59

Johan får debutera i blågult

Johan Samuelsson är en av två landslagsdebutanter i Kent Göranssons landslagstrupp. Och precis som i U19-landslaget följer han i Martin Östholms fotspår.


Johan Samuelsson.
Foto: Kenneth Strignérus
.

Martin Östholm kom med i U19-landslaget före Samuelsson, och samma scenario blir det nu i herrlandslaget.

Östholm debuterade i våras, och nu är det dags för Samuelsson att gå samma väg.

– När jag kom med i U19-landslaget så fanns Martin Östholm redan där och då blev han som en mentor för mig. Nu är han med igen och han får väl ta på sig samma roll igen, berättar debutanten Johan Samuelsson som givetvis är glad över uttagningen.

– Det är första gången man är med så det blir väl mycket att se och lära.

Men vad kan du, som är förhållandevis ung i truppen, bidra med?
– Jag får försöka bidra med en ungdomlig entusiasm. Men det är väl de gamla som främst ska hjälpa mig, jag ska försöka ta efter vad de gör.

Hur var det att bli kallad till landslaget då?
– Vad ska man säga? Det är dröm som går i uppfyllelse. Om någon hade sagt för ett år sedan när jag skrev på för Dalen att jag skulle vara med i landslaget nu så hade jag bara skrattat.

Är du överraskad eller tycker du att du ska vara med i landslaget?
– Det är klart att lite har man väl hoppats, men man tycker väl att det finns en del spelare som är bättre, men det är bara kul att vara med.

Johan Samuelsson gör sin andra säsong med Dalen i SSL. Ifjol svarade han för 19 poäng på 26 matcher, i år har han inlett med tolv poäng på sju matcher.

– Det känns som att ifjol så hade vi tre bra femmor som producerade och då fick jag ta en lite mer defensiv roll. I år har jag fått ta en större roll med tanke på alla spelartapp, berättar Johan som håller med om att hans roll bland annat ökat på grund av just spelartappen.

– Jo, absolut, visst är det så. Jag visste att jag skulle få mer ansvar den här säsongen, men sedan är det synd att det försvann så många spelare med tanke på hur bra de var.

Få visste var Dalen stod i konkurrensen innan säsongen, vad har ni själva sagt?
– Vårt mål har sedan försäsongen varit att kriga om en slutspelsplats och än så länge har det gått bra. Vi har tagit de vinster vi ska ta, och Helsingborg borta är en extra seger som vi kanske inte hade räknat med. Nu gäller det att hålla i så att vi kan knipa en slutspelsplats.

Ni har ju en hockeytränare som tränare i form av Håkan Wirtala, hur är det?
– Det är mycket nytt på övningssidan och det är säkert inspirerat från ishockeyn. Det är många taktiska bitar som att vi ska ta många ”skitavslut” á la NHL där vi ska skjuta i alla möjliga vinklar. Det är lite speciellt men jag tycker att han och Peder Bodén kompletterar varandra bra.

Du har fått en bra start på säsongen personligen också?
– Jag är jättenöjd, men sedan är det så att poängen kommer automatiskt när man får spela i power play och med spelare som Peder Bodén och Ketil Kronberg. Man får en del gratis i den omgivningen.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag är väl en bra tvåvägsspelare med speluppfattningen som min starkaste sida. Resten är upp till andra att bedöma.

Euro Floorball Tour spelas 6-8 november i Brno, Tjeckien, och Johan Samuelsson får alltså göra debut en turnering senare än Martin Östholm.

– Jag följer i hans steg (haha). Mina förväntningar är inte så stora, jag åker med för att göra mitt bästa och ha kul. Jag ska försöka ta för mig så mycket jag kan. Jag kommer att vara glad över den speltid jag får, säger Johan.

Vad ser du mest fram emot under turneringen?
– Det ska framförallt bli roligt att möta Schweiz med bröderna Hofbauer som jag spelade med i Dalen ifjol. Det blir lite extra skoj.

Tanken över att spela i just Tjeckien?
– Vi var ju där under försäsongen med Dalen och vann Czech Open. Det blir skoj att komma dit igen och vi får hoppas att det blir guld igen (haha).

Två debutanter i herrlandslaget 


Författare: Jonas Gustavsson